Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Με συμμετοχή 61,4% πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα, για την εκλογή των τοπικών κυβερνητών στις 23 επαρχίες. Σύμφωνα με το σχεδόν τελικό αποτέλεσμα (λείπει μόνο η επαρχία Μπολίβαρ), οι υποψήφιοι του σοσιαλδημοκρατικού κυβερνητικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV), του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, εκλέγονται σε 17 επαρχίες (είχε 20, αλλά κέρδισε ένα προπύργιο της αντιπολίτευσης, την επαρχία Μιράντα). Οι υποψήφιοι που συσπειρώνονται στο συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων (με πολλές από αυτές να έχουν και ομάδες κρούσης και τάγματα θανάτου), το λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), νίκησαν σε 5 επαρχίες. Το αποτέλεσμα, που διέψευσε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τις οποίες είχαν παρουσιάσει αστικά ΜΜΕ, αμφισβήτησε αμέσως η αντιπολίτευση, που ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις επαρχίες. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη και εντάσσεται στη συνέχιση της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.Θυμίζουμε ότι το κυβερνών κόμμα ελέγχει πλήρως τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία έχει συγκροτηθεί από το καλοκαίρι, ενώ η αντιπολίτευση ελέγχει από το Δεκέμβρη του 2015 τα 2/3 του Κοινοβουλίου, το οποίο και χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να σαμποτάρει το όποιο κυβερνητικό μέτρο.

Η ΕΕ, μέσω της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε να διευκρινιστούν τα «μη αναμενόμενα» αποτελέσματα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας συμμετείχε στηρίζοντας στις 22 επαρχίες τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος και σημείωνε ότι διεκδικεί την ψήφο για «να δοθεί μήνυμα κατά του ιμπεριαλισμού και των λακέδων του» αλλά και «προς τους ρεφορμιστές, τους διεφθαρμένους και συμβιβασμένους στις τάξεις της "Μπολιβαριανής Διαδικασίας"» και να προβάλει το δρόμο «της επαναστατικής εμβάθυνσης των κατακτήσεων που έχουν επιτευχθεί, χωρίς συμφιλίωση με τους εχθρούς του εργαζόμενου λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ