Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παρατείνεται η αντιπαράθεση

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Χωρίς ξεκάθαρη απάντηση για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη, που απαγορεύτηκε από την ισπανική δικαιοσύνη και σημαδεύτηκε από κρατική καταστολή, απάντησε χτες στο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ. Επανέλαβε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι σε αναστολή και ζήτησε διάλογο.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει χαρακτηριστικά, και διατυπώνει δύο αιτήματα: Να σταματήσει η καταστολή και η δίωξη Καταλανών κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο αστυνομικός διευθυντής της τοπικής αστυνομίας «Mossos de Esquadra» Λουίς Τραπέρο, όπως και πρόεδροι καταλανικών οργανώσεων που διώκονται για ανυπακοή και απειθαρχία στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όπου κατέθεσαν χτες, γιατί όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά και διευκόλυναν το δημοψήφισμα.

Η ισπανική κυβέρνηση με νέα επιστολή Ραχόι εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την απάντηση Πουιτζντεμόντ, ότι «δεν δίνει σαφή απάντηση», αλλά δηλώνει και ανοιχτή σε διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Κοινοβουλίου, εφόσον η καταλανική κυβέρνηση αναθεωρήσει και «επιστρέψει στη συνταγματική νομιμότητα». Αυτό σημείωσε και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σανταμαρία, που επανέλαβε ότι η τελική προθεσμία προς την καταλανική κυβέρνηση «να κινηθεί εντός του νόμου» είναι έως τις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας 11 π.μ.) την Πέμπτη 19 Οκτώβρη. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος για την άρση του καθεστώτος αυτονομίας, με αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται τοποθέτηση τοποτηρητή στην επαρχία και ανάληψη της διοίκησης, της οικονομικής λειτουργίας και των κατασταλτικών μηχανισμών από το κεντρικό κράτος. Παρότι η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση φαίνεται να κλιμακώνεται, ασκούνται ισχυρές πιέσεις για επίτευξη συμβιβασμού. Το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, με τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει (έξοδο από την ΕΕ, οικονομική επιβράδυνση - αφού η επαρχία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας), οδηγεί σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου να ασκούν πιέσεις για ένα νέο συμβιβασμό. Η στάση της καταλανικής κυβέρνησης δημιουργεί ρήγματα και στα κόμματα που τη στηρίζουν στον συνασπισμό «Μαζί για το Ναι», που έχει 62 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της «Λαϊκής Ενότητας», που τη στηρίζει με 10 βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ