Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μποναμάς 156,8 εκατ. ευρώ στους εργοδότες για τα «μπλοκάκια»

Τον μποναμά που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλη προς τους εργοδότες, που αν και απασχολούν μισθωτούς τους πληρώνουν με «μπλοκάκι», έκανε πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημοσιεύοντας τη σχετική υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης των εργοδοτών για να σταματήσουν να εμφανίζουν ψευδώς ως «αυτοαπασχολούμενο» τον μισθωτό που έχουν προσλάβει, φτάνει τα 156,8 εκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2018 - 2020.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα χρήματα αυτά δεν θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τις εισφορές των ίδιων των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΔ που προορίζονταν για την κάλυψη της ανεργίας αυτών των κατηγοριών!

Ετσι, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταργήσει το αίσχος με τα «μπλοκάκια», νομιμοποιώντας την απάτη της εργοδοσίας να εμφανίζει μισθωτούς ως «αυτοαπασχολούμενους», στερώντας τους δικαιώματα και φορτώνοντας σε αυτούς το βάρος της Ασφάλισης, τώρα προχωρά και στην επιδότηση των εργοδοτών και μάλιστα με τα κονδύλια που έπρεπε να κατευθυνθούν σε άνεργους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η εργοδοσία θα επιδοτείται μέχρι και με 350 ευρώ το μήνα (4.900 ευρώ το χρόνο, μαζί με τα Δώρα) για κάθε εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, τον οποίο έως τώρα εμφάνιζε ως «αυτοαπασχολούμενο»!

Οπως σημείωνε προκλητικά το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Ιούλη, όταν είχε ανακοινώσει το εν λόγω πρόγραμμα, «δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας».

Δηλαδή, αυτό το νέο «δωράκι» υπέρ των επιχειρηματιών, από τα χρήματα μάλιστα που προορίζονται για ανέργους, η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως «προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας», επιβεβαιώνοντας πώς εννοεί την προστασία των εργαζομένων...

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι μετά τον χρόνο επιδότησης (12 μήνες), οι εργοδότες δεσμεύονται μόνο για έξι μήνες να διατηρήσουν τον εργαζόμενο ως μισθωτό, ενώ τίποτα δεν τους εμποδίζει να μετατρέψουν ξανά τη σχέση μισθωτής εργασίας σε σχέση παροχής υπηρεσιών και να ξαναρίξουν το βάρος της Ασφάλισης στους εργαζόμενους. Οπως βέβαια δεν καλύπτονται και οι χιλιάδες μισθωτοί με «μπλοκάκι» των οποίων οι εργοδότες θα προτιμήσουν για τους δικούς τους λόγους να μην μπουν στο πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ