Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Η ετήσια έκθεση της ΑΔΙΠ συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Ζητήματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομία και την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν η «Εκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2016» της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και τα αποτελέσματα της έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με θέμα «Τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ελληνική οικονομία και αναπτυξιακές προοπτικές: δείκτες και μεγέθη σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τα πορίσματα της έρευνας του ΚΑΝΕΠ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής στάθηκε ιδιαίτερα στα στοιχεία που αφορούν το πόσο κοστίζει η αγορά μορφωτικών αγαθών για τις λαϊκές οικογένειες, σημειώνοντας πως αποτυπώνουν τους ταξικούς φραγμούς, ενώ σε ό,τι αφορά την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση ανέφερε πως το κρίσιμο ερώτημα για το ΚΚΕ είναι πότε θα γίνεται η επαγγελματική ειδίκευση, και θέση του είναι να ακολουθεί την ολοκλήρωση της Γενικής Παιδείας, μετά τα 18 έτη. «Βεβαίως, είναι μια πρόταση η οποία στηρίζει μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομική και κοινωνική οργάνωση», είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι μπορεί σήμερα να λέγονται μεγάλα λόγια για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, αλλά την ίδια στιγμή κλείνουν ολιγομελή τμήματα σε ΕΠΑΛ.

Για την έκθεση της ΑΔΙΠ, σημείωσε πως βρίσκεται πολύ μακριά από τα σημερινά οξυμένα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα οποία έχουν βασική αιτία την υποχρηματοδότηση, αλλά και από τις σημερινές ανάγκες των φοιτητών στη φοιτητική μέριμνα, τις εργασιακές σχέσεις στα ιδρύματα, αναφέροντας ότι και αυτή η έκθεση προσπαθεί να δώσει απαντήσεις μέσα από τις λεγόμενες «εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης». «Επιδιώκεται», πρόσθεσε, «και με αυτή την έκθεση να προχωρήσουν τα ζητήματα, έτσι ώστε η χώρα μας να εναρμονιστεί ακόμα περισσότερο, να κάνει επιπλέον βήματα, σχετικά με τις επιταγές και τις αναγκαιότητες αυτού που λέγεται Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΕΕ. Είναι δηλαδή ακόμα βαθύτερη και στενότερη η πρόσδεσή της στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (...) Τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν όλο και περισσότερο - και αυτό φαίνεται και μέσα από την έκθεση της ΑΔΙΠ - για τις επιχειρήσεις και με όρους επιχειρήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ