Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς

Στα 196 ανήλθαν χτες τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην της νότιας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνεται: Αμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και διενέργεια της 2ης δόσης 3 μήνες μετά την 1η δόση ή - εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό - το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους: Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη έχει παρουσιαστεί εδώ κι ένα χρόνο περίπου και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης. Χαρακτηριστικά, δεν πάρθηκαν μέτρα έγκαιρου εμβολιασμού των παιδιών σε κοινότητες όπου διαχρονικά καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως οι κοινότητες των Ρομά. Ακόμη και τώρα, οι οδηγίες που δίνονται πετούν την ευθύνη σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 να ψάξουν μόνοι τους αν πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι, αντί να εξασφαλίζεται η άμεση δυνατότητα σχετικής εξέτασης μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ