Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Καμιά στοίχιση πίσω από «σωτήρες» - επενδυτές, «φερέγγυους» ή μη

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το fund «AIGLON SLP» και την πρώην ΕΝΚΛΩ

Με αφορμή τη σύλληψη του εκπροσώπου του fund «AIGLON SLP», φερόμενου «επενδυτή» στην κλωστοϋφαντουργία για την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ, αλλά και σε άλλους κλάδους (παραγωγή ενέργειας, τουρισμός), το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά την ανάγκη να μην ταυτίζουν οι εργαζόμενοι τα συμφέροντά τους με αυτά των εργοδοτών.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΝ θυμίζει ότι το «δώστε λεφτά στον Λαναρά για να σωθούν εργοστάσια και θέσεις εργασίας», αίτημα που πρόταξαν τα τσιράκια της εργοδοσίας, είχε οδυνηρά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Σημειώνει επίσης ότι προειδοποίησε έγκαιρα για τα «συνεργατικά» σχήματα στο πλαίσιο της λεγόμενης «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» και κάλεσε τους απολυμένους να μη στοιχηθούν πίσω από «επενδυτικά» σχέδια του ενός ή άλλου fund, να μην μπλέξουν ως «μέτοχοι» για τα συμφέροντα των αρπακτικών που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα

Και υπογραμμίζει: «Οι νέοι "σωτήρες - επενδυτές", είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε όχι, είτε παρουσιάζονται ως "φερέγγυοι" είτε όχι, μαζί με αυτούς που έστειλαν εκατοντάδες απλήρωτους εργάτες στην ανεργία, θέλουν όλα τα εργοστάσια και την περιουσία της ΕΝΚΛΩ, που χτίστηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων για δεκαετίες ολόκληρες, τζάμπα.

Με αυτούς συνομιλεί και συνδιοργανώνει - 2,5 χρόνια τώρα - η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το νέο σχέδιο εξαπάτησης των απολυμένων, αυτούς ξαναταΐζει, αυτούς απαλλάσσει από χρέη και οφειλές, αυτούς φοροαπαλλάσσει και δίνει νέα προνόμια.

Μαζί με την κυβέρνηση και οι γνωστοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές, τοπικοί "άρχοντες" της περιοχής μας, με κοινό στόχο να αθωώσουν την πρώην εργοδοσία, να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες για το κλείσιμο των εργοστασίων, να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι χρέη και πρόστιμα, να παγιδευτούν απολυμένοι, να χάσουν δικαιώματα και κυρίως να τους χρεώσουν την ευθύνη.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν περίτρανα ποιοι είναι οι νέοι "ευεργέτες" που τα θέλουν όλα, όχι μόνο εργοστάσια - περιουσία του ομίλου, αλλά και δημοτική περιουσία, βουνό, ξενοδοχεία στην περιοχή μας και κυρίως φθηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους, αξιοποιώντας το γνωστό παραμύθι ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" που τάζει η σημερινή κυβέρνηση, που μεταξύ των άλλων ανακοινώνει ως κύριο μέσο την "κοινωνική οικονομία", μαζί με διευθυντικά στελέχη της ΕΝΚΛΩ, που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων δημόσια και στα υπουργεία, ενώ ταυτόχρονα είναι διευθυντικά στελέχη (executive manager) της "AIGLON SLP", που μετά τη σύλληψη του εκπροσώπου της αφαιρέθηκαν ονόματα στην ιστοσελίδα τους.

Υπάρχει πείρα, βγαίνουν συμπεράσματα πως ούτε χτες, ούτε σήμερα, ούτε ποτέ διευθυντικά στελέχη, εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους νοιάστηκαν για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Θέλουμε τα εργοστάσια ανοιχτά και τους εργαζόμενους με ψηλά το κεφάλι, να μη συμβιβαστούν, να μην μπλέξουν ως μέτοχοι, να απαιτήσουν δουλειά με δικαιώματα, να μην επιτρέψουν να χαθεί ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα - αποζημιώσεις και ασφαλιστικά ταμεία, να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.

Θέλουμε να μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια με τους εργαζόμενους ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν και όχι ως μετόχους - μικρούς καπιταλιστές που ανέχονται - στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τη διαιώνισή του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ