Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα Εργασιακά των πυροσβεστών

Eurokinissi

Στην ανάγκη της αναγνώρισης του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως Βαρέος, Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου, αλλά και στη λήψη μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια των συμβάντων, αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Η Ερώτηση, την οποία υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αναφέρει:

«Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες καθημερινά, εργαζόμενο κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να προστατέψει τη ζωή, την περιουσία του λαού, το δασικό πλούτο. Οι προσπάθειες αυτές εντείνονται στην αντιπυρική περίοδο, αφού καλούνται, εκτός των άλλων, να προστατέψουν και το δασικό πλούτο της χώρας, που λόγω των αντιδασικών πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και που συνεχίζει να εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γίνονται κάρβουνο κυριολεκτικά κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Οι συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών, λόγω της διαχρονικά αυξανόμενης έλλειψης μόνιμου προσωπικού, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, γίνονται όλο και πιο σκληρές, με εντατικοποίηση, με υπέρβαση πολλές φορές των ανθρώπινων ορίων και αντοχών. Αποτέλεσμα είναι η ψυχολογική και σωματική τους καταπόνηση, με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Από το 1998 που έγινε η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν καταγραφεί τριάντα πέντε (35) θάνατοι, 19 μονίμων πυροσβεστών, 3 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, 12 εποχικών πυροσβεστών και 1 εθελοντή. Είναι συνέπεια των έντονων ρυθμών εντατικοποίησης που επιβλήθηκε στο υπάρχον προσωπικό, για να ανταπεξέλθει σε υπερδιπλάσιο όγκο αρμοδιοτήτων και καθηκόντων χωρίς όμως τα απαραίτητα μέσα και εκπαίδευση.

Η άρνηση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών, είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα και με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων, να ενταθούν τα φαινόμενα εκδήλωσης στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος σοβαρότατων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, κακοήθειες, διαφόρων μορφών ηπατίτιδες, μυοσκελετικές κακώσεις και μία σειρά άλλων ασθενειών, συνέπεια της χρόνιας επαφής με μολυσματικούς παράγοντες και της μόνιμης ύπαρξης επαγγελματικού άγχους.

Παρ' όλα αυτά, το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν είναι αναγνωρισμένο ως Βαρύ, Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό. Με κυβερνητικά ευχολόγια, ευχαριστήρια και χτυπήματα στην πλάτη των πυροσβεστών, δεν αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα του επαγγέλματός τους. Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είναι δίκαιο το αίτημα του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα για την αναγνώριση του επαγγέλματος ως Βαρέος, Ανθυγιεινού, Επικίνδυνου. Παράλληλα, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Ερωτάται ο υπουργός: Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως Βαρέος, Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου και η θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την Υγεία και Ασφάλεια του προσωπικού στο επιχειρησιακό σκέλος».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org