Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιδρομή στη Γάζα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πορεία και συγκέντρωση με βασικό στόχο την «αποτροπή του επόμενου πολέμου» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων πραγματοποίησαν την Κυριακή πάνω από 5.000 Παλαιστίνιες και Ισραηλινές, ανταποκρινόμενες σε κάλεσμα της οργάνωσης «Γυναίκες για την Ειρήνη» («Women Wage Peace»), που δημιουργήθηκε μετά την ισραηλινή εγκληματική επίθεση των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014.

Οι χιλιάδες διαδηλώτριες, φορώντας λευκά, συγκεντρώθηκαν στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και έστησαν σκηνές προς τιμήν των βιβλικών μητέρων Αγαρ και Σάρρα, οι οποίες γέννησαν τους ετεροθαλείς αδελφούς Ισμαήλ και Ισαάκ, που έγιναν αντίστοιχα οι Πατριάρχες των Μουσουλμάνων και των Εβραίων. Φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης, τονίζοντας ότι είναι εφικτή η εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στη μακρόχρονη ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη.

Ισραηλινή επιδρομή

Ωρες μετά την κινητοποίηση των γυναικών, χτες τα χαράματα, ισραηλινά μαχητικά έκαναν επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη ρουκέτας από τα παλαιστινιακά εδάφη στην περιοχή Εσχομ του νοτίου Ισραήλ. Κατά την αεροπορική επιδρομή κατέστρεψαν ένα φυλάκιο της «Χαμάς», ενώ προκάλεσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο με το Ισραήλ, Κερέμ Σαλόμ.

Παράλληλα, η «Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων» (PPS) ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν χτες ξημερώματα σε περιοχές του νότιου τμήματος της Δυτικής Οχθης, έκαναν τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια αμάχων και απήγαγαν 21 Παλαιστινίους, ηλικίας από 15 έως 41 ετών.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας την Κυριακή στο αμερικανικό δίκτυο TBN, ισχυρίστηκε ότι επιθυμεί και θεωρεί «εφικτή» την επίτευξη μίας «ειρηνευτικής» συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι θέλει να δώσει «μία ευκαιρία στην ειρήνη» προτού αποφασίσει αν θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Είπε ακόμη ότι θα ανακοινώσει τη σχετική απόφαση «στο όχι μακρινό μέλλον».

Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας εύλογα τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων. Η «καθυστέρηση» στην εφαρμογή αυτής της υπόσχεσης προκάλεσε χτες την αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ζέεβ Ελκιν, που αποδοκίμασε τον Αμερικανό Πρόεδρο, προκαλώντας τον να υλοποιήσει αυτή την υπόσχεση «άμεσα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδρομές με θύματα Παλαιστίνιους μαθητές(2019-12-03 00:00:00.0)
Διπλωματικές διεργασίες στο Δουβλίνο ενόψει του σχεδίου των ΗΠΑ(2019-02-19 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις στις προκλήσεις των ΗΠΑ(2018-03-28 00:00:00.0)
«Ζυμώσεις» για επανέναρξη διαπραγμάτευσης(2018-01-25 00:00:00.0)
Νέα τρομοκρατική επίθεση Ισραηλινών σε προσφυγικό καταυλισμό(2017-01-11 00:00:00.0)
Παρέμβαση από τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ(2014-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ