Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Τακτική υποχώρηση των Κούρδων στο Κιρκούκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε ελιγμό υποχώρησης προχώρησαν χτες οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού να ανακαταλάβουν πετρελαιοπηγές και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, μία σημαντική στρατιωτική βάση και άλλες υποδομές στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν και τον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους Πεσμεργκά, ανακοίνωσαν πως «οφείλονταν σε παρεξήγηση» οι αρχικές «βαριές συγκρούσεις» που αναφέρθηκε πως σημειώθηκαν νωρίτερα χτες τα ξημερώματα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Χαρακτήρισαν μάλιστα τις κινήσεις Ιρακινών στρατιωτών και Κούρδων μαχητών σαν «συντονισμένες κινήσεις, όχι επιθέσεις». Παράλληλα, ορισμένοι αξιωματούχοι του ιρακινού στρατού είπαν πως σε αρκετές περιπτώσεις «συνάντησαν μικρή αντίσταση».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι κάλεσε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους της επαρχίας Κιρκούκ να παραμείνουν στη θέση τους, υποστηρίζοντας πως ο στρατός έδρασε για να εκπληρώσει «το συνταγματικό του καθήκον, να επεκτείνει την ομοσπονδιακή αρχή, να επιβάλει ασφάλεια και να προστατεύσει τον εθνικό πλούτο στην πόλη».

Οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ και πως είναι «πολύ ανήσυχες» για τις πληροφορίες περί εχθροπραξιών ανάμεσα στο στρατό και τους Πεσμεργκά. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ πραγματοποιούν συνομιλίες «με όλα τα μέρη στο Ιράκ για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Τεχεράνη έκλεισε μία συνοριακή διάβαση με το βόρειο Ιράκ ως αντίδραση στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ στις 25 Σεπτέμβρη.

Το ίδιο διάστημα, Κούρδοι και Αραβες μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χτες πως είναι θέμα «λίγων ημερών» η ανακατάληψη και των τελευταίων συνοικιών της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρούνταν «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών φέρεται πως πλέον ελέγχουν λιγότερο από το 10% της πόλης.

Παράλληλα, δυνάμεις του συριακού στρατού άρχισαν μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ντέιρ Εζόρ, ενώ ο πρόεδρος της συριακής Βουλής Χαμούντα Σαμπάγ, από τη Ρωσία κατήγγειλε ως παράνομη τη δράση τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

  • Χτες, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τον συριακό εναέριο χώρο και κατέστρεψαν μία συστοιχία πυραύλων ανατολικά της Δαμασκού. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι απάντησαν σε «πυρά» που ρίχθηκαν νωρίτερα σε ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο του Λιβάνου και πραγματοποιούσαν κατασκοπευτικές πτήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ