Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα σχέδια της κυβέρνησης αφορούν μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες

Οι προτάσεις που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης στο αναπτυξιακό συνέδριο σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, σημειώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, στο χαιρετισμό της προς τους αγρότες που συμμετείχαν με δεκάδες τρακτέρ στην κινητοποίηση στην πλατεία Αβέρωφ, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Θεσσαλίας.

Αναφερόμενη σε κάθε μια από αυτές τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η Ομοσπονδία επισημαίνει:

«-- Μίλησε για υποστήριξη των νέων αγροτών όταν περίπου 450 νέοι αγρότες στη Θεσσαλία δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης ενώ καλλιεργούν και παράγουν και φυσικά δεν είπε κουβέντα για την ένταξή τους.

-- Μίλησε για ποιότητα των προϊόντων ειδικά σε απαιτητικές αγορές ανάμεσα στα άλλα και της Ρωσίας. Δεν είπε κουβέντα για το εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησής του που καταστρέφει οικονομικά δυναμικές καλλιέργειες και περιοχές όπως Αγιά - Τύρναβος κ.ά. Ας σταματήσει, επιτέλους, η καραμέλα για την ποιότητα των προϊόντων. Τα ελληνικά προϊόντα είναι τα πλέον ποιοτικά, το πρόβλημα είναι οι εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό και το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, για τα οποία ο πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε αναφορά στην ομιλία του.

-- Μίλησε για αγορά, πώληση και προστασία του καταναλωτή, για σταμάτημα ελληνοποιήσεων και εισαγωγών όταν η πραγματικότητα είναι πως με το πρόσχημα της «ελεύθερης οικονομίας» της αγοράς και με τις πλάτες της κυβέρνησης, μια χούφτα έμποροι και βιομηχανίες ληστεύουν τον μόχθο των αγροτοκτηνοτρόφων και κερδοσκοπούν σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Γι' αυτό πουλάμε 10 κιλά σιτάρι για να αγοράσουμε 750 γραμμάρια ψωμί, για αυτό τα προϊόντα μας φτάνουν 5 - 10 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση από την τιμή πώλησης στο χωράφι. Οσο για τις ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές φυσικά και δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα, αφού έχουν υπογράψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τις συμφωνίες του ΠΟΕ που προβλέπουν τις εισαγωγές χωρίς δασμό των ομοειδών προϊόντων.

-- Μίλησε για βελτίωση της εμπορίας και των εξαγωγών μόνο που ξέχασε να πει ότι την εμπορία και την εξαγωγή την κάνουν ως επί το πλείστο οι βιομηχανίες και μεγαλέμποροι και όχι οι παραγωγοί.

-- Μας παρότρυνε να καλλιεργήσουμε φαρμακευτικά φυτά (π.χ. σαν την κάνναβη, κοινώς χασίσι) κι αρωματικά φυτά. Ολοι γνωρίζουμε πού κατέληξαν όσοι ασχολήθηκαν με τέτοιες καλλιέργειες στο παρελθόν.

-- Κάποια δισ. που εξήγγειλε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν μεγαλοαγρότες, που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για σχέδια βελτίωσης και προγράμματα, αφορούν κίνητρα σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων που παλεύουν «μεροδούλι - μεροφάι» για το μεροκάματο και την επιβίωση.

Για τον Αχελώο και το έγκλημα που γίνεται έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα. Τα έργα που εξήγγειλε στο αναπτυξιακό συνέδριο αντί της εκτροπής του Αχελώου είναι μεν αναγκαία αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα άρδευσης, ύδρευσης, υδάτινου ελλείμματος και της ερημοποίησης που απειλεί τη Θεσσαλία.

Δεν είπε κουβέντα ο πρωθυπουργός για τους απλήρωτους παραγωγούς από το κράτος, εμπόρους και βιομηχανίες, για τις εξευτελιστικές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής, για τις αποζημιώσεις που δεν δίνει ο ΕΛΓΑ ή που είναι ψίχουλα και ειδικά φέτος που παρουσιάζει ο νομός μας τεράστιες ζημιές και καταστροφές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ