Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέος κύκλος συνεννοήσεων για τη νέα φουρνιά με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα»

Οι «παραινέσεις» για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης» σηματοδοτούν νέο γύρο επίθεσης στο λαό

Copyright 2016 The Associated

Οι «παραινέσεις» για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης» σηματοδοτούν νέο γύρο επίθεσης στο λαό
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ξεκινούν σήμερα οι συνεννοήσεις κυβέρνησης και κουαρτέτου γύρω από τα 95 νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» του 3ου κύκλου της «αξιολόγησης», ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα ακολουθήσουν και οι διαβουλεύσεις με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Η ατζέντα περιλαμβάνει «εκκρεμότητες», όπως η τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, η «αναθεώρηση» των κοινωνικών παροχών - προνοιακά και άλλα επιδόματα που έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες - τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά και τα νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Ζάιμπερτ, αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, περί «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, «θύμισε» ότι η θέση της κυβέρνησής του αποτελεί ταυτόχρονα και θέση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ.

Ζήτημα αιχμής οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων αποτελεί νευραλγικό σημείο τόσο της τρέχουσας όσο και των επόμενων κύκλων «αξιολόγησης» και των παζαριών με το κουαρτέτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Θ. Μητράκος, μιλώντας σε εκδήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, επισήμανε ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Παράλληλα, τόνισε ότι η ΤτΕ προχωρά σε έρευνα σχετικά, με στόχο τον προσδιορισμό του όγκου των ακινήτων που θα υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις, ως αποτέλεσμα των πλειστηριασμών που θα διενεργηθούν την επόμενη περίοδο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, τόνισε ότι «είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς μέσω αυτών αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 60% των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, τα οποία, όπως είπε, «αποτιμώνται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές» και κάποια από αυτά σε τιμές κατά 40% χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που είχαν στην αρχή της κρίσης.

Αναφορικά με το στόχο για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων, κατά 40 δισ. ευρώ (σε ποσοστό 38%) μέχρι το τέλος του 2019, υποστήριξε ότι «είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά πάντως επιτεύξιμος». Βέβαια, αυτή η κατεύθυνση υποστηρίζεται από το γεγονός ότι «μετά από χρόνια καθυστερήσεων στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε πλέον το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο», ειδικότερα από τη δυνατότητα πώλησης δανείων στη δευτερογενή αγορά, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, το νέο πτωχευτικό κώδικα, τις αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ά., που βέβαια συγκαταλέγονται στα έργα της σημερινής κυβέρνησης.

Βέβαια, οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση των τραπεζών, στην τόνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με την οριστική αποβολή από το «κάδρο» της επιχειρηματικότητας των αδύναμων «κρίκων», ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις (συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.ά.), με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας σε συνέδριο για την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας», ισχυρίστηκε ότι «υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε τον ΕΝΦΙΑ, παρόλο που προγραμματικά ήμασταν και παραμένουμε κάθετα αντίθετοι με τη λογική του», προσθέτοντας ότι στόχος είναι η αντικατάστασή του «με ένα φόρο μεγάλης περιουσίας, που θα είναι προοδευτικός».

Την ίδια ώρα, στα «επικαιροποιημένα μνημόνια» με το κουαρτέτο προβλέπεται και ειδική ρήτρα σχετικά με τον εισπρακτικό στόχο (τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση). Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιλαϊκός λογαριασμός θα παραμένει «στο ύψος του», ανεξάρτητα από τις «αντικειμενικές» ή και τις εμπορικές τιμές της ακίνητης ιδιοκτησίας των λαϊκών στρωμάτων και παρά τις όποιες «εσωτερικές», «παραμετρικές αλλαγές» κάνουν οι κυβερνήσεις στο μέλλον. Μάλιστα, τα ποσά από το συγκεκριμένο χαράτσι έχουν ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021.

«Τρέχουν» τα «προαπαιτούμενα»

Στο μεταξύ, η ενοποίηση υπό το μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων των εισπρακτικών μηχανισμών για τους φόρους και ασφαλιστικών εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με στόχο, βέβαια, την αποτελεσματικότερη συγκέντρωση των κάθε είδους εισφορών από αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες και αγρότες.

Εξάλλου, «μαγειρεύεται» νέα «λύση» στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, καθώς όπως πρόσφατα έλεγε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις», προκειμένου, όπως είπε, να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία, «παρακαταθήκη» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2018-02-21 00:00:00.0)
«Εμβληματική» αντιλαϊκή συμφωνία στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων(2018-01-24 00:00:00.0)
«Πολιορκητικός κριός» στη λαϊκή κατοικία(2017-12-05 00:00:00.0)
Προσκλητήριο επενδυτών με «ντελάλη» την αντιλαϊκή πολιτική(2017-10-22 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «ελάφρυνση» στο κρατικό χρέος(2014-07-05 00:00:00.0)
«Παράθυρο» για κατασχέσεις πρώτης κατοικίας(2013-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ