Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προειδοποιήσεις ενάντια σε νέες κυρώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ, με φόντο τα σχέδια της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σκληρύνει τις στάσεις και τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με διάφορα προσχήματα.

Χτες το Ιράν προειδοποίησε με «συντριπτική απάντηση» τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που υλοποιήσουν τις απειλές τους και χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση τους «Φρουρούς της Επανάστασης», που είναι οι επίλεκτες δυνάμεις του ιρανικού στρατού. Την προειδοποίηση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας αφενός ότι σε μία τέτοια περίπτωση η αντίδραση της Τεχεράνης θα είναι «σκληρή, αποφασιστική και συντριπτική», αφετέρου ότι ο αμερικανικός στρατός θα αντιμετωπιστεί από το Ιράν «οπουδήποτε στον κόσμο, και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους"». Ο Κασεμί μάλιστα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες εσφαλμένης απόφασης» αν συμπεριλάβουν τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Την Κυριακή, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί υπερασπίστηκε την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι ούτε ο Τραμπ «ούτε κανένας άλλος» δεν θα μπορούσε να την υποβαθμίσει. «Στις διαπραγματεύσεις και στη συμφωνία έχουμε ρυθμίσει ζητήματα και πλεονεκτήματα τα οποία δεν είναι αναστρέψιμα. Κανείς δεν μπορεί να τα ανακαλέσει, ούτε ο κύριος Τραμπ, ούτε κανένας άλλος... Ακόμα κι άλλοι 100 Τραμπ να υπήρχαν στον κόσμο, τα πλεονεκτήματα δεν αντιστρέφονται», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ