Κυριακή 8 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αναμοχλεύονται εθνικισμοί και σχέδια για αλλαγές συνόρων

Στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών, μονοπωλιακών ανταγωνισμών στα Δυτικά Βαλκάνια μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας, αναμοχλεύονται ξανά εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί, σχέδια για αλλαγές συνόρων.

Η κινητικότητα αυτή εκδηλώνεται έντονα με την απόφαση των κυβερνήσεων Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου για προώθηση της «ενοποιητικής πλατφόρμας», που προβλέπει - κατά τα πρότυπα της Σένγκεν - κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών και κοινές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό τάχα για «εξοικονόμηση» πόρων.

Την προώθηση της «πλατφόρμας» επιβεβαίωσαν εκ νέου οι ηγέτες Αλβανίας και Κοσσόβου με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που ολοκλήρωσε την προηγούμενη Παρασκευή στα Τίρανα ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός (πρώην διοικητής των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, ο οποίος καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου), Ρ. Χαραντινάι, ενώ τα επόμενα στάδια υλοποίησής της αναμένεται να συζητηθούν στην τέταρτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας - Κοσσόβου στις 27 και 28 Νοέμβρη στην Κορυτσά, ημερομηνία που συμπίπτει (διόλου τυχαία) με την 105η επέτειο κήρυξης της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη και η «κινητικότητα» των εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας αποτυπώνονται και στις νέες πιέσεις Αλβανόφωνων πολιτικών στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, ενώ δεν περνάνε απαρατήρητες και οι επισκέψεις Τούρκων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστική αυτή του Αχμέτ Νταβούτογλου και τις δηλώσεις του ότι Τούρκοι και Αλβανοί είναι «αδέλφια και ένα».

Σε σχέση με το πρώτο, ενδεικτικό είναι ότι λίγες μέρες μετά την παρουσίαση της «ενοποιητικής πλατφόρμας» από τους Ράμα και Χαραντινάι, ο Αλβανόφωνος δήμαρχος της νότιας σερβικής πόλης Μπουγιάνοβατς και πρόεδρος του «Αλβανικού Εθνικού Συμβουλίου», Τζόνους Μουσλίου, δήλωσε πως η Σερβία θα πρέπει να αποδεχτεί το δημοψήφισμα που είχε γίνει το Μάρτη του 1992 για «αυτοδιάθεση» της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία. Μιλώντας στην αλβανόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Presheva Jone», ο Μουσλίου είπε πως ο Ρ. Χαραντινάι θα επιτρέψει σύντομα «στους Αλβανούς από το Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς να αποκτήσουν διαβατήρια και υπηκοότητα Κοσσόβου». Θυμίζουμε πως ο Μουσλίου, τον Απρίλη, είχε προκαλέσει ξανά δηλώνοντας πως αναγνωρίζει ως Πρόεδρο του όχι τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα.

Την ίδια ώρα, ο διάλογος μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων καρκινοβατεί και επιβραδύνεται, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν τις δύο πλευρές να «κουκουλώσουν» τις διαφορές, ώστε να προχωρήσουν σχέδια προς όφελος των μονοπωλίων τους, εκβιάζοντας με ανάφλεξη των εθνικιστικών συγκρούσεων και αιματοκύλισμα της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν συναντήθηκε, την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη, στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (και πρώην αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο τελευταίος αφενός ζήτησε συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, αφετέρου, όμως, δεν προέβαλε ουσιαστική εναντίωση στα σχέδια του Θάτσι για μετατροπή των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε κανονικό στρατό. Ο Πενς απαίτησε μόνο να προωθηθεί αυτό το σχέδιο «μέσω της συνταγματικής οδού». Δηλαδή, να γίνουν πρώτα οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα, εφόσον συναινέσουν σε αυτές οι εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας...

Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πίεσε τη νέα κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι στην Πρίστινα να προωθήσει, «επιτέλους», τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Μαυροβουνίου, μολονότι αντιδρά σε αυτό το σχέδιο ο Χαραντινάι, ο οποίος σαμποτάρει, με κάθε αφορμή, την επισημοποίηση της σχετικής συμφωνίας με το Μαυροβούνιο.

Την ώρα όμως που οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν, εμμέσως πλην σαφώς, τον αλβανικό εθνικισμό στα Δυτικά Βαλκάνια, ταυτόχρονα «προειδοποιούν» σε σχέση με την ανάγκη να προωθηθούν πιο αποφασιστικά οι αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» για ένταξη στην ΕΕ. Οπως έκανε προ ημερών ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, που συμβούλεψε Αλβανούς νέους να ανατρέψουν όποια κυβέρνηση δεν προωθεί «μεταρρυθμίσεις» και δεν ασκεί πολιτικές που καταπολεμούν τη «διαφθορά», που «δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας» και «βελτιώνουν την ποιότητα της Εκπαίδευσης»...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ