Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητούν από τους πυροσβέστες να πληρώσουν τις φθορές των οχημάτων!

Eurokinissi

Τις μειωμένες δαπάνες του προϋπολογισμού για τις επισκευές των πυροσβεστικών οχημάτων καλούνται να επωμιστούν, με αδικαιολόγητο καταλογισμό ευθυνών για φθορές και βλάβες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια συμβάντων, οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», επισημαίνοντας ότι για την προμήθεια ειδών συντήρησης, το 2016 η σχετική δαπάνη ήταν 5.042.850 ευρώ, ενώ για φέτος έχει μειωθεί κατά 2.391.000, φτάνοντας τα 2.651.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, αναφέρει:

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος πλησιάζει προς το τέλος και οι πυροσβέστες καταγράφουμε και από το φετινό καλοκαίρι τη μεγάλη καταπόνηση, από τις συνθήκες και την εντατικοποίηση της εργασίας στις δασικές πυρκαγιές και σε όλα τα συμβάντα του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και τα αλλεπάλληλα κρούσματα ατυχημάτων, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο. Με αυτόν τον τρόπο επωμιζόμαστε, για ακόμα μια χρονιά, τις συνέπειες των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, σύγχρονα μέσα ατομικής προστασίας και επαρκή σύγχρονο και αξιόπιστο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, ως εργαζόμενοι και ως οικογενειάρχες, αντιμετωπίζουμε και τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που εντείνονται από τις συνεχείς μειώσεις στο μισθό και το εισόδημά μας, όπως και από τη μη καταβολή ακόμα και των περσινών οφειλόμενων εκτός έδρας αποζημιώσεων. Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά, διαπιστώνουμε παράλληλα ότι, πιθανότατα στο πλαίσιο κεντρικής κατεύθυνσης, επιχειρείται να μετακυλιστεί προς τους πυροσβέστες (συγκεκριμένα τους οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων) ακόμα και το οικονομικό βάρος της επισκευής των φθορών και βλαβών των οχημάτων.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά λόγω του συνεχώς αυξανόμενου μεγέθους των περικοπών από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες συντήρησης και επισκευής οχημάτων, εντείνεται όλο και περισσότερο. Χαρακτηριστική είναι η μείωση για το έτος 2017 της σχετικής δαπάνης κατά 2.391.000 ευρώ, δηλαδή κατά 47,41% σε σχέση με το 2016.

Το γεγονός ότι εκφράστηκε προς τους συναδέλφους ως οδηγία, από ανώτερο αξιωματικό στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ότι τις βλάβες που προκύπτουν σε οχήματα στα συμβάντα θα τις επωμίζονται οι οδηγοί τους, καταδεικνύει την παραπάνω εκτίμησή μας.

Οπως φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στη συγκεκριμένη περιοχή, στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαπών πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος ελέγχεται για φθορές που προκλήθηκαν σε πυροσβεστικό όχημα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης σε πυρκαγιά.

Αποτελεί πάγια πρακτική στις τάξεις του ΠΣ, όταν ο υπάλληλος δεν δέχεται αρχικά να επωμιστεί τις βλάβες που του καταλογίζονται, να ακολουθεί η διαδικασία των κατά παραγγελία ΕΔΕ, με προκαθορισμένο φυσικά το αποτέλεσμά τους, προκειμένου να επωμιστούν τελικά οι υπάλληλοι το οικονομικό κόστος της επισκευής των φθορών - βλαβών των οχημάτων, μέσω των άδικων τσουχτερών προστίμων που τους επιβάλλονται.

Οι συνάδελφοί μας σε όλη τη χώρα προσπαθούν καθημερινά με όλες τις δυνάμεις τους και ανταποκρίνονται στο έπακρο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και όλων των επιχειρησιακών συμβάντων του ΠΣ (τροχαία ατυχήματα, διασώσεις, παροχές βοήθειας κ.λπ.).

Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν φθορές στα πυροσβεστικά οχήματα και ιδιαίτερα σε αυτά που συμμετέχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, λόγω της προσπέλασής τους σε δύσβατα και δύσμορφα εδάφη, και ιδιαίτερα μάλιστα αν λάβουμε υπόψη μας τους ανύπαρκτους απαιτούμενους δασικούς δρόμους, αλλά και τους υπάρχοντες κακοσυντηρημένους, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των οχημάτων στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Δεν είναι υπεύθυνοι οι πυροσβέστες για τις φυσιολογικές φθορές των κρατικών - υπηρεσιακών οχημάτων.

Κύριε υπουργέ, ζητάμε:

Να σταματήσει άμεσα η συγκεκριμένη τακτική της επίρριψης ευθυνών στους υπαλλήλους του ΠΣ.

Να ανασταλούν όλοι οι έλεγχοι των συναδέλφων που παρουσιάζονται ως υπόλογοι για φθορές και βλάβες οχημάτων και να αναλάβει η υπηρεσία την επισκευή και την πλήρη αποκατάσταση των οχημάτων, που αποτελεί και βασική της υποχρέωση.

Να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την πλήρη αποκατάσταση όλων των βλαβών και τη σωστή συντήρηση των οχημάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδικα πρόστιμα για φθορές οχημάτων (2018-01-11 00:00:00.0)
Πυρκαγιές με προαναγγελία στα κυβερνητικά προγράμματα (2015-07-19 00:00:00.0)
Για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής (2001-03-31 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα (2000-06-27 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο... (1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org