Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η μάχη με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας δεν έχει τελειώσει!

Ανακοίνωση της ΔΑΣ με αφορμή την ολοκλήρωση των «αρχαιρεσιών» του «σωματείου» - εργοδοτικού μηχανισμού στα σούπερ μάρκετ

Τη σημασία της μάχης που δόθηκε από τις ταξικές δυνάμεις ενάντια στην ωμή εργοδοτική παρέμβαση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες «αρχαιρεσίες» στο «σωματείο» - μηχανισμό της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στις πιέσεις των εργοδοτών και των ανθρώπων τους, απευθύνει κάλεσμα και στους εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν να πάνε κόντρα στο τρομοκρατικό κύμα και υπογραμμίζει ότι η μάχη για να πεταχτούν οι άνθρωποι των αφεντικών έξω από τις γραμμές των εργαζομένων δεν έχει τελειώσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί όλους τους εργαζόμενους που μοχθούν για το μεροκάματο στις αποθήκες, τα ψυγεία, τα ράφια, τα ταμεία των σούπερ μάρκετ, να πάρουν τη θέση τους στα ταξικά σωματεία που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να δυναμώσουν τη δράση τους.

Αποκαλύφθηκε ο εργοδοτικός μηχανισμός που διαμορφώνει συσχετισμούς

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ έχει ως εξής:

«Η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς ώστε να πάρουν μέρος, χωρίς τη θέλησή τους, σε κατ' όνομα αρχαιρεσίες του "σωματείου" - μηχανισμού των σούπερ μάρκετ. Συνολικά 1.188 εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στους ανθρώπους των αφεντικών, από τους οποίους 325 έκαναν ένα βήμα παραπέρα και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, αψηφώντας την τρομοκρατία! Απλώνουμε το χέρι στους συναδέλφους που ενώ είδαν και κατανόησαν τι γινόταν, δεν μπόρεσαν να πάνε κόντρα στο τρομοκρατικό κύμα των διευθυντών.

Η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και οι έντονες πιέσεις που υπήρξαν πριν τις "εκλογές" σε εκατοντάδες εργαζόμενους από τα διευθυντικά στελέχη προκειμένου να τους "πείσουν" να συμμετάσχουν στις "αρχαιρεσίες", προκάλεσε δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων που έφτασαν στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο ΠΑΜΕ.

Η συμμετοχή μας σε αυτόν τον μηχανισμό ήταν αυτή που αποκάλυψε με στοιχεία, αποδείξεις και δημοσιότητα, τις διαδικασίες ανύπαρκτων Γενικών Συνελεύσεων και συλλογικών διαδικασιών, την ωμή εργοδοτική παρέμβαση.

Οι ίδιοι οι εργοδότες διεξάγουν τις αρχαιρεσίες με κινητοποίηση των διευθυντών των καταστημάτων, των προϊσταμένων, των υπεύθυνων ασφαλείας, των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού και άλλων "golden boys". Οι διευθυντές είναι οι υποψήφιοι στο συγκεκριμένο "σωματείο"!

Οι διευθυντές εκλέγονται σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που δεν γνωρίζει κανείς, σε ένα δήθεν σωματείο το οποίο δεν έχει δράση, δεν έχει εμφάνιση στα καταστήματα σε αγώνες και κινητοποιήσεις, γραφεία και ιστοσελίδα. Ομως αυτός ο μηχανισμός εμφανίζεται να εκπροσωπεί πάνω από 10.000 μέλη! Είναι χωρίς προσχήματα εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Οι διευθυντές εκλέγονται αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ψηφίζουν δίπλα στους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους, τους μεταλλεργάτες, τους εργαζόμενους που εργάζονται με κάθε είδους "ευέλικτη" μορφή εργασίας, τους κακοπληρωμένους. Αυτός ο μηχανισμός διαμορφώνει τους συσχετισμούς μέχρι τη ΓΣΕΕ! Αποτελούν την βασική δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα!

Σε αυτές τις αρχαιρεσίες αποκαλύφθηκαν πολλά. Κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, δικηγόροι, συνδικαλιστικές ηγεσίες καθορίζουν από κοινού τους συσχετισμούς. Ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης, που δίνει το δικαίωμα σε δικηγόρους να έχουν το ρόλο δικαστικού αντιπροσώπου, έβγαλε στην επιφάνεια πως υπάρχει χρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους από εργοδότες ώστε να στήνονται αρχαιρεσίες εκτεταμένης νοθείας.

Εξω οι εργοδότες από τα συνδικάτα! Σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών!

Ολο αυτό το διάστημα, δεκάδες σωματεία κατήγγειλαν ανοιχτά την εργοδοτική παρέμβαση. Ανάμεσα σε αυτά η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Εργατικών Κέντρων της Αττικής και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, όπου ανήκει αυτό το "σωματείο". Καταδικάστηκε στη συνείδηση κάθε τίμιου συνδικαλιστή.

Με αυτόν τον μηχανισμό δεν έχουμε τελειώσει! Αλλωστε, ακολουθούν αρχαιρεσίες σε επιχειρησιακά σωματεία που λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές. Ανεξαρτήτως τι θα γίνει στη συνέχεια, θα δώσουμε τη μάχη για τη μη νομιμοποίηση των εργοδοτικών αντιπροσώπων, στα συνέδρια σε ΕΚΑ - ΟΙΥΕ και στη ΓΣΕΕ.

Πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος

Συνάδελφε, συναδέλφισσα στα σούπερ μάρκετ,

Σε καλούμε να παλέψουμε μαζί για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την οργάνωσή μας, για τις διεκδικήσεις μας. Στον κλάδο του εμπορίου κάναμε μια καλή αρχή. Η μάχη της αποκάλυψης του μηχανισμού της εργοδοσίας είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια.

Τους δείξαμε ότι στους χώρους μας, αλλά και σε κάθε κλάδο, υπάρχουν δυνάμεις ικανές και αποφασισμένες να μπουν μπροστά. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μας στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια. Μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε.

Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει καμία σχέση με συλλογική, αγωνιστική πάλη, δεν είναι σωματείο!

Εμείς αγωνιζόμαστε για σωματεία που οργανώνουν μαζικές συλλογικές διαδικασίες όπου οι εργαζόμενοι λένε τη γνώμη τους, συμμετέχουν στις αποφάσεις, επιλέγουν τις μορφές πάλης, βρίσκουν τρόπους για την άμεση ζωντανή και ενεργή συμμετοχή των μελών τους, ώστε να κατανοούν από την ίδια τους την πείρα στην ταξική πάλη τις αιτίες των προβλημάτων στη ζωή τους, να αναγνωρίζουν τον πραγματικό αντίπαλο.

Να νιώθουν ότι είναι μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας για την υπεράσπιση της ζωής τους, την άνοδο των αγώνων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, ότι βάζουν και το δικό τους λιθαράκι και δεν αναθέτουν σε κάποιους άλλους να βρουν εργολαβικά τη λύση, πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι ο διευθυντικός μηχανισμός των σούπερ μάρκετ.

Γι' αυτό εμείς είμαστε με όσους τα βγάζουν πέρα δύσκολα, εργάζονται 4ωρα και "ευέλικτα" ή σχολάνε ακανόνιστα και μετά τη λήξη του ωραρίου τους, δουλεύουν συνεχώς κάτω από δύσκολες συνθήκες και εντατικοποίηση, δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη στο ταμείο του καταστήματος, που βρίσκονται στα ψυγεία, στις αποθήκες, που γεμίζουν χωρίς ανάσα τα ράφια, που ζουν με το άγχος της ανανέωσης της σύμβασής τους ή της δοκιμαστικής περιόδου, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές των προϊσταμένων.

Την ανατροπή δεν θα την κάνουν αυτοί που έχουν λυμένα τα προβλήματά τους, θα την κάνουν οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι, αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και τους τον κλέβουν.

Κανένας δεν είναι μόνος του, στις πιέσεις και τις απειλές των διευθυντών, στην εργοδοτική τρομοκρατία!

Η ενημέρωση και η ανακοίνωση της ΔΑΣ, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να φτάσει σε όλα τα καταστήματα, να συζητηθεί με κάθε συνάδελφο. Για να βάλουμε εμπρός για μια νέα αρχή, στην οργάνωσή μας, στις διεκδικήσεις μας μέσα στους εργασιακούς μας χώρους. Για να δυναμώσει η πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρέπεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγάζουν μάτι η νοθεία και η ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας (30/3/2019)
Ζέχνει όλο και περισσότερο το όργιο της εργοδοσίας (30/9/2017)
Κατρακύλα χωρίς τέλος για τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΙΥΕ (23/9/2017)
Να πετάξουμε έξω από τις γραμμές μας τους ανθρώπους της εργοδοσίας! (20/9/2017)
«Εκλογές»... στα μέτρα της εργοδοσίας (9/11/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org