Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Καλό κλίμα» στις πρώτες συζητήσεις για κυβέρνηση

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης (σ.σ. «Τζαμάικα», όπως ονομάζεται από τα χρώματα των κομμάτων) ξεκίνησαν χτες, μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη), με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU - CSU) να συναντιούνται αρχικά με τους φιλελεύθερους (FDP) και στη συνέχεια με τους Πράσινους.

Από πλευράς CDU - CSU, που κατέκτησαν την πρώτη θέση, συμμετείχαν η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο «υπηρεσιακός» υπουργός Οικονομικών και στέλεχος της CDU, Πέτερ Αλτμάιερ, και άλλα στελέχη. Το FDP εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Κρίστιαν Λίντνερ, και το στέλεχος του κόμματος Γκραφ Λάμπσντορφ. Μετά την πρώτη συνάντηση εκπρόσωποι των τριών κομμάτων δήλωσαν αισιόδοξοι και μίλησαν για έναν «πολύ εποικοδομητικό, προσανατολισμένο σε λύσεις διάλογο (...) Θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο βήμα αυτήν τη βδομάδα».

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο, Τζεμ Οζντεμίρ, και την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κατρίν Γκέρινγκ - Εκαρντ.

Στο μεταξύ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα» «δεν θα γίνει η ρεζέρβα της CDU» και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Τι θα συζητηθεί

Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε προχτές σε ορισμένα θέματα που θα θέσει το κόμμα της (Χριστιανοδημοκρατική Ενωση - CDU) στις διερευνητικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους. Αυτά είναι:

Βιώσιμο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που ήδη συζητιέται στη Γερμανία, με «οικονομολόγους» και «τεχνοκράτες» να προειδοποιούν και να ζητούν μεταρρυθμίσεις, όπως αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, αύξηση των εισφορών, κι άλλη μείωση των συντάξεων.

Οικονομία και Εργασία. Εδώ περιλαμβάνεται και η ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, που ενδέχεται να προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ελαστικής εργασίας, αλλά και απαίτηση για περισσότερο εξειδικευμένη εργασία.

Συνθήκες διαβίωσης με ισότητα, με θέματα όπως η έλλειψη κατοικιών σε πολλές πόλεις και το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, με αύξηση του αριθμού των αστυνομικών, ένταση της παρακολούθησης με κάμερες ασφαλείας σε δημόσιους χώρους κ.ά.

«Επίσης παραμένουν και ορισμένα άλλα σημαντικά θέματα, όπως η ενσωμάτωση (σ.σ. στην αγορά εργασίας) μεταναστών και προσφύγων και η μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», πρόσθεσε, αναφερόμενη έμμεσα στις επιμέρους διαφοροποιήσεις που εκφράζουν τα κόμματα, έχοντας όμως τον ίδιο στόχο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ