Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέα κινητοποίηση στις 17 Οκτώβρη ενάντια στο προωθούμενο λουκέτο

Ξεκίνησε χτες η μεταφορά ανθρώπων με βαριές αναπηρίες σε χώρους που καταγγέλλονται ως ακατάλληλοι από τις οικογένειές τους και από μαζικούς φορείς

Από κινητοποίηση στις αρχές Σεπτέμβρη ενάντια στο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου
Από κινητοποίηση στις αρχές Σεπτέμβρη ενάντια στο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει σταδιακά λουκέτο στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά, ένα από τα ελάχιστα δημόσια ιδρύματα φροντίδας ανθρώπων με βαριές αναπηρίες, αντανακλά η μεταφορά 5 ανθρώπων με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες από τον Σκαραμαγκά στο Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Μελισσίων, με εντολή της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής (ΚΚΠΑ), παρά την κάθετη άρνηση των οικογενειών τους.

Τις παραπάνω εξελίξεις, όπως και την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα των χώρων που προτείνει το ΚΚΠΑ για τη μετεγκατάσταση των 27 ανθρώπων που ζουν στο Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά καταγγέλλουν οι οικογένειές τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

«Η νέα πρόκληση της κυβέρνησης δε θα μείνει αναπάντητη. Το νέο έγκλημά της το προβάλλει σαν έκφραση ευαισθησίας, ενώ στην πραγματικότητα έχει στόχο τη συρρίκνωση των δημόσιων ιδρυμάτων για βαριά αναπήρους - που είναι ήδη ανεπαρκέστατα - για να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη στήριξη της "υγιούς επιχειρηματικότητας" και να σπρώξει τις οικογένειες των βαριά αναπήρων να γίνουν πελάτες στους ιδιώτες του χώρου», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, καλώντας να δοθεί ηχηρή απάντηση στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας που θα γίνει στις 17/10 στις 11 π.μ.

Η κινητοποίηση αποτελεί ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης φορέων που έγινε τη Δευτέρα στο δήμο Χαϊδαρίου. Γονείς των ανθρώπων που ζουν στο Ιδρυμα, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, η ΣΕΑΑΝ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας, ο Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δρομοκαΐτειου συμμετείχαν στη σύσκεψη, ενώ τη σταθερή αλληλεγγύη της δημοτικής αρχής στο δίκαιο αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του Ιδρύματος Σκαραμαγκά εξέφρασαν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Παντελάρος.

Να σημειωθεί ότι 21 γονείς έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας, αρνούμενοι να μεταφερθούν τα παιδιά τους στους προτεινόμενους ακατάλληλους χώρους.

Ερώτηση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Το προωθούμενο κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγεί στο κλείσιμο το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων για βαριά ανάπηρους στο Σκαραμαγκά, συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Πρόνοιας των προηγούμενων κυβερνήσεων, "ανοίγοντας" ακόμη μεγαλύτερο χώρο για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Είναι μία συνειδητή πολιτική, σχεδιασμένη στα πλαίσια της ΕΕ που βήμα βήμα προωθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας και η σημερινή, για απαξίωση των δημόσιων δομών και ιδρυμάτων για βαριά αναπήρους, ούτως ώστε να εμφανίζεται σαν σωτήριο το μέτρο του κλεισίματος αυτών των ιδρυμάτων.

Τη στιγμή που η ίδια η ζωή επιτάσσει, και ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια της κρίσης, την ύπαρξη ακόμη περισσότερων δημόσιων κέντρων με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες στήριξης των βαριά αναπήρων και των οικογενειών τους. Ανθρώπων, βαριά αναπήρων, που δεν είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν και να αυτοεξυπηρετηθούν και οι οικογένειες είτε δεν υπάρχουν είτε αδυνατούν να τους φροντίζουν.

Η κυβέρνηση εμφανίζει το κλείσιμο σαν αναγκαίο λόγω της κακής κατάστασης του χώρου. Αυτή η κακή κατάσταση της έλλειψης προσωπικού και απαξίωσης των εγκαταστάσεων του ιδρύματος είναι λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Ομως, αν γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, ο χώρος μπορεί να γίνει σύγχρονος και ανθρώπινος αλλά και να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερους περιθαλπόμενους που σήμερα ζουν σε άθλιες συνθήκες στα σπίτια τους ή οι οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά σε ιδιωτικά κέντρα για τη φροντίδα τους.

Σήμερα η απόφαση αυτή εμφανίζεται και με το μανδύα διαφόρων επιστημονικοφανών ιδεολογημάτων που προωθεί εδώ και χρόνια η ΕΕ περί "αποασυλοποίησης", που στην πράξη οδηγούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες είτε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια είτε στο σπίτι, όπου οι τσακισμένες από τα αντιλαϊκά μέτρα εργατικές - λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Eρωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται στα αιτήματα των γονιών και κηδεμόνων του ιδρύματος και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος:

-- Να μην κλείσει το δημόσιο Θεραπευτήριο για βαριά ανάπηρους στο Σκαραμαγκά

-- Να αναβαθμιστούν οι δομές και υπηρεσίες του με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για εκσυγχρονισμό των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών και άλλων εγκαταστάσεων, αλλά και με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για ανθρώπινη, ποιοτική παραμονή των περιθαλπόμενων στο κέντρο αλλά και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων σε αυτό

-- Να δημιουργηθούν και νέες σύγχρονες κρατικές μονάδες με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με δωρεάν υπηρεσίες με βάση τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν για τέτοιες δομές;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org