Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κάλεσμα αγωνιστικής κλιμάκωσης ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας

Καταγγέλλει τα παζάρια για τον ΕΔΟΕΑΠ πίσω από τις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων και καλεί τις Ενώσεις να αποφασίσουν απεργία για τις 3 Οκτώβρη

Να εκφράσουν την καθολική εναντίωσή τους στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας για τον ΕΔΟΕΑΠ, με όλες τις μορφές, και με απεργιακό αγώνα, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις να αποφασίσουν χωρίς κωλυσιεργίες απεργία για την Τρίτη 3/10, με οργάνωση και προοπτική κλιμάκωσης. Για την ίδια μέρα, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 11 π.μ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τα «πάρε δώσε» των πλειοψηφιών της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων με την κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ τονίζει: «Υπονομεύουν τον αγώνα μας γιατί τα βρίσκουν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία για ολοκληρωτική κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, μετά την απεργία της περασμένης Τρίτης, για την επιτυχία της οποίας δεν πήρε κανένα μέτρο, αφού ούτε συγκέντρωση δεν διοργάνωσε, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας σε απεργία με ερωτηματικό! Συγκεκριμένα, στο ΔΣ της Τετάρτης 27/9 αποφάσισε να κάνει "απεργία" την ερχόμενη Τρίτη 3 Οκτώβρη, αν η κυβέρνηση δεν πάρει "θετική" - για ποιον και σε ποια κατεύθυνση; - νομοθετική πρωτοβουλία (!). Αποδεικνύεται ξανά ότι η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ δεν ενδιαφέρεται να οργανωθεί η πάλη των εργαζόμενων δημοσιογράφων, των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με συμμετοχή των χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων του κλάδου (...) Ακόμα και τώρα θέλουν τους εργαζόμενους στη γωνία».

Η κυβερνητική πρόταση ανοίγει δρόμο για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τα προεδρεία των ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ, η κυβέρνηση παρουσίασε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για την «οριστική λύση στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ και των ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ», όπως και ότι «οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υπογραμμίζει: «Αυτή η πρόταση ανοίγει το δρόμο για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικό σύστημα, κάτι που έχει δοκιμαστεί και έχουν χαθεί τα λεφτά των εργαζομένων, "φουντάροντας" τα Ταμεία. Πρόκειται για πακέτο με δραστικές περικοπές από τώρα των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης, εφάπαξ και συνεχή μείωσή τους με βάση την αναπροσαρμογή των παροχών κάθε χρόνο μετά από αναλογιστική μελέτη, με ελάχιστη εργοδοτική εισφορά, μη συμμετοχή του κράτους, ενώ οδηγεί σε παροχή υπηρεσιών ανταποδοτικά. Τέλος, αυξάνει τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ ουσιαστικά εκπαραθυρώνει τους ανέργους. Αυτά φαίνεται ότι "συμφωνούν" κυβέρνηση - εργοδοσία και οι συνδικαλιστές τους και ταυτόχρονα επιχειρούν να συγκρατήσουν τις όποιες αντιδράσεις. Γι' αυτό δεν οργανώνουν ούτε την ενημέρωση στους τόπους δουλειάς, ούτε την πάλη».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ απαιτεί: Οι πλειοψηφίες των Ενώσεων να ενημερώσουν αμέσως τους εργαζόμενους για το πραγματικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης. Να προχωρήσουν αμέσως στη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, χωρίς να επικαλεστούν κανένα «καταστατικό» άλλοθι.

Προβάλλοντας το αγωνιστικό πλαίσιο που διατράνωσε και στην απεργιακή του συγκέντρωση την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Καμιά περικοπή στις παροχές. Τη μη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο, με κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Στις παροχές των Ταμείων να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση. Καμιά αύξηση του ποσοστού 3% των εισφορών των εργαζομένων. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να αποκαθιστά τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών - ασφαλιστικών αναγκών των ανέργων. Να εγγραφούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στις Ενώσεις και στα Ταμεία. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να δοθούν πίσω τα κλεμμένα από το «κούρεμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ