Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αναζητούν «σαφήνεια» στην αντιλαϊκή πολιτική για την προσέλκυση «επενδυτών»

«Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις
«Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις
Τα «ανοιχτά ζητήματα», όπως ο βαθμός απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων για το 2017, με επίκεντρο τους στόχους για τη συγκέντρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων, αλλά και η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Νοέμβρη, αναμένεται να βρεθούν στον πυρήνα των διεργασιών γύρω από την 3η «αξιολόγηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, δίνοντας «αβάντες» στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, επισημαίνει: «Δίνουμε έμφαση στην αρχή ότι η ουσία είναι πιο σημαντική από τις προθεσμίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους», καθώς, όπως είπε, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «θετικό σήμα» για τους «επενδυτές».

Σε κάθε περίπτωση, ως κυρίαρχο ζήτημα αναγορεύεται «η σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών», έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα ενσωματώνει ακόμη περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» αναφορικά με την υπέρβαση των στόχων για τα φετινά «πλεονάσματα» και τυχόν διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», σημείωσε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή το ποσό που θα δοθεί σε κοινωνικά επιδόματα». Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της «αξιολόγησης», τόνισε ότι «μέχρι το Γιούρογκρουπ στις αρχές Νοεμβρίου θέλουμε να έχουμε κλείσει το 80% της αξιολόγησης», με στόχο το κλείσιμο μέχρι το τέλος του 2017.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επισημαίνει ότι «υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους», λέγοντας ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (13 - 15 Οκτώβρη).

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση υποδόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, ο εν λόγω αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει εγκαίρως τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι η αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, αν και «απουσιάζει» από την επίσημη ατζέντα, αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του προσεχούς Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, με έμφαση στα 95 νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης».

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αφορούν την «ανάπτυξη και την απασχόληση» σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από την εργοδοσία, και μάλιστα σε συνδυασμό με την αναπλήρωση των απωλειών από άλλες πηγές, η προετοιμασία για τη συμμετοχή στη Σύνοδο του ΔΝΤ και οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο μελλοντικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς και το ειδικό εποπτικό πλαίσιο που ισχύει στην Πορτογαλία, μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έλαβε από τον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ESM, ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν μία γενική συζήτηση, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το ρόλο του ESM.

Ελάφρυνση του «δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής» ζητάνε οι βιομήχανοι

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» για την οικονομία, «θυμίζοντας» την ατζέντα των βιομηχάνων, τονίζει: «Η μεταποίηση, για να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τα πλοκάμια της θεσμικής ανεπάρκειας και του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής σε σχέση με άλλες χώρες (υπερφορολόγηση, υψηλό μη μισθολογικό κόστος, υψηλό κόστος Ενέργειας, υψηλό κόστος συμμόρφωσης προς το εποπτικό πλαίσιο, στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία, κ.ο.κ.), έτσι ώστε να ενισχυθεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές».

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2018, ο ΣΕΒ εστιάζει στην «κόπωση των εσόδων από άμεσους φόρους», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «τα έσοδα από έμμεσους φόρους, καθώς και οι επιδόσεις του ασφαλιστικού συστήματος, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται θεαματικά».

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι επιχειρούν να διαχειριστούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, με πωλήσεις σε τρίτους «επενδυτές». Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank μεταβίβασε στην «Intrum Justitia» «πακέτο» μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε, το αντίτιμο της συναλλαγής διαμορφώθηκε στο 3% της συνολικής αξίας του πακέτου που μεταβιβάστηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, διαχειριστικά ζόρια και σενάρια(2018-03-28 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με πατρόν τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ(2018-02-23 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» την «αξιολόγηση» με φόντο τις αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη(2017-10-10 00:00:00.0)
Ενιαίος αντιλαϊκός σχεδιασμός με ορίζοντα δεκαετιών για την καπιταλιστική ανάκαμψη(2016-12-11 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η «αξιολόγηση», στα «σκαριά» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα(2016-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ