Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΓΩΤΟΥ «FRONERI»
Η ανταγωνιστικότητα του ομίλου επιτάσσει απολύσεις...

Κινητοποίηση χτες από τους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», διαδήλωσαν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής της «Froneri» (κοινοπραξία της «Nestle») στον Ταύρο, χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, μαζί με το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και την Ομοσπονδία του κλάδου. Εδωσαν έτσι μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της επιχείρησης να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, πετώντας τους στην ανεργία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Η εταιρεία «Froneri» αποτελεί σύμπραξη του ομίλου - μεγαθηρίου του κλάδου «Nestle» και της «R-R», στην οποία είχε μεταφερθεί η παραγωγή παγωτού. Η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου συνοδεύτηκε από ανακοίνωση της εταιρείας που έκανε λόγο για «αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργική και οργανωτική δομή της», προκειμένου να δημιουργήσει «ένα πιο ευέλικτο επιχειρηματικό σχήμα» και να εξασφαλίσει την «ανταγωνιστικότητά» της.

Για να γίνουν πράξη τα σχέδια αυτά, η εργοδοσία προωθεί με κάθε τρόπο «οικειοθελείς αποχωρήσεις» για περίπου 100 εργαζόμενους, που δούλευαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με «δόλωμα» ένα αυξημένο ποσό αποζημίωσης. Παράλληλα, έχει πετάξει στο δρόμο υπερδιπλάσιο αριθμό εποχικών εργαζομένων, πάνω από 200, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Στην παραγωγή του παγωτού δουλεύουν κυρίως γυναίκες, κάτω από δύσκολες συνθήκες δουλειάς, με χαμηλές αμοιβές και ελάχιστα δικαιώματα. Από τις 25 Αυγούστου πετάχτηκαν στην ανεργία, χωρίς να μπορούν να λάβουν ούτε το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αφού «δεν πληρούν» τις προϋποθέσεις. Πολλές μετρούν πάνω από 20 χρόνια στο εργοστάσιο.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν μειώσεις που συρρίκνωσαν τους μισθούς γύρω από τα 600 ευρώ, επιβλήθηκε 4ήμερη εργασία, εφαρμόστηκε η πρακτική η εργοδοσία να χορηγεί τις μέρες της άδειας υποχρεωτικά και τμηματικά, με βάση τον τρόπο που τη βολεύει. Τώρα πετιούνται στην ανεργία γιατί αυτό απαιτούν τα κέρδη της εταιρείας, που έχουν προέλθει «από τα δικά μας χέρια που είναι πρησμένα ακόμα», όπως χαρακτηριστικά λένε, λόγω της δουλειάς σε χαμηλές θερμοκρασίες και του βάρους που σηκώνουν στην παραγωγή, τη συσκευασία και το πακετάρισμα.

Γενική Συνέλευση σήμερα

Σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το κλαδικό Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, σε Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου στον Ταύρο, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχεια του αγώνα.

«Στων εργατών τις πλάτες η "Nestle" κερδίζει, με τις απολύσεις θησαυρίζει», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έφτασαν με πορεία έξω από το υπουργείο. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, ξεκαθάρισε πως το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία δεν δέχονται καμία απόλυση και διεκδικούν όλοι οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν, με τα δικαιώματα που έχουν, σε θέσεις εργασίας στον υπόλοιπο όμιλο.

Επισήμανε ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και για το σκοπό αυτό ρίχνει στο τραπέζι το «δόλωμα» των αυξημένων αποζημιώσεων, χρήματα που δεν είναι παρά ένα μέρος του πλούτου που έχει απομυζήσει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Κατήγγειλε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει επιδοτηθεί με τζάμπα εργαζόμενους αλλά και «ζεστό» χρήμα για «επενδύσεις».

Στην Τριμερή, οι εκπρόσωποι της εταιρείας υπερασπίστηκαν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», που στην πραγματικότητα είναι απολύσεις. Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «παραδέχτηκαν πως αν κάποιος εργαζόμενος αρνούνταν να υπογράψει την "οικειοθελή αποχώρηση", θα καταγγελλόταν η σύμβασή του». Οσον αφορά το υπουργείο, περιορίστηκε στο να εκφράσει τη διαφωνία του στον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το εργοστάσιο, «εστιάζοντας τη συζήτηση στο πώς εφαρμόστηκε η νομοθεσία, δηλαδή αν ακολουθήθηκε η διαδικασία της "διαβούλευσης" από πλευράς εργοδοσίας, υπογραμμίζοντας συνεχώς πως υποστηρίζει τις υγιείς επιχειρήσεις».

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας ξεκαθάρισαν πως δεν διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε αορίστου χρόνου, εποχικούς και εργολαβικούς, αλλά διεκδικούν την απορρόφηση όλου του προσωπικού στις μονάδες του ομίλου «Nestle».

  • Το ζήτημα του κλεισίματος του εργοστασίου φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org