Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προς νέες ανατροπές και σε Ασφάλιση - Υγεία

Παρουσιάστηκαν οι άξονες για μεταρρυθμίσεις με στόχο εξοικονομήσεις και μείωση ελλειμμάτων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Αφού πρόσφατα ολοκλήρωσε νέο γύρο ανατροπών εργασιακών δικαιωμάτων, η γαλλική κυβέρνηση του «μεταρρυθμιστή» Εμανουέλ Μακρόν περνά τώρα στις επόμενες φάσεις της επίθεσης: Χτες, η υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας, Ανιές Μπιζίν, και ο υπουργός Δημοσίων Εσόδων, Ζεράρ Ντερμανέν, παρουσίασαν τους άξονες στους οποίους θα ξεδιπλωθούν οι επόμενες ανατροπές στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Περίθαλψης. Κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τις «εξοικονομήσεις» που χρειάζεται για να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στα όρια που απαιτεί η στήριξη της γαλλικής «ανταγωνιστικότητας», αλλά και την ανάγκη μέχρι το 2020 η «Κοινωνική Ασφάλιση» να «επανέλθει σε ισορροπία», οι δύο υπουργοί τόνισαν τον «ισχυρό πολιτικό προσανατολισμό» και τις «δεσμεύσεις» για «ευθύνη, αλληλεγγύη και μεταρρύθμιση» που τα νέα μέτρα σηματοδοτούν, ξεκαθαρίζοντας ότι η κλιμάκωση της επίθεσης αποτελεί συνειδητή επιλογή υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Στους γενικούς άξονες που παρουσιάστηκαν, ξεχώρισαν οι επισημάνσεις για τον ιδιαίτερα «προβληματικό» τομέα της Ασφάλισης που αφορά την περίθαλψη εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και την ανάγκη ο κλάδος των συντάξεων να «επαναξιολογηθεί», με βάση και εκθέσεις «επιτροπών σοφών» που εδώ και καιρό συστήνουν «δράση χωρίς καθυστέρηση» (για μείωση των κρατικών πόρων). Στην κατεύθυνση αυτή θα εφαρμοστούν και διάφορα μέτρα που με έναν τρόπο ανοίγουν δρόμους στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία, για παράδειγμα με μείωση κονδυλίων που μέχρι σήμερα δίνονταν για τη νοσοκομειακή περίθαλψη ασφαλισμένων (με το επιχείρημα του «περιορισμού αναίτιων νοσηλειών») και αύξηση πόρων για τη «στήριξη ανήμπορων ηλικιωμένων», μέσα από προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», που - με βάση και την ελληνική εμπειρία - συνέβαλε στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση ενιαίων υπηρεσιών Υγείας.

Σημειώνουμε ότι στις αρχές της βδομάδας, η γαλλική κυβέρνηση είχε παρουσιάσει και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να σημειώνει τα σημαντικά περιθώρια για «ευθυγράμμιση» του δημόσιου ελλείμματος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, για πρώτη φορά από το 2007. Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκαν μειώσεις σε φόρους που πληρώνουν επιχειρήσεις (π.χ. ο φόρος επί των κερδών θα μειωθεί από 33% στο 25%).

Κινητοποιήσεις συνταξιούχων

Πρώτη απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα έδωσαν χτες συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που διαδήλωσαν σε Παρίσι και άλλες πόλεις, καταγγέλλοντας τις περικοπές που συνεχίζονται.

Στο μεταξύ, η νέα αντιλαϊκή έφοδος προχωρά, ενώ η κυβέρνηση δεν σταματά να κυνηγά επωφελείς κολεγιές. Ετσι, στο πλαίσιο της προχτεσινής γαλλο-ιταλικής Συνόδου που έγινε στη Λυών, ο Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι, επισφράγισαν τη «διάθεση» που υπάρχει για νέες επενδυτικές συνεργασίες. Ανάμεσά τους ξεχώρισε η συμφωνία που τελικά «έκλεισε», για να περάσει το 51% των μετοχών των γαλλικών ναυπηγείων STX France στον ιταλικό ναυπηγοεπισκευαστικό όμιλο «Fincantieri» (το υπόλοιπο θα παραμείνει υπό γαλλικό έλεγχο).

Μεταξύ άλλων, ο Λεμέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό που θα προκύψει θα είναι ένας «σχηματισμός» ευρωπαϊκού βεληνεκούς που θα μπορεί να κατασκευάζει αμυντικό εξοπλισμό ειδικά για τις ανάγκες των πολεμικών ναυτικών δυνάμεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αρωμα» Κίνας στην επίσκεψη Μακρόν(2021-07-28 00:00:00.0)
Επαναφέρει τα περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ»(2020-06-24 00:00:00.0)
Πακέτο 110 δισ. υπέρ των μονοπωλίων(2020-04-16 00:00:00.0)
Επιστροφή Χαρίρι, πιθανώς την Τετάρτη(2017-11-21 00:00:00.0)
Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές(2017-06-08 00:00:00.0)
Ευρύτερες διεργασίες ενόψει(2017-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ