Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Σταθερό το ενδιαφέρον για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Παραινέσεις για «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της «χρηστής διακυβέρνησης», του «κράτους δικαίου» και των σχέσεων καλής γειτονίας, ώστε να προωθηθεί ο στόχος της αστικής τάξης στην ΠΓΔΜ για μεσοπρόθεσμη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ άσκησε προχτές η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Ρόουζ Γκοτμέλερ, συναντώντας στην έδρα της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Η Γκοτμέλερ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τους αξιωματούχους της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των παραπάνω «μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι δύσκολη και να πάρει χρόνο», αλλά θα είναι τάχα «προς όφελος των πολιτών». Φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη (5/6/17) ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή», εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να στηρίξει τα Σκόπια στο δρόμο της ένταξης.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ, από την άλλη, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση μιας «θετικής ιστορίας», εκφράζοντας την έντονη επιθυμία της κυβέρνησής του να γίνει η χώρα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ρ. Σεκερίνσκα αναφέρθηκε στη «νέα στρατηγική άμυνας», στην οποία εργάζεται η ΠΓΔΜ, που συμπεριλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των δαπανών άμυνας, με στόχο να εκπληρώσει το κριτήριο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το ίδιο 24ωρο, παρέμβαση υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έκανε και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, Ελληνοαμερικανός ε.α. στρατηγός, Τζέιμς Σταυρίδης. Εξέφρασε την ελπίδα πως η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα επιλύσουν τις διαφορές τους και ότι η ΠΓΔΜ θα είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά το Μαυροβούνιο, εκτιμώντας ότι θα είναι «βήμα» για την «ενοποίηση και ενίσχυση των Βαλκανίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ