Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αύριο η νέα απεργία στα πρακτορεία Τύπου

Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου. Η απεργία, που κήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την επομένη, την ίδια ώρα. Το ραντεβού για την περιφρούρηση της απεργίας είναι στις 8 π.μ., στην πύλη του πρακτορείου «Ευρώπη».

Σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 6.30 μ.μ.

Η απεργία είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, καθώς η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, το σωματείο διεκδικεί: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με όλα τους τα δικαιώματα, από την «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης τώρα. Οχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους. Αμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Π. Βενέτα.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου εκφράζει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου που δεν εργάζονται σήμερα το απόγευμα να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τονίζει παράλληλα την ανάγκη να εμποδίσουν την εργοδοσία να μετατρέψει τα τυπογραφεία σε χώρους διεκπεραίωσης εφημερίδων, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, και σε αυτή την κατεύθυνση καλεί «να διαταχθούμε στις απεργιακές φρουρές έξω από κάθε χώρο που μπορεί να γίνει διακίνηση του Τύπου». Τέλος καλεί σε «οικονομική και υλική βοήθεια, για να αντέξουν στον αγώνα τους».

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός απέρριψε την πρόταση για απεργία και στους δημοσιογράφους

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι των Πρακτορείων Τύπου, καθώς και να δώσουν το «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, απευθύνει και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Με αφορμή μάλιστα την κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ, οι δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ στην ΕΣΗΕΑ, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ πρότειναν την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή 20/10, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΔΟΕΑΠ. Τόνισαν την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης και κλιμάκωσης της πάλης, σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους των πρακτορείων που απεργούν την ίδια μέρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, «ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός δε συμφώνησε, αναμένοντας κυβερνητική λύση, μετά από τις για πολλοστή φορά, αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις».

«Γι' αυτό», τονίζει, «καλούμε για άλλη μια φορά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι εργαζόμενοι του κλάδου από τα κάτω, με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και αποφάσεις για συλλαλητήρια, απεργίες, κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία, διεκδικώντας από την κυβέρνηση εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ, καλώντας τις διοικήσεις των Ενώσεων να αποφασίσουν κινητοποιήσεις εδώ και τώρα και όχι συνδιαλλαγές με ανέξοδες υποσχέσεις, που βάζουν ταφόπλακα στον ΕΔΟΕΑΠ και στην Ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ