Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Για τη διεκδίκηση και τη μελλοντική χρήση του προβλήτα Νο4 του Σκαραμαγκά

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, σε συνεδρίασή του στις 26 Σεπτέμβρη, αποφάσισε να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να παραχωρηθεί ο προβλήτας Νο4 στο Σκαραμαγκά, στο δήμο για χρήση από το λαό της περιοχής.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η δημοτική αρχή της πόλης σημειώνει ότι ο προβλήτας του Σκαραμαγκά, συνολικής έκτασης 220 στρεμμάτων, είναι προϊόν παράνομων επιχωματώσεων από τα Ναυπηγεία. «Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, που επέτρεψαν τέτοιες παρεμβάσεις, που είχαν ως συνέπεια να μεθοδεύεται η χρήση της έκτασης και των υποδομών για επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης ότι στο συγκεκριμένο χώρο, από τον Απρίλη του 2016 λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε το λαό της πόλης να υποδεχτεί με ζεστασιά και αλληλεγγύη τους εκατοντάδες ξεριζωμένους εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Υπογραμμίζει ότι «οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, εξαιτίας της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στηρίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Προσφυγικό». Και ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση, «στη συζήτηση για την παραχώρηση του χώρου δεν μπορεί να μη γίνεται αναφορά στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας και στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης».

Η δημοτική αρχή αναφέρει ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με προκάλυμμα το δίκαιο αίτημα να αποδοθεί η έκταση στο δήμο, υπήρξαν τοποθετήσεις που είναι μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Και πιο συγκεκριμένα για τις άλλες δυνάμεις, σημειώνει:

«Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ως τοποτηρητής της κυβέρνησης, ξετυλίγει το παραμύθι της αειφόρου - δίκαιης ανάπτυξης (...) Προτείνει να αποδοθεί η έκταση σε φορέα διαχείρισης και όχι στο δήμο, γιατί μάλλον θεωρεί τη δημοτική αρχή βραχνά για τα σχέδιά της. Αυτό που "ξεχνάει" να πει είναι ποιο θα είναι το καθεστώς και η πηγή χρηματοδότησης του φορέα. Επίσης, ποιοι θα είναι οι όροι πρόσβασης και χρήσης του χώρου από το λαό της περιοχής.

Οι παρατάξεις Ντηνιακού και Δρούλια, που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αναφέρονται απροκάλυπτα και χωρίς προσχήματα σε εμπλοκή ιδιωτών στην ανάπλαση της περιοχής».

Για την ουσία του ζητήματος υπογραμμίζει ότι «πυρήνας του προβλήματος που έχει ανακύψει με τον προβλήτα του Σκαραμαγκά, όπως και γενικότερα με τα παραλιακά μέτωπα σε όλη τη χώρα, είναι ότι η γη και η χρήση της, οι υποδομές και το περιβάλλον, όχι μόνο δεν είναι στο απυρόβλητο, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται στο βωμό των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής καταλήγει καλώντας το λαό σε πάλη με συγκεκριμένες διεκδικήσεις:

«Κρίσιμο ζήτημα είναι η αποκλειστική χρηματοδότηση της ανάπλασης του χώρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, διαφορετικά η παραχώρηση στο δήμο θα είναι ένα κενό γράμμα.

Καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση. Πρέπει τώρα να οργανώσει την πάλη του και να παλέψει:

  • Να αποδοθεί το σύνολο της έκτασης των 220 στρεμμάτων του προβλήτα του Σκαραμαγκά στο δήμο Χαϊδαρίου για ελεύθερη και δωρεάν χρήση από το λαό της περιοχής.
  • Να καλυφθεί το σύνολο του ποσού που απαιτείται για την αποκατάσταση - ανάπλαση της περιοχής από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη που θα παίρνει υπόψη τη συνολικότερη κατάσταση στην περιοχή και θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.
  • Να παρθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων - μεταναστών, ειδικά μπροστά στους χειμερινούς μήνες.
  • Ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης που κρατάει εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά και χιλιάδες άλλους στη χώρα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org