Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Χρυσοφόρα «μπίζνα» για το μεγάλο κεφάλαιο

Καθαρά ταξικός ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση ικανοποιεί πάγιες αξιώσεις επιχειρηματικών ομίλων, ενώ προσπαθεί να το «ντύσει» με φιλοπεριβαλλοντικό «μανδύα»

Νέο «χαράτσωμα» στα λαϊκά στρώματα, περαιτέρω βήματα ενίσχυσης της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων, ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και φυσικά πακτωλό «ζεστού» κρατικού χρήματος για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες φέρνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακύκλωση, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, υπό την επωνυμία «για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων», έχει ως βασικό πυλώνα την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», που υπό το μανδύα της «ισότιμης» κατανομής των βαρών ανάμεσα σε επιχειρήσεις και... πολίτες, προωθεί περαιτέρω την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και υποτάσσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στις «ανάγκες» της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Ζεστό χρήμα και «καθαρό τοπίο» κερδοφορίας για το κεφάλαιο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε το εν λόγω νομοσχέδιο έπειτα από πολύμηνη διαβούλευση με τους «εμπλεκόμενους φορείς», δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου, οι οποίοι δημόσια δήλωναν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έτοιμα να επενδυθούν και αναμένουν την οριστική διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» της κερδοφορίας τους.

Παράλληλα, συστηματικές ήταν οι παρεμβάσεις και για το θέμα της χρηματοδότησης από δημόσιους πόρους των συστημάτων ανακύκλωσης, της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης» - «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» κατά το καταστατικό της, αλλά που στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν πολυεθνικοί κολοσσοί όπως «Coca Cola», «Nestle», «Παπαστράτος», «Πρόκερ & Γκαμπλ» κ.ά.

Το νομοσχέδιο λύνει κι αυτό το πρόβλημα μεταφέροντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα, αφού πλέον βάσει της αρχής «πληρώνω όσο πετάω», ο δημότης θα πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα των απορριπτόμενων απορριμμάτων. Πρακτικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα θα πρέπει να κάνουν διαλογή χρήσιμων πρώτων υλών για τις βιομηχανίες επεξεργασίας (γυαλιού, χαρτιού κ.ά.), για να μη χαρατσωθούν ή μάλλον για να χαρατσωθούν... λιγότερο, ενώ την ίδια στιγμή οι υπάλληλοι των ΟΤΑ στην ουσία θα δουλεύουν για τους ιδιώτες του χώρου.

Μάλιστα, για να συμμορφωθούν οι πολίτες στους «κανονισμούς καθαριότητας» που θα συντάξουν οι δήμοι, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στα όρια ευθύνης τους, δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμου στους δημότες, το οποίο θα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ! Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση και να έχει καθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική, αλλά και να έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενοι πόροι, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι το τέλος του '18 να έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικοί όροι σχεδίου (τοποθέτηση κάδων, συστήματα αποκομιδής και διαχείρισης του χωριστού οργανικού υλικού, «Πράσινα Σημεία» κ.ά.).

Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους...

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω αυτού του νομοσχεδίου, έρχεται να ικανοποιήσει μια χρόνια αξίωση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που επίμονα ασκούν πιέσεις για να επιτραπεί η καύση των απορριμμάτων. Ετσι, με το άρθρο 1, παρ. 2γ, η κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο ικανοποιεί αυτό το αίτημα, καθώς θέτει την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καύση των απορριμμάτων ως επιλογή για όσα απόβλητα «περισσεύουν» από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Την υιοθετεί, μάλιστα, με μια ιδιαίτερα «πονηρή» διατύπωση, κατά τα κλασικά πρότυπα που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, αναφέροντας στο συγκεκριμένο σημείο του νομοσχεδίου ότι «η ανάκτηση Ενέργειας αποτελεί δευτερεύουσα επιλογή και μόνο εφόσον έχει τηρηθεί αυστηρά η ιεράρχηση των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων».

«Ανάκτηση Ενέργειας» σημαίνει η θερμική επεξεργασία - καύση απορριμμάτων, που μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «δευτερεύουσα», αλλά πλέον με κάθε επισημότητα βρίσκεται «πάνω στο τραπέζι» των επιλογών. Ηδη, άλλωστε, στα εργοστάσια της «ΑΓΕT» σε Βόλο και Αλιβέρι εφαρμόζεται η καύση χιλιάδων τόνων επεξεργασμένων λυμάτων, ανάλογα επιχειρηματικά σχέδια προωθούνται στη Θεσσαλονίκη και στο άμεσο μέλλον και αλλού, καθώς η διαδικασία αυτή προσφέρει χαμηλό κόστος πρώτης ύλης και υψηλή ενεργειακή απόδοση, αλλά με βαρύτατο τίμημα για τη δημόσια υγεία. Κι αυτή η επιλογή προωθείται μέσω ενός νομοσχεδίου που έχει στην προμετωπίδα του την... προστασία του περιβάλλοντος...

Φλέβα «χρυσού» για τα μονοπώλια

Παράλληλα, το νομοσχέδιο έχει ειδική αναφορά στα επιχειρηματικά σχήματα της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» που ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί στο πλαίσιο του συνολικού «νέου παραγωγικού μοντέλου», τα οποία θα κληθούν να παίξουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων (άρθρο 1, παρ. 2στ), «με σκοπό την κοινωνική συμμετοχή, τον κοινωνικό έλεγχο και την επίτευξη κοινωνικών συναινέσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ιδιωτικές επιχειρήσεις, που όπως και οι υπόλοιπες λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, ενώ στην πράξη - με βάση και το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, που προβλέπει έως και εξαίρεσή τους από την υπόλοιπη «κουτσουρεμένη» εργατική νομοθεσία - έρχονται με «συνεταιριστικό» μανδύα να λειτουργήσουν ως όχημα ανατροπής εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, ως «δούρειος ίππος» για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση λειτουργιών και για την είσοδο του κεφαλαίου σε νέα πεδία κερδοφορίας, όπως αυτό της διαχείρισης απορριμάτων.

Στη «μεγάλη εικόνα», το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί στο υπόλοιπο αντιλαϊκό «έργο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζοντας πλήρως όλο το μέχρι σήμερα αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο των προκατόχων της, μετατρέπει με ταχύτατους ρυθμούς συνολικά τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα ακόμη χρυσοφόρο πεδίο για τους μονοπωλιακούς ομίλους, σύμφωνα με τις σχετικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Σε αυτό το «ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον» που διαμορφώνει η κυβέρνηση στον τομέα των απορριμμάτων, εντάσσεται και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε συστηματικές διαπραγματεύσεις με εγχώριους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για κερδοφόρες επενδύσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιχειρηματική αποστολή που διοργανώνουν οκτώ γερμανικές εταιρείες για «συνεργασίες και συνέργειες» - για να κλείσουν συμβόλαια με απλά λόγια - στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται για το θέμα στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από το Ισραήλ.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ