Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Παραίτηση υπουργού για τους νεκρούς στις πυρκαγιές

Η υπουργός Εσωτερικών της «αριστερής» κυβέρνησης της Πορτογαλίας, Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα, παραιτήθηκε χτες από τη θέση της, μετά το θάνατο περισσότερων από εκατό ανθρώπων στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα, τους τελευταίους μήνες.

Στην επιστολή παραίτησής της, η υπουργός τονίζει ότι μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών «έκρινα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να παραμείνω στη θέση μου».

Εκατοντάδες φωτιές έχουν εκδηλωθεί στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία από την περασμένη Κυριακή, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 41 άνθρωποι και έχουν τραυματιστούν 71. Είχε προηγηθεί ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, με μεγάλη ξηρασία και μεγάλες δασικές πυρκαγιές στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, όπου βρήκαν το θάνατο 64 άνθρωποι. Συνολικά 3.500.000 στρέμματα γης έχουν καεί από στις φετινές πυρκαγιές.

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που έχουν όλα δεχτεί έντονη κριτική μετά τις πυρκαγιές.

Και στην Πορτογαλία έχουν έρθει στο προσκήνιο οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που είναι το απτό αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και τη σημερινή δήθεν «αριστερή». Ο τομέας της δασοπυρόσβεσης περιλαμβάνει και την πρόληψη, τον καθαρισμό των δασών, τη φύλαξή τους, την εφαρμογή των πορισμάτων και υποδείξεων των επιστημόνων για τη σύσταση των δασών (ένας επιβαρυντικός παράγοντας στην Πορτογαλία είναι η ύπαρξη πολλών ευκαλύπτων). Και στην Πορτογαλία, όπως και στη χώρα μας, η δασοπυρόσβεση για λόγους μείωσης του κόστους με συγχωνεύσεις υπηρεσιών έχει περάσει στην πυροσβεστική των πόλεων. Οσο προτεραιότητα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η γη και τα δάση εμπόρευμα, όσο θεωρούνται κόστος τα μέτρα πρόληψης, τόσο ο δασικός πλούτος θα χάνεται και θα θρηνούνται θύματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ