Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Η οργανωμένη πάλη των ναυτεργατών να ανατρέψει τον αρνητικό συσχετισμό

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ανάγκη οι ναυτεργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, πραγματοποίησαν χτες παρέμβαση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, καταγγέλλοντας της εκφυλιστικές, νόθες και διαβλητές διαδικασίες που θα σημαδέψουν το σημερινό ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με ευθύνη των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο πλευρό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων βρέθηκαν ναυτεργάτες και συνδικαλιστές άλλων κλάδων, μεταξύ των οποίων η Γιώτα Ταβουλάρη και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, έγκαιρα, με συνεχείς παρεμβάσεις στην Ομοσπονδία και στα άλλα ναυτεργατικά σωματεία, ενόψει του σημερινού Γενικού Συμβουλίου και του συνεδρίου της ΠΝΟ (23-24/11), έχουν ζητήσει: Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων της ΠΝΟ και των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων. Κατάργηση των περιορισμών και άλλων μέτρων που περιέχονται στο αναχρονιστικό και αντιδραστικό καταστατικό της ΠΝΟ για να αλλοιώνουν τους συσχετισμούς και τη θέληση των ναυτεργατών. Η διάρκεια της θητείας των οργάνων της ΠΝΟ και των σωματείων να είναι 4 χρόνια. Κατάργηση της άμεσης είσπραξης συνδικαλιστικής εισφοράς της ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες (χαράτσι). Να δίνεται συνδικαλιστική συνδρομή προς την ΠΝΟ από τα πρωτοβάθμια σωματεία ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους (ψηφίσαντα και οικονομικά ενεργά μέλη). Αλλαγή των διατάξεων για την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΝΟ και μεταβατική διάταξη για την εκλογή τριμελούς επιτροπής μέχρι την έγκριση του νέου καταστατικού της ΠΝΟ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2018.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα τρία ναυτεργατικά σωματεία, «για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχειρούν να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση που σημαδεύει τις εξελίξεις στην ΠΝΟ για πολλά χρόνια, τη διαμόρφωση ενός νόθου συνεδριακού σώματος, που θα προσπαθήσει να πάρει αποφάσεις που δεν υπηρετούν τα ναυτεργατικά συμφέροντα και έχουν το στίγμα της στήριξης της στρατηγικής της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Καλούν τους ναυτεργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για «να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στα ναυτεργατικά σωματεία, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, την ανασύνταξη του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ανάπτυξη αγώνων για το σύνολο των δικαιωμάτων μας».

Με 48ωρη απεργία συνεχίζουν τη μάχη για ΣΣΕ

Στο μεταξύ, καθολική ήταν χτες η συμμετοχή των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, διεκδικώντας ΣΣΕ και οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ναυτεργατών και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στη συνέλευση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων.

Στη χτεσινή συνάντηση, πάντως, με το τοπικό σωματείο ναυτεργατών, η εργοδοσία των πλοίων της πορθμειακής γραμμής δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα των απεργών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ