Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλίο για τον αφορισμό του Α. Λασκαράτου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ» το βιβλίο του Βαγγέλη Σακάτου, με τίτλο: «Ο αφορισμός του Ανδρέα Λασκαράτου και η αμφισβήτησή του από τον πρωτοπρεσβύτερο Γ. Δ. Μεταλληνό».

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «πρόκειται για αντίκρουση βιβλίου του πρωτοπρεσβύτερου με τον τίτλο: "ΑΠΟ ΤΗ «ΦΑΡΣΑ» ΣΤΟ «ΦΙΑΣΚΟ», Ο «αφορισμός» του Ανδρέα Λασκαράτου και η άρση του". Στο πόνημά του αυτό ο πρωτ. Γ. Δ. Μεταλληνός υποστηρίζει, ύστερα από 156 χρόνια (1856 - 2012), πως ο Λασκαράτος δεν έχει αφοριστεί προσωπικά, ως πρόσωπο, αλλά μόνο το βιβλίο του, και ότι ο ίδιος "πειράζοντας" τον αφορισμό, συμπεριέλαβε και τον εαυτό του μέσα, για λόγους αυτοδιαφήμισης, χρησιμοποιώντας εναντίον του τους χειρότερους χαρακτηρισμούς, όπως "έγκλημα εκ προμελέτης", ή ότι "ο λασκαράτειος λόγος υπερβαίνει τα όρια κάθε κριτικής. Επαρση, αυθαιρεσία, άγνοια, θρασύτητα, προ πάντων δε προκλητικότητα, όλα μαζί συμπυκνώνονται στις γραμμές του" (σελίδα 41). Ο ισχυρισμός του, που στηρίζεται σε μια χειρόγραφη φωτοτυπία, είναι τελείως αβάσιμος, διότι τόσο ο αφορισμός όσο και συνοδευτικά σε αυτόν κείμενα στρέφονται περισσότερο κατά του προσώπου του συγγραφέα, παρά του βιβλίου του (...).

Και με την ευκαιρία, γίνεται εκτενής αναφορά στους ομοιοπαθείς του Λασκαράτου Θεόφιλο Καΐρη, Εμμανουήλ Ροΐδη, Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και τη δίκη του συγγραφέα το 1960, που δικάστηκε για την έκδοση έργου περί της καταγωγής των θρησκειών του Ανατόλ Λουνατσάρσκι, με υποκίνηση της Ιεράς Συνόδου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ