Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΟΡΝΟΣ»
Αμεση και καθολική αντίδραση ενάντια στις απολύσεις

Με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στο ΣΕΠΕ Θήβας απαιτούν την ανάκλησή τους

Από τη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Από τη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Τις απολύσεις έξι εργατών ανακοίνωσε η εργοδοσία του εργοστασίου ειδών συσκευασίας «Μόρνος» (ανήκει στον Ομιλο Φιλίππου) την Παρασκευή 29/9.

Οι έξι εργάτες, που δουλεύουν στην επιχείρηση από 5 έως 25 χρόνια, δεν αποδέχτηκαν τις απολύσεις τους και μαζί με όλους τους συναδέλφους τους προχώρησαν την ίδια μέρα σε 2ωρες στάσεις εργασίας, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες έγιναν και χτες, ενώ οι εργάτες αποφάσισαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους να γίνουν νέες τρίωρες στάσεις ανά βάρδια (12.00 - 15.00, 15.00 - 18.00, 23.00 - 02.00). Επίσης, σήμερα, θα γίνει συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Θήβα, στις 12.30 το μεσημέρι.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, και ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «ΜΟΡΝΟΣ».

Καμιά θυσία για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της εργοδοσίας

Σε ανακοίνωσή της, η «Ταξική Προοπτική» Εργαζομένων στη «Μόρνος» χαιρετίζει την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι εργάτες και σημειώνει ότι οι απολύσεις «αποτελούν το προοίμιο της νέας επίθεσης της εργοδοσίας της "ΜΟΡΝΟΣ" στο όνομα της στρατηγικής της στόχευσης "για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι στους ανταγωνιστές της...", όπως χαρακτηριστικά τέθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας στη συνάντηση με το Σωματείο μας στις αρχές Σεπτέμβρη.

Αυτό υπηρετεί και η απόφαση της ΦΑΓΕ για αναζήτηση και άλλου προμηθευτή, εκτός της "ΜΟΡΝΟΣ" (που μέχρι σήμερα αποτελούσε το μοναδικό της προμηθευτή σε κυπελλοειδή κ.ά.) και με ό,τι μπορεί να επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη στον όγκο της παραγωγικής δραστηριότητας στο εργοστάσιο. Αυτά, σε συνάρτηση με τους ευρύτερους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς του Ομίλου Φιλίππου (επένδυση ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο κ.ά.) μόνο ως ανησυχητικές εξελίξεις μπορεί να εκληφθούν από την πλευρά μας, που πρέπει να μας θέσουν σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, όχι μόνο τους συναδέλφους στη "ΜΟΡΝΟΣ", αλλά όλους τους εργαζόμενους και τα Σωματεία στις επιχειρήσεις του ομίλου.

(...) Δεν πρέπει να δεχτούμε καμία άλλη θυσία για τα κέρδη και τα όποια άλλα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η συνολική πείρα των προηγούμενων χρόνων αυτό επιβεβαιώνει. Αρκεί να θυμηθούμε ότι αρχικά υπονομεύτηκε η επιχειρησιακή ΣΣΕ από την πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ) του ΔΣ του Σωματείου μας το 2011, στο όνομα δήθεν της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, και πριν ακόμα "στεγνώσει το μελάνι" έγιναν 15 απολύσεις. Στη συνέχεια, οι ίδιες δυνάμεις υπέγραψαν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων και απολύσεις ξαναγίνονται (...)

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της "ΜΟΡΝΟΣ" και απαιτούμε να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις των συναδέλφων μας (...) Είναι η ώρα να πάρουμε την υπόθεση των απολυμένων συναδέλφων μας και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας».

Συνταγή για την ανάπτυξη το χτύπημα των δικαιωμάτων

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων χαιρετίζει τον αγώνα των εργατών και τονίζει ότι «θα είμαστε δίπλα τους όπου μας ζητηθεί». Παράλληλα, απαιτεί να ανακληθούν οι απολύσεις και να πάρει θέση το υπουργείο Εργασίας. Με αφορμή τις απολύσεις επισημαίνει ότι «τώρα, με την ανακοίνωση των απολύσεων, αποδεικνύεται τι εννοούσε η διοίκηση της εταιρείας όταν μίλαγε για στρατηγική της στόχευση να "βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στους ανταγωνιστές της". Τώρα που γνωρίζουμε ότι ο Ομιλος Φιλίππου βρίσκεται σε ανάπτυξη με νέες επενδύσεις στο εξωτερικό, η διοίκηση της "Μόρνος" επικαλέστηκε την ανάγκη "μείωσης του κόστους". Το ίδιο ακριβώς συνέβη και το προηγούμενο διάστημα σε άλλα εργοστάσια του ομίλου, όπως η ΒΙΣ Βόλου, η ΦΑΓΕ και η ΕΒΓΑ. Δηλαδή, επιβεβαίωσε πως η συνταγή για την ανάπτυξη που μας παρουσιάζουν, είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εντατικοποίηση της εργασίας και η αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με νέους, χωρίς δικαιώματα».

Σε ανάλογη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» σημειώνει ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα των γενικότερων επιχειρηματικών της σχεδιασμών που στοχεύουν στην άνοδο του βαθμού της εκμετάλλευσης, με πιο φτηνούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα. Και συνεπώς οι κατακτήσεις των εργαζομένων και η επιχειρησιακή ΣΣΕ θα βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο. Αυτό πραγματικά σημαίνει για την εργοδοσία ο όρος "βελτίωση της ανταγωνιστικότητας"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ