Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανούσια «Ελληνιάδα»

Η νέα κυβερνητική «φούσκα» προς άγραν ψήφων από τους (ουσιαστικά, εγκαταλειμμένους από την ελληνική πολιτεία) απόδημους Ελληνες ακούει στο όνομα ...«Ελληνιάδα». Πρόκειται για μια αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση για τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού, που θα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την «ισχυροποίηση των δεσμών τους με την Ελλάδα» και την «ανάδειξη της δύναμης και της δημιουργικότητας του ελληνισμού».

Η διοργάνωση του νέου θεσμού, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, τον αρμόδιο για θέματα Αποδήμων υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Νιώτη και τον γγ Απόδημου Ελληνισμού, θα γίνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία «Ελληνιάδα», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εταίρους τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, την «ΑΕ Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τον ΣΕΓΑΣ και το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού. Η χάραξη του πλαισίου της διοργάνωσης και η εποπτεία της θα γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Ελληνιάδας, η οποία συστάθηκε με κοινή υπουργική απόφαση.

Στη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα συμμετέχουν μια σειρά κρατικοί και μη φορείς (όπως η Ενωση Ξενοδόχων), πανεπιστήμια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η «Αθήνα 2004» κ.ά.

Το ότι το εν λόγω εγχείρημα στερείται μιας ειλικρινούς αντίληψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την ουσιαστική επαφή των αποδήμων με την Ελλάδα αποδεικνύεται και από το ότι, ανάμεσα στους στόχους του είναι και η «γνωριμία» των νέων της Ελλάδας με άγνωστα ολυμπιακά αθλήματα ...όπως το αμερικανόπνευστο «μπέιζμπολ»! Παράλληλα, επιχειρείται η ιδεολογική χειραγώγηση των νέων αποδήμων, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα συμβάλουν στην «ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας του οικουμενικού ελληνισμού», ενώ, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιμπεριαλιστικά ορμητήρια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ