Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο καπιταλισμός γεννάει τη φτώχεια, τη μετανάστευση και την προσφυγιά

Επιτυχημένη η εκδήλωση στο Μενίδι για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες

Μήνυμα ενίσχυσης της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών έστειλε η επιτυχημένη εκδήλωση της ΤΟ Μενιδίου - Φυλής Αττικής του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/9, στο Μενίδι. Σε μια περιοχή όπου ζουν και εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν σταθερά στην προμετωπίδα τους την ενίσχυση της κοινής δράσης.

Σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό, για την εργατική εξουσία, το Σοσιαλισμό» και αποτέλεσε την κορύφωση μιας πλατιάς πολιτικής δουλειάς που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια και στις εργατογειτονιές της περιοχής.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ακολούθησε αφιέρωμα στα τραγούδια της προσφυγιάς και έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ινδικό συγκρότημα.

Ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι δεκάδες εργάτες από διάφορους κλάδους που συμμετείχαν στην εκδήλωση έκαναν το βήμα να οργανωθούν στα σωματεία τους, στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί με αιτήσεις για εγγραφές.


Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μερεντίτη:

Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, η μετανάστευση δεν είναι καινούριο φαινόμενο, είναι συνυφασμένη με διάφορες φάσεις της ιστορίας της. Από τις αρχές του 1990, η Ελλάδα αποτελεί χώρα υποδοχής μεταναστών, όπως πολλές χώρες, που λόγω και της γεωγραφικής τους θέσης, αποτελούν περάσματα των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οπως πολλές από τις χώρες υποδοχής μεταναστών και προσφύγων είναι ταυτόχρονα και χώρες «εξαγωγής», το ίδιο είναι και η Ελλάδα. Είναι χιλιάδες οι Ελληνες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα, από τους οποίους πολλοί είναι απόφοιτοι διαφόρων σχολών, όχι γιατί τους πήραν οι μετανάστες γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί τη δουλειά, αλλά λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.

Η μετανάστευση αξιοποιείται ως μέσο συμπίεσης, για τη μείωση μισθών, μεροκάματων και κατακτήσεων της ντόπιας εργατικής τάξης, για την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Αξιοποιείται από την εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, αλλά και σε πανεργατικό επίπεδο, για τη διάσπαση της ενότητας της εργατικής τάξης. Αξιοποιείται για την καλλιέργεια φασιστικών αντιλήψεων, όπως γίνεται από την εγκληματική φασιστική οργάνωση της ΧΑ, που αξιοποιεί το Μεταναστευτικό για να στάζει το ναζιστικό, φασιστικό της δηλητήριο, για να αθωώνει το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο υπηρετεί και αποτελεί το μακρύ δολοφονικό του χέρι. Αξιοποιείται από τις διάφορες κυβερνήσεις ως χαρτί διαπραγμάτευσης και εκβιασμών, για την υποδαύλιση εθνικιστικών διαφορών, για να εκβιάζει η μια την άλλη, για να διευθετούνται και να προωθούνται γενικότεροι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπως γίνεται σήμερα ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ.

Ολα αυτά μαζί μπορεί να τα δει κανείς στην πολιτική της ΕΕ, στην κάθε χώρα ξεχωριστά, η οποία είναι μελετημένη καλά και σχεδιασμένη, είναι ευέλικτη και πολύπλευρη και τα περιλαμβάνει όλα.

Οι μετανάστες εργάτες να αποτελέσουν μαχητικό τμήμα του εργατικού κινήματος

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο καπιταλισμός, που γεννάει την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, τις κρίσεις, τους πολέμους, γεννάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτός έδιωξε στο παρελθόν κατά κύματα τους Ελληνες εργάτες στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές, στη μακρινή την Αυστραλία, στον Καναδά, τη Βραζιλία, στα σκλαβοπάζαρα της Αμερικής, αυτός δημιούργησε πρόσφατα τη νέα φουρνιά Ελλήνων μεταναστών. Αυτός έδιωξε τους εργάτες από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης και τις υπόλοιπες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό. Αυτός έδιωξε από τις χώρες τους, τους Πακιστανούς, τους Αφγανούς, τους Σύρους, τους Μπαγκλαντέζους, τους Αφρικανούς. Αυτός φταίει που σε πλούσιες χώρες σε πετρέλαια, ορυκτό πλούτο, χρυσό και διαμάντια, οι εργαζόμενοι ζουν στη μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία.

Εμείς δεν ταυτίζουμε τους μετανάστες με το φόβο και την υποταγή, με το περιθώριο και την κακομοιριά. Εμείς καλούμε τους μετανάστες να παλέψουν μαζί με τους ντόπιους εργάτες, για να ανατρέψουν την εξουσία της αστικής τάξης και πιστεύουμε ότι σε αυτήν την πάλη, οι μετανάστες μπορεί να αποτελέσουν αξιόλογο μαχητικό τμήμα του ταξικού εργατικού επαναστατικού κινήματος της κάθε χώρας.

Η ιστορία του διεθνούς εργατικού κινήματος διδάσκει ότι σε πολλές χώρες οι μετανάστες πρωτοστάτησαν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη των εργατικών κινημάτων, στην οργάνωση μεγάλων εργατικών αγώνων που αποτελούν σταθμούς στην ιστορία του εργατικού κινήματος, φάρους που φωτίζουν και διαπαιδαγωγούν όπως του Σικάγου, του Λάντλοου.

Μεταξύ αυτών υπήρχαν και αγωνιστές που διακρίθηκαν, έγιναν σύμβολα, όπως για παράδειγμα ο Σταύρος Κουτόβας από την Καρδίτσα της Θεσσαλίας, γνωστός ως «κόκκινος Στηβ». Με δική του πρωτοβουλία οργανώθηκε νέο συνδικάτο ταξιτζήδων του Λος Αντζελες, η εργατική Λέσχη «Σπάρτακος», αρθρογραφούσε στην ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Εμπρός» της Νέας Υόρκης και συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση «Διεθνής Αμυνα». Κατά τη διάρκεια μιας απεργίας στη Νέα Υόρκη την περίοδο της οικονομικής κρίσης του '30, συνελήφθη και δολοφονήθηκε. Ο Ηλίας Σπαντιδάκης από τα Λουτρά Ρεθύμνου ή Λούις Τίκας, ο οποίος δούλευε στα ορυχεία του Κολοράντο μαζί με πολλούς άλλους Ελληνες, εντάχθηκε στο συνδικάτο ανθρακωρύχων και πρωτοστάτησε στους αγώνες τους πεθαίνοντας από σφαίρες της Εθνοφρουράς του Κολοράντο, όπου τη μνήμη του τιμούν ακόμα και σήμερα στην Εργατική Ομοσπονδία Ανθρακωρύχων των ΗΠΑ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς εξιδανικεύουμε τους μετανάστες, όπως δεν κάνουμε και με τους Ελληνες εργάτες. Πάντα και σε όλες τις χώρες, ο χώρος των μεταναστών δεν ήταν κάτι το ενιαίο, κοινωνικά, πολιτικά, από άποψη συνείδησης και δράσης. Εμείς είμαστε με τους μετανάστες εργάτες, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία.

Ελληνες και μετανάστες να παλέψουν ενωμένοι ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στους μετανάστες εργαζόμενους και τους λέμε ότι θα πρέπει να σκεφτούν με βάση τη ζωή τους, το πώς ζούσαν, γιατί αναγκάστηκαν να έρθουν μετανάστες, το πώς ζουν τώρα, το ποιο είναι το μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους, να βγάλουν συμπεράσματα και ανάλογα να δράσουν, μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Ολοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που μένουν χρόνια στην Ελλάδα, έχουν ζήσει πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις και γνωρίζουν ότι όλες ήταν ενάντιά τους, όπως και ενάντια στους Ελληνες εργάτες. Γνωρίζουν ότι όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ συμφώνησαν με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τις πολυεθνικές που ληστεύουν τις χώρες τους. Γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ μόνιμα και σταθερά παλεύει ενάντια στο ρατσισμό, στον εθνικισμό, στην εγκληματική φασιστική ΧΑ. Γνωρίζουν ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό τους, προσπάθησαν να τους εντάξουν στις γραμμές των συνδικάτων, να τους εντάξουν στην πάλη μαζί με τους Ελληνες εργάτες.

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία και άλλοι βάζουν τους λαούς να πολεμούν και να σκοτώνονται για τα δικά τους συμφέροντα στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, στη Λιβύη και αλλού. Χτες τους έβαζαν να σκοτώνονται στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο πόλεμος πάει μαζί με τον καπιταλισμό. Γι' αυτό η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η προετοιμασία για τη στάση που θα κρατήσει η εργατική τάξη σε κάθε χώρα ώστε να παλέψει κάτω από τη δική της σημαία και όχι της αστικής τάξης, είναι από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τους μετανάστες και τους Ελληνες εργάτες, τους εργάτες όλων των χωρών. Ελληνες και μετανάστες εργάτες θα πρέπει να παλέψουν ενωμένοι, για να υπάρξει η αναγκαία διεθνής ενότητα της εργατικής τάξης και του κινήματός της.

Οργάνωση και πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ

Ελληνες και μετανάστες εργάτες να οργανωθούν στα Συνδικάτα τους, οι αυτοαπασχολούμενοι στα δικά τους σωματεία, οι γονείς στους συλλόγους γονέων, οι γυναίκες στους συλλόγους γυναικών, οι νέοι στους συλλόγους των νέων. Να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η μόνη διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός, με αυτόν το στόχο θα πρέπει να δίνεται ο καθημερινός αγώνας, να δένεται με τον τελικό σκοπό. Μέσα από τον κάθε σημερινό αγώνα τους να γίνονται βήματα στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, για να έρθει στην εξουσία η εργατική τάξη. Στη Σοβιετική Ενωση, για παράδειγμα, που φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, που μιλούν διαφορετική γλώσσα, έζησαν για δεκαετίες ειρηνικά χωρίς εκμετάλλευση, παντρεύονταν μεταξύ τους, έκαναν μεικτές οικογένειες χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς ανέργους, χωρίς αναλφαβητισμό, χωρίς άστεγους. Μόλις ξαναπήραν την εξουσία οι καπιταλιστές, άρχισαν να τσακώνονται για τα σύνορα, για τη γλώσσα, για τη θρησκεία, άρχισαν τον πόλεμο μεταξύ τους, εκατομμύρια βρέθηκαν άνεργοι, άστεγοι, χιλιάδες παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, εκατομμύρια πήραν το δρόμο της μετανάστευσης και τους εκμεταλλεύονται σήμερα.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συστράτευση περισσότερων εργατών, Ελλήνων και μεταναστών κάτω από την κόκκινη σημαία, που για 100 χρόνια την κρατάει ψηλά και τιμάει το ΚΚΕ, που σε όλη την ηρωική πορεία του στάθηκε πάντα στο πλευρό των μεταναστών, Ελλήνων και ξένων, που τάχθηκε ενάντια σε όλους τους μεγαλοϊδεατισμούς, ενάντια στον εθνικισμό και στον κοσμοπολιτισμό, που είναι η άλλη όψη του εθνικισμού και του ρατσισμού, είναι η βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η αντεργατική επίθεση, για να προωθηθεί η ενότητα της εργατικής τάξης, για να συνδεθεί ο καθημερινός αγώνας με τον τελικό σκοπό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινάει το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών(16/6/2018)
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινάει το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών(12/6/2018)
Καταγγέλλει τις θρασύδειλες ρατσιστικές επιθέσεις(16/5/2018)
Πολιτικό - πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες(21/6/2017)
Εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες(22/4/2017)
Ελληνες και μετανάστες σε κοινό μέτωπο ενάντια στον πόλεμο(31/3/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org