Σάββατο 28 Οχτώβρη 2017 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ενημέρωση του προέδρου της ΚΕ του Στόλου της Βαλτικής Π. Ντιμπένκο από το μέλος της Στρατιωτικής Ναυτικής Επαναστατικής Επιτροπής Β. Εβντοκίμοφ

25 Οκτώβρη 1917

-- «Στο τηλέφωνο ο πρόεδρος Ντιμπένκο».

-- «Μιλάει ο Εβντοκίμοφ. Ενημερώνω για την κατάσταση στην Πετρούπολη. Χτες, στις 3 μετά από το μεσημέρι, η Προσωρινή Κυβέρνηση διέταξε ν' ανοίξουν τις γέφυρες και τοποθέτησε φυλάκια σε αυτές από ευέλπιδες και τμήματα κρούσης. Ανοιξαν τις γέφυρες Νικολάγιεφσκι και Ντβορτσόβι. Τη γέφυρα Τρόιτσκι την είχαμε καταλάβει εμείς και δεν επιτρέψαμε να την ανοίξουν. Από την ώρα εκείνη και μέχρι το βράδυ, στο κέντρο της πόλης εμφανίστηκαν περίπολοι από ευέλπιδες και τμήματα κρούσης, καθώς και μερικές άλλες μονάδες, που άρχισαν να κατάσχουν τα περαστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα με το πρόσχημα ότι οι "μπολσεβίκοι" έτσι και αλλιώς θα σας τα πάρουν και θα τα καταστρέψουν χωρίς να σας πληρώσουν, ενώ εμείς, αν τα πάρουμε, ευθύνη για την ακεραιότητά τους θα φέρει η Προσωρινή Κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, στο επιτελείο της περιοχής συγκεντρώθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός κατασχεμένων αυτοκινήτων. Εμείς, από την πρώτη κιόλας στιγμή, αρχίσαμε ν' αντιδρούμε.

Πρώτη μας δουλειά ήταν να κλείσουμε όλες τις γέφυρες, για το σκοπό αυτό οδηγήσαμε το "Αβρόρα" κοντά στη γέφυρα Νικολάγιεφσκι και ταυτόχρονα καλέσαμε από το 2ο Στόλο της Βαλτικής και τους στρατώνες Ντεριάμπινσκεγιε τις μονάδες μας, οι οποίες χωρίς να συναντήσουν αντίσταση κατέλαβαν τη γέφυρα Νικολάγιεφσκι, αφού απομάκρυναν τους ευέλπιδες. Το ίδιο έγινε και με τη γέφυρα Ντβορτσόβι. Μετά από αυτό κλείσαμε τις γέφυρες.

Σύντομα από την Κρονστάνδη θα φτάσουν οι απαραίτητες δυνάμεις. Η Κρονστάνδη είναι έτοιμη, κρατά επαφή. Τη νύχτα συλλάβαμε αυτούς που δεν μπόρεσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, τους στείλαμε σε σίγουρο μέρος, στο φρούριο Πετροπάβλοφσκ. Το φρούριο Πετροπάβλοφσκ βρίσκεται στα χέρια μας. Στη διάρκεια της νύχτας η πλειοψηφία των ευέλπιδων απομακρύνθηκε, προφανώς στα μέρη τους, μόνο έναν ασήμαντο αριθμό από αυτούς μπορούσε κανείς να συναντήσει στη λεωφόρο Νιέφσκι.

Οι περισσότερες περιοχές καταλαμβάνονται από δικά μας σίγουρα τμήματα περιφρούρησης για να μη δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για τους τραμπούκους.

Πριν δυο ώρες μερικοί δικοί μας πήγαν ν' αναλάβουν τη φρούρηση της Κρατικής Τράπεζας, του ξενοδοχείου Αστόρια και άλλων, που κατά τη γνώμη τους χρειάζονται περιφρούρηση. Προβλέπεται να καταληφθούν όλα. Σύμφωνα με φήμες, το ταχυδρομείο και άλλα σπουδαία κτήρια φρουρούνται από μας, η νύχτα πέρασε ήρεμα, ακρότητες προς το παρόν δεν ακούγονται.

Πρέπει να στείλετε επειγόντως στο Βίμποργκ έναν πεπειραμένο άνθρωπο για επίτροπο στις υπηρεσίες διαβιβάσεων, γιατί εκεί όλα γίνονται χωρίς έλεγχο. Υπάρχει ανάγκη να σταλεί στο Μπελοόστροφ, στους επιτρόπους μας, μια ομάδα από 60 άτομα, ζητήσανε ναύτες. Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε τα όλα αμέσως.

Τα στρατεύματα της Πετρούπολης είναι με το μέρος μας, εκτός από μια ασήμαντη μερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυνατότητα να σταλεί βοήθεια προς την Προσωρινή Κυβέρνηση από το μέτωπο. Πάρθηκαν μέτρα. Κατά πόσο θα είναι πετυχημένα, θα σας το γνωστοποιήσω. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα εξελιχτούν ήρεμα, αν και ο Κερένσκι εκφράστηκε κατηγορηματικά για την επιβολή εξαιρετικά βίαιων μέτρων».

Ντιμπένκο: «Για τα μέτρα του Κερένσκι σας στείλαμε ενισχύσεις δυο κλιμάκια στρατού και ναυτών, που πριν ξεκινήσουν δήλωσαν: "Δε θ' αφήσουμε ζωντανό ούτε έναν αστό". Από τη θάλασσα έρχονται για βοήθειά σας τέσσερα αντιτορπιλικά με μάχιμες διμοιρίες. Ενημέρωσε την Επαναστατική Επιτροπή να στείλουν δυο ή τρεις αξιωματικούς προς συνάντηση του κλιμακίου των ναυτών μας. Ολος ο στόλος και η φρουρά βρίσκονται σε ετοιμότητα, αν χρειαστείτε και άλλη βοήθεια, στείλτε τηλεγράφημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ