Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - 14 ΕΩΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 2017
Αγωνιστική συνάντηση της νεολαίας του κόσμου στο 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Από το προηγούμενο, 18ο ΠΦΝΦ στο Εκουαδόρ, το 2013
Από το προηγούμενο, 18ο ΠΦΝΦ στο Εκουαδόρ, το 2013
Από σήμερα 14 έως τις 22 του Οκτώβρη 2017, διεξάγεται το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), στο Σότσι της Ρωσίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν νέοι από περισσότερες από 100 χώρες από όλο τον κόσμο. Το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ που διοργανώνει - κάθε 4 χρόνια - η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) είναι «Για Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό - Τιμώντας το παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον». Φέτος, στο πλαίσιο του ΠΦΝΦ, τιμάται το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση καθώς και τα 70 χρόνια του ΠΦΝΦ, που ξεκίνησε το ταξίδι του μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το 1947 στην Πράγα, δύο χρόνια μετά τη συγκρότηση της ΠΟΔΝ.

Η ΚΝΕ στο 19ο ΠΦΝΦ

Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, που είναι η μοναδική Οργάνωση στην Ελλάδα που είναι μέλος της ΠΟΔΝ και κατέχει επίσης τη θέση της Οργάνωσης - αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας από την Ευρώπη, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού συγκροτήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία (Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Ελλάδας) για το 19ο ΠΦΝΦ. Σ' αυτήν συμμετέχουν δεκάδες στελέχη και μέλη της ΚΝΕ, νέοι συνδικαλιστές που δρουν μέσα από τα σωματεία τους στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό εργατικό κίνημα, εκλεγμένοι φοιτητές σε Διοικητικά Συμβούλια φοιτητικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, νέες γυναίκες που δραστηριοποιούνται μέσω των Συλλόγων της ΟΓΕ στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, νέοι που συμμετέχουν στην ΕΕΔΥΕ, στο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Μ' αυτόν τον τρόπο θα εκφραστεί κατά το ΠΦΝΦ η φωνή της αγωνιζόμενης νεολαίας από την Ελλάδα.

Στο ΠΦΝΦ θα πραγματοποιηθούν δεκάδες σεμινάρια, συναντήσεις, συζητήσεις και συγκεντρώσεις, θα υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή πείρας ανάμεσα σε χιλιάδες νέους που αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο, θα προωθηθούν μορφές κοινής πάλης.

Φυσικά, η ΚΝΕ από κοινού με Κομμουνιστικές Νεολαίες από άλλες χώρες του κόσμου, θα τιμήσουν τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, συμμετέχοντας στα σεμινάρια για τη μεγάλη επέτειο, διακινώντας τα υλικά τους, προβάλλοντας τα σύγχρονα συμπεράσματα για την ενδυνάμωση της αντικαπιταλιστικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Παράλληλα, θα συζητηθούν σοβαρά ζητήματα όπως οι εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και η πάλη που δίνουν οι νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές στις χώρες τους για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Θα εκφραστεί η διεθνιστική αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, σε συντρόφους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους τον αντικομμουνισμό, την ανιστόρητη επιχείρηση ταύτισης του κομμουνισμού με τον φασισμό, την ένταση της κρατικής και παρακρατικής καταστολής. Οι νέοι κομμουνιστές θα δώσουν, επίσης, την αντιπαράθεση με προβληματικές θέσεις που αναπτύσσονται στο διεθνές κίνημα και στα ΠΦΝΦ (π.χ. από σοσιαλδημοκρατικές νεολαίες), που στηρίζουν αστικές κυβερνήσεις, ενώσεις καπιταλιστικών κρατών όπως είναι οι BRICS, που αποσπούν τον ιμπεριαλισμό από το οικονομικό του περιεχόμενο, που επιδιώκουν να αξιοποιούν την ΠΟΔΝ ως μέσο για την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών, προσδένοντάς την στο άρμα της μίας ή της άλλης αστικής κυβέρνησης.

Αξιοποιώντας την ιστορική πορεία του ΠΦΝΦ δίνουμε μάχη για την ενίσχυσή του

Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, από τον ίδιο το χαρακτήρα του, δεν θα μπορούσε παρά να πηγαίνει χέρι - χέρι με την πορεία της ταξικής πάλης σε διεθνές επίπεδο.

Από το πρώτο κιόλας Φεστιβάλ του 1947 στην Πράγα, που ήρθε ως αποτέλεσμα της συγκρότησης το 1945 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, ο θεσμός των ΠΦΝΦ είχε βαθιά πολιτικό περιεχόμενο. Δύο μόλις χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και το τσάκισμα του φασισμού, η πάλη των λαών και της νεολαίας για ειρήνη και αλληλεγγύη είχε ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο: Ηταν η πάλη των λαών για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού από τον ιμπεριαλισμό, η έκφραση της διεθνούς αλληλεγγύης προς τις χώρες που είχαν καταφέρει να σπάσουν τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και οικοδομούσαν τη σοσιαλιστική κοινωνία, η καταδίκη των εγκλημάτων του καπιταλισμού διεθνώς, όπως ήταν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και το πυρηνικό ολακαύτωμα στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το ΠΦΝΦ ήταν πάντα ευπρόσδεκτο στις χώρες του σοσιαλισμού, «ταξιδεύοντας» στη Μόσχα, στην Αβάνα, στην Πράγα, στη Σόφια, στο Ανατολικό Βερολίνο κ.ά. Για τον ίδιο λόγο πάντα, οι ιμπεριαλιστές έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποκλείσουν τη συμμετοχή των νέων σε αυτό το Φεστιβάλ. Φτάνει να θυμηθούμε το κλείσιμο των συνόρων από τις καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης στο Φεστιβάλ της Πράγας το 1947, τις προκλήσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στα Φεστιβάλ του Βερολίνου στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες των νέων αγωνιστών να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με κάθε μέσο, ακόμη και με τα πόδια για να φτάσουν στο Φεστιβάλ.

Το 1989 - 1991, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, η ΠΟΔΝ και μαζί της ο θεσμός των ΠΦΝΦ δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Το πλήγμα αυτό ήταν αποτέλεσμα του χτυπήματος που δέχθηκαν βασικά στηρίγματα της Ομοσπονδίας: Κομμουνιστικές Νεολαίες διαλύθηκαν, άλλες μεταλλάχθηκαν παίρνοντας ουσιαστικά ανοιχτά το μέρος των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού. Πολλές οργανώσεις δώσαμε τότε μάχη για να διαφυλάξουμε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΠΟΔΝ ενάντια σε όσους ήθελαν μια ΠΟΔΝ μεταλλαγμένη, διαχυμένη σε άλλα σχήματα, σε διεθνείς ΜΚΟ και Κοινωνικά Φόρουμ.

Παρά τις αρνητικές συνέπειες, με αυτήν τη μάχη η Ομοσπονδία διαφύλαξε το χαρακτήρα της, ενώ μπορέσαμε να βγάλουμε και βασικά συμπεράσματα, όπως ότι το αδυνάτισμα των Κομμουνιστικών Νεολαιών αδυνατίζει την ίδια την Ομοσπονδία, πολιτικά και οργανωτικά. Το συμπέρασμα ισχύει και σήμερα: Η σύσφιξη των σχέσεων, η κοινή δράση και το δυνάμωμα των ΚΝ αποτελεί βάση για να δυναμώσει και η ΠΟΔΝ στις νέες, πιο σύνθετες συνθήκες.

Μαζί με αυτήν τη μάχη κερδήθηκε και η μάχη για τη συνέχεια της διοργάνωσης του Φεστιβάλ: Μετά από 8 χρόνια διακοπής, το 14ο ΠΦΝΦ πραγματοποιείται το 1997 στην Αβάνα της σοσιαλιστικής Κούβας. Για άλλη μία φορά εκφράζεται η στήριξη του σοσιαλισμού προς το Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ προσφέρει ακόμη μία φορά την αλληλεγγύη του στους λαούς του κόσμου που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, οικοδομώντας τη νέα κοινωνία.

Μετά την Κούβα ακολούθησαν τα Φεστιβάλ στο Αλγέρι το 2001, στη Βενεζουέλα το 2005, στην Ν. Αφρική το 2010, στο Εκουαδόρ το 2013 και φέτος στη Ρωσία.

Στην Απόφαση του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, για τη διεθνή δράση της ΚΝΕ: «Η ενίσχυση της κοινής δράσης των ΚΝ είναι το στέρεο έδαφος και για τον προσανατολισμό και την ενίσχυση της δράσης της ΠΟΔΝ, ώστε να συμβάλει στην κινητοποίηση δυνάμεων, οργανώσεων, κινημάτων νεολαίας ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των ενώσεών του, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Αυτή η θέση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μπροστά στο 19ο ΠΦΝΦ. Κι αυτό γιατί καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από την αστική κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως και από άλλες αστικές κυβερνήσεις να παρέμβουν και να ελέγξουν το περιεχόμενο, το πρόγραμμα και τις διαδικασίες του Φεστιβάλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προωθείται μια προσπάθεια από τη ρωσική κυβέρνηση να φέρει στα δικά της μέτρα (αφού δεν μπορεί να τα αποκρύψει) κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Αντιφασιστική Νίκη. Παράλληλα, υπάρχει μία προσπάθεια «αποπολιτικοποίησης του ΠΦΝΦ», ανοικτής ή συγκαλυμμένης στήριξης της πολιτικής της Ρωσίας, ιδιαίτερα της εξωτερικής της πολιτικής. Ολα αυτά γίνονται κυρίως μέσα από την προσπάθεια «ανοίγματος» του Φεστιβάλ, ώστε να συμμετάσχουν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, αστικές κυβερνήσεις καθώς και μεγάλα μονοπώλια και παράλληλα αποκλεισμού των δυνάμεων που την αντιπαλεύουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η αστική κυβέρνηση της Ρωσίας έχει προσκαλέσει «τους εκλεκτούς της» από διάφορες χώρες, παρέχοντάς τους διπλωματικά έγγραφα, όπως π.χ. σε στελέχη της ισραηλινής και της τουρκικής κυβέρνησης, γενικότερα δυνάμεων με τις οποίες αναπτύσσει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Προσπάθεια που είχε καταβληθεί κι από άλλες κυβερνήσεις στις χώρες των οποίων διοργανωνόταν το Φεστιβάλ και στο παρελθόν. Πρόκειται για δυνάμεις εχθρικές προς το πραγματικό περιεχόμενο του Φεστιβάλ, ορισμένες αντικομμουνιστικές και εθνικιστικές, αλλά και αρκετές οπορτουνιστικές δυνάμεις, που στις χώρες τους αντιμάχονται τις προσπάθειες των κομμουνιστών για την ανάπτυξη του κινήματος. Γι' αυτό και είναι σημαντική η απόφαση της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, να μη δώσει βήμα σ' αυτές τις δυνάμεις, ακόμη κι αν αυτές βρεθούν στη Ρωσία.

Φυσικά, αυτή η προσπάθεια συναντά τη σθεναρή αντίσταση μιας σειράς Οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ, ανάμεσά τους της ΚΝΕ, οι οποίες αναδεικνύουν το πραγματικό περιεχόμενο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό σήμερα, δηλαδή την πάλη ενάντια στον μονοπωλιακό καπιταλισμό. Αυτή η μάχη δίνεται και θα δοθεί και φέτος στο Φεστιβάλ στο Σότσι της Ρωσίας. Η σημασία της, όπως και γενικότερα η σημασία της κοινής πάλης των ΚΝ έχει αποδειχθεί πολλές φορές σε όλη την ιστορική πορεία του ΠΦΝΦ. Θα αποδειχθεί ακόμη μία φορά, για να γίνει πράξη το σύνθημα του Φεστιβάλ, για να βαθύνει και να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στον μονοπωλιακό καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, σε όλο τον κόσμο.

Η ΚΝΕ έχει ήδη ριχθεί σε αυτήν τη μάχη, αξιοποιώντας το γεγονός ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι θέσεις και η δράση τους, έχουν κατακτήσει μεγάλο κύρος στα μάτια εκατομμυρίων εργαζομένων και νέων σε όλο τον κόσμο. Η αναγνώριση αυτή, μας γεμίζει με ευθύνες, ώστε να ανταποκριθούμε, να παίξουμε ενεργό ρόλο για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των νέων στην Ελλάδα και διεθνώς, για να βάζει αυτή η πάλη τον πραγματικό αντίπαλο στο στόχαστρο: Το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, τον καπιταλισμό. Εχουμε τη δύναμη να είναι ακόμη μία νικηφόρα μάχη.


Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ