Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιδεινώνεται η υγεία προσφύγων και μεταναστών

«

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με επιδείνωση της υγείας των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά διαπιστώνουν, σε έκθεσή τους, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», στέλνοντας, παράλληλα, και ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό.

Οπως αναφέρουν στην έκθεση «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία στη Σάμο και τη Λέσβο», 110 ασθενείς στη Λέσβο παραπέμφθηκαν στην κλινική της οργάνωσης από τις αρχές Ιούλη έως τις 21 Αυγούστου, αριθμός αυξημένος κατά 50% συγκριτικά με την περίοδο Απρίλη - Ιούνη. Επίσης, από τον Ιούλη και έπειτα αναφέρουν ότι κάθε βδομάδα παρουσιάζονται στην κλινική κατά μέσο όρο έξι με επτά άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται επείγουσα φροντίδα για απόπειρες αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμούς, ψυχωτικά επεισόδια και άλλα επείγοντα περιστατικά. Τον Αύγουστο τα ψυχωτικά συμπτώματα αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο των συμπτωμάτων των ασθενών, το οποίο, όπως επισημαίνεται, πιθανόν οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε φροντίδα σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναπτύσσουν σοβαρότερα συμπτώματα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο «Epicentre» σε 1.293 άτομα, σε δομές και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα από το Νοέμβρη του 2016 έως το Φλεβάρη του 2017, βρέθηκε ότι σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι είχαν υποστεί βία κατά το πέρασμά τους από την Τουρκία και σχεδόν το ένα τέταρτο είχε υποστεί βία αφότου έφτασε στην Ελλάδα. Στη Σάμο, το 23,1% των ερωτώμενων υποστήριξε ότι έχει υποστεί βία στην Ελλάδα. Το 50% της βίας αυτής περιγράφηκε ως ξυλοδαρμοί, από τους οποίους το 45% διαπράχθηκε από την Αστυνομία ή το Στρατό.

Τέλος, περισσότεροι από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια. Συγκεκριμένα, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν καταγραφεί οι αφίξεις 1.005 ατόμων (585 στη Λέσβο, 303 στη Χίο και 117 στη Σάμο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ