Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται οι κόντρες κυβέρνησης - Κογκρέσου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ προειδοποίησε χτες ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα «στον δρόμο προς τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», απειλώντας άλλα κράτη, όπως το Ιράν.

Στη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα «The New York Times», ο Κόρκερ κλιμάκωσε την κόντρα με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος προχτές τον είχε αποδοκιμάσει για την επικύρωση της συμφωνίας για σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής με πρώτη τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Κόρκερ ήταν σύμβουλος του Τραμπ για ζητήματα εθνικής ασφαλείας κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016 και συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους τόσο για την αντιπροεδρία, όσο και για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσφατα, ο Κόρκερ επέκρινε τον Τραμπ για την αντίδρασή του στην πορεία των λευκών ρατσιστών στη Σάρλοτσβιλ της Πολιτείας της Βιρτζίνια τον Αύγουστο, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κρίνει ότι την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν έφεραν «πολλές πλευρές».

Την Κυριακή, ο Τραμπ έκανε ολομέτωπη επίθεση επί προσωπικού στον Κόρκερ λέγοντας πως τον «εκλιπαρούσε» να τον υποστηρίξει για να επανεκλεγεί στο Τενεσί και πως όταν απέρριψε κάτι τέτοιο, ο Κόρκερ αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα. Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον Κόρκερ πως ήταν «σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη φρικτή συμφωνία με το Ιράν». Μια ώρα αργότερα, ο Κόρκερ ανταπέδωσε μέσω «Τουίτερ», λέγοντας: «Είναι ντροπή το ότι ο Λευκός Οίκος έχει γίνει παιδικός σταθμός για ενηλίκους. Προφανώς κάποιος δεν πήγε στη βάρδιά του το πρωί».

Η κόντρα Κόρκερ - Τραμπ εντείνεται καθώς κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - Κογκρέσου με αφορμή τις προσπάθειες για την απόσυρση και αντικατάσταση του προγράμματος Υγείας και Ασφάλισης Obamacare και τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, αλλά έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (52 - 48), γεγονός που περιορίζει τους διαπραγματευτικούς ελιγμούς στην κυβέρνηση. Οι κόντρες κυβέρνησης - Κογκρέσου αφορούν και τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ να προωθήσει αντιμεταναστευτικές πολιτικές, ενώ αναζητεί πόρους για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ