Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αμείωτο το «ενδιαφέρον» του ΝΑΤΟ για την περιοχή

Αμείωτο παραμένει το «ενδιαφέρον» του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια, ως «δύναμη κρούσης» για την επιβολή των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπούνται από τα κράτη - μέλη του, έναντι των ανταγωνιστών τους.

Θυμίζουμε ότι η KFOR επιχειρεί στο Κόσσοβο εδώ και 18 χρόνια και σήμερα αριθμεί επισήμως 4.352 άτομα προσωπικό από 31 κράτη (ανάμεσά τους και 112 Ελληνες στρατιωτικούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ). Αποστολή της είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες ΝΑΤΟικές πηγές, ο έλεγχος της «σταθερότητας» και της «ασφάλειας» σε ολόκληρη τη Βαλκανική, ενώ μπορεί άμεσα να προμηθευτεί μέσα για ταχεία ανάπτυξη τμημάτων της όπου χρειαστεί στον περίγυρο.

Οπως σημειώνουν αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας, «η KFOR είναι ένα "success story" για τη Συμμαχία και τους εταίρους μας. Γνωρίζουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο. Η KFOR θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Στις 24/10, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, υποδεχόταν στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, μιας χώρας που η «σταθερότητα» και η «συνοχή» της δείχνει να απασχολεί πολύ τα αρμόδια επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι στη χώρα έχει αναπτυχθεί στρατιωτική αποστολή, η «Althea», όπου επίσης συμμετέχει η Ελλάδα με επιτελείς αξιωματικούς.

Το ΝΑΤΟ, μέσω τακτικών «ασκήσεων», δείχνει στην πράξη τα δόντια του στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, στις 25/9 προσωπικό από 34 κράτη - μέλη του NATO και κράτη - «εταίρους» συγκεντρώθηκαν στην Τούζλα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, για την ετήσια άσκηση του Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre (EADRCC, Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών), που αφορά στην ανίχνευση, προστασία και απολύμανση από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά στοιχεία.

Τον ίδιο μήνα, μαχητικά αεροσκάφη της Πορτογαλίας προωθήθηκαν στη Ρουμανία, όπου θα παραμείνουν επί δίμηνο, επιχειρώντας από κοινού με ρουμανικά και καναδέζικα μαχητικά, κάνοντας εναέριες περιπολίες («Air Policing») και εκπαιδευτικές αποστολές στη χώρα, συντονιζόμενα και από τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα, άλλη μια ζώνη αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, για τη διείσδυση και τον έλεγχο σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Δεν περνά απαρατήρητος και ο ενισχυμένος ρόλος εντός του ΝΑΤΟ που έχουν αναλάβει στον χώρο της Βαλκανικής οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε μετά από δηλώσεις του Μαυροβούνιου υπουργού Αμυνας, Ελλάδα και Ιταλία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, θα αναλάβουν «σύντομα» την προστασία του μαυροβουνιακού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο μίας τεχνικής συμφωνίας που είναι «υπό συζήτηση με τις δύο χώρες». Πρόσθεσε ότι η αεροπορική επιτήρηση είναι η καλύτερη επιλογή για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας του, καθώς το Μαυροβούνιο, μετά τη διάλυση της Ενωσης με τη Σερβία το 2006, έμεινε χωρίς πολεμικά αεροσκάφη.

Εξάλλου, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει επωμιστεί καθήκοντα «Air Policing» στην Αλβανία εκ περιτροπής με την Ιταλία, ενώ το Μάρτη του 2014 υπογράφηκε και τεχνική συμφωνία και με τη Βουλγαρία για την εκτέλεση «διασυνοριακών επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης». Ουσιαστικά, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καλύπτουν αποστολές της λυκοσυμμαχίας στις εναέριες περιπολίες άλλων βαλκανικών χωρών, όπου κινούνται υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «λίστα» της εμπλοκής ολοένα και μεγαλώνει(2018-04-14 00:00:00.0)
«Γεμάτη ατζέντα» ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με την Ελλάδα να ...ξεχωρίζει(2017-06-30 00:00:00.0)
Αποφάσεις που βρωμάνε μπαρούτι στον ευρύτερο περίγυρο της χώρας(2017-05-28 00:00:00.0)
Με φούρια στο '17 για «ασφάλεια» και «άμυνα»(2017-01-10 00:00:00.0)
Ψάχνει άξονες και «λόγο» στα Βαλκάνια για λογαριασμό του κεφαλαίου(2015-05-08 00:00:00.0)
Αξονες της κυβέρνησης με Ουκρανία και Βουλγαρία για τα συμφέροντα των αστών(2015-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ