Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται το τμήμα δοκίμων ανθυποπυραγών, πραγματοποίησε προχτές κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον απόστρατο ανθυποπυραγό Μιχάλη Μιχαήλ. Η περιοδεία, όπως και η χτεσινή στον πυροσβεστικό σταθμό του Λαυρίου, στην οποία συμμετείχε και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των περιοδειών που πραγματοποιούνται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην Πυροσβεστική Ακαδημία, έγινε συνάντηση με τον διοικητή της, αρχιπύραρχο Σπ. Βαρσάμη, και τον διοικητή της σχολής ανθυποπυραγών, αντιπύραρχο Δημ. Καλιανιώτη.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της υποχρηματοδότησης, που ταλανίζει γενικότερα τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Εξέθεσε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα οδηγός σπουδών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας, ότι δεν γίνεται στον βαθμό που απαιτείται η πρακτική εκπαίδευση, λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, και ακόμη πως δεν έχουν εκπονηθεί, μετά από τόσες δεκαετίες, νεότερες εκδόσεις πυροσβεστικής βιβλιογραφίας. Επεσήμανε ότι είναι απόρροια της πολιτικής συρρίκνωσης των δαπανών το να παραμένουν οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας σε κατάσταση προ δεκαετιών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν διοίκηση και υπάλληλοι για τη συντήρησή τους και το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί για τους δόκιμους οι νεότερου τύπου στολές για το επιχειρησιακό σκέλος. Τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται στέγη μόνο για τους πρωτοετείς σπουδαστές και όχι για το σύνολο των δοκίμων, όπως επίσης ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει μόνο μία υπάλληλος καθαριότητας για έναν τόσο μεγάλο χώρο και με τόσα πολλά άτομα, με αποτέλεσμα να επωμίζονται και αυτόν το ρόλο οι δόκιμοι ανθυποπυραγοί.

Διαμαρτυρία από το κλιμάκιο του Κόμματος

Το κλιμάκιο του Κόμματος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον διοικητή της Ακαδημίας για το γεγονός ότι δεν δόθηκε άδεια, πιθανότατα με άνωθεν εντολές, για να γίνει ομιλία στους δόκιμους ανθυποπυραγούς, ούτε ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, με πρόσχημα ότι διαταράσσεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι είναι επιλεκτική και προκλητική, συνάμα, η απαγόρευση αυτή απέναντι στο ΚΚΕ, γιατί ενοχλεί η αλήθεια των θέσεων που εκφράζει το Κόμμα για τις πολιτικές εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι δόκιμοι ανθυποπυραγοί, αναφέροντας μάλιστα παραδείγματα που ήταν σε γνώση του κλιμακίου για παρουσίαση επενδυτικών προγραμμάτων από τράπεζες και ομιλίες άλλων πολιτικών φορέων, που έγιναν διαχρονικά, και για τις οποίες δεν ίσχυσε η απαγόρευση αυτή.

Στην ομιλία που έγινε προς τους μόνιμους υπαλλήλους και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας και με τους δόκιμους ανθυποπυραγούς, οι εκπρόσωποι του κλιμακίου της ΚΟ Αττικής εξήραν την προσπάθεια των πυροσβεστών, που για ακόμη μία αντιπυρική περίοδο έδωσαν την άνιση μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι η αυτοθυσία των πυροσβεστών είναι το μόνο πλέον ουσιαστικό όπλο απέναντι στη λαίλαπα των πυρκαγιών.

Τόνισαν ιδιαίτερα την αγωνία του Κόμματος για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση όσον αφορά την πυροπροστασία της χώρας, που τη μετατρέπουν σταδιακά από κοινωνική υπηρεσία σε εμπορεύσιμο προϊόν, όπως καταγράφεται μέσα από τη μερική ιδιωτικοποίηση της αεροπυρόσβεσης, την ενοικίαση υπηρεσιών πυρασφάλειας στη «Fraport» και στις κοινοπραξίες των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων, αλλά και από τη σταδιακή ανάπτυξη δημοτικών εθελοντικών υπηρεσιών που θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν με ανταποδοτικούς όρους.

Συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ

Στην περιοδεία στον πυροσβεστικό σταθμό Λαυρίου, όπου υπηρετούν 69 μόνιμοι και πενταετείς πυροσβέστες και 19 εποχικοί, ο πρόεδρος του σωματείου πενταετών και συμβασιούχων, Γιώργος Μέγγουλης, έθεσε τα ζητήματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς και το μέλλον αυτών των δύο κατηγοριών του προσωπικού της Πυροσβεστικής. Υπήρξε, μάλιστα, διαβεβαίωση πως στο ΕΚ Λαυρίου θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη γι' αυτό το σοβαρό θέμα. Με αφορμή την παρουσία πενταετών και εποχικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, τονίστηκε πως η στάση των συνδικαλιστικών οργάνων των πυροσβεστών δεν είναι αντίστοιχη σε σχέση με το σοβαρό εργασιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Διαπιστώθηκε πως και σε αυτόν το σταθμό οι πυροσβέστες έθεσαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μισθολογικό καθεστώς, τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικοτεχνική υποδομή, το ωράριο και τις επιφυλακές. Επιβεβαιώθηκε δε ότι και αυτή η υπηρεσία της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζει όσα προβλήματα έχουν και άλλες υπηρεσίες του Σώματος.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος ζήτησαν από τους πυροσβέστες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις προς όφελος της αστικής τάξης και έχουν φέρει σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση όλα τα λαϊκά στρώματα, τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να σκεφτούν την πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, ως τη μόνη διέξοδο που έχει ο ελληνικός λαός προκειμένου να κατακτήσει ένα ανθρώπινο επίπεδο ζωής από τον πλούτο που ο ίδιος παράγει. «Δεν μας μένει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε ΚΚΕ», τονίστηκε από παριστάμενους πυροσβέστες, «αφού όλοι δοκιμάστηκαν».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org