Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την προσφορά του σοσιαλισμού στην Παιδεία

Το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στο Γκάζι, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Γκάζι (Αμφιθέατρο 9,84), η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Εκπαίδευση».

Στις μέρες μας, η ανθρώπινη γνώση κατακτά συνεχώς νέα πεδία, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ζήσει ο άνθρωπος καλύτερα από πριν. Την ίδια στιγμή, ο πλούτος που παράγεται αυξάνεται καθημερινά ώστε να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να απολαύσουμε τη ζωή!

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς κοιτώντας τη σχολική αίθουσα, την αίθουσα του φροντιστηρίου ή όποιο άλλο χώρο διδασκαλίας ότι η γνώση δίνεται με το σταγονόμετρο. Δίνεται τόση γνώση όση επιτρέπει ο σκοπός του κέρδους. Ταυτόχρονα, οι νέοι, γεμάτοι ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αντικρίζουν νωρίς το μέλλον της ανεργίας, της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς κοιτώντας γύρω του ότι κάθε σπίτι αγωνιά καθημερινά αν θα μπορέσει να παράσχει στα παιδιά του ό,τι εφόδιο είναι απαραίτητο ώστε να προοδεύσουν στη ζωή τους. Εκείνα τα παιδιά, οι μαθητές μας, που ενώ ασφυκτιούν από την έλλειψη χρόνου, δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να μορφωθούν, να δημιουργήσουν, να αθληθούν, να ξεδιπλώσουν τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα τους. Δεν γνωρίζουν, κυρίως, αν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Ολα αυτά γιατί στις μέρες μας η Παιδεία είναι εμπόρευμα, και όπως όλα τα εμπορεύματα, υπάρχουν τα ακριβά και τα φτηνά, εκείνα που οι πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν και οι λίγοι μπορούν.

Κι όμως, υπήρχε περίοδος που η ανθρωπότητα έδωσε απάντηση στις παραπάνω αγωνίες του μαθητή, του γονιού, του εκπαιδευτικού. Χτίστηκε μια κοινωνία που έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να έχουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία απελευθέρωνε όλη την κατακτημένη γνώση της εποχής, ώστε ο νέος να εργαστεί άμεσα στο αντικείμενο σπουδών του, κατέχοντας παράλληλα την πολύπλευρη γνώση του κόσμου στον οποίο ζούσε.

Αυτή η κοινωνία είναι η σοσιαλιστική. Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 έθεσε τις βάσεις για να απολαμβάνουν τον πλούτο αυτοί που τον δημιουργούν. Για πάνω από 70 χρόνια το 1/5 του πληθυσμού της γης δεν είχε κανένα κοινωνικό εμπόδιο στη μόρφωσή του. Τα άλματα που επιτεύχθηκαν στην Παιδεία την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ακόμα και σήμερα, με το επίπεδο ανάπτυξης στον καπιταλιστικό κόσμο, φαντάζουν άπιαστο όνειρο. Ο ιστορικός άθλος εξάλειψης του αναλφαβητισμού, η ραγδαία ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου εκατομμυρίων ανθρώπων, οι κατακτήσεις στην Επιστήμη και την Ερευνα και η πολιτισμική ανάπτυξη είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει. Σε αυτή τη διαδρομή, σπουδαίοι παιδαγωγοί, πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί αναδείχθηκαν, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός μοντέλου Παιδείας που γεννήθηκε αλλά και προωθούσε ένα σύστημα χωρίς κοινωνική αδικία και αποκλεισμούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

-- Κεντρική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Θεματική παρέμβαση: Η δυναμική της οργάνωσης της σχολικής ζωής, ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σχολείο της σοσιαλιστικής διαπαιδαγώγησης.

-- Προβολή βίντεο.

-- Θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Λ. Κοσμοντεμιάνσκαγια «Ζόγια και Σούρα».

-- Μουσικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ