Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν για διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις ανάγκες τους, απευθύνει η Οργάνωση του Κόμματος

Το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και τη μη μετατροπή του παλιού Λατομείου Μουσαμά σε χώρο ταφής υπολειμμάτων διεκδικεί η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό να παλέψει για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη διαχείριση των απορριμμάτων και να διεκδικήσει τη διαχείρισή τους σύμφωνα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στην ανακοίνωση της ΚΟ αναφέρεται:

Η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή υποβαθμίζει εδώ και δεκαετίες τη ζωή του λαού των δυτικών συνοικιών της Αθήνας. Με πρόσφατη απόφασή τους, οι διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής αντί να δρομολογήσουν το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησαν στην παραπέρα επέκτασή του. Επιπλέον, το παλιό Λατομείο Μουσαμά, σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας και από κατοικίες έχει επιλεγεί στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ως «κατάλληλος» χώρος για την ταφή μεγάλης ποσότητας των υπολειμματικών αποβλήτων της Αττικής, χωρίς να αποκλείονται και τα σύμμεικτα. Μάλιστα, σε νεότερη απόφαση του ΕΔΣΝΑ το Λατομείο Μουσαμά προκύπτει ως η επικρατέστερη, κατ' αρχάς, θέση για ΧΥΤ (χώρο ταφής υπολειμμάτων). Τι έχουν να πουν οι οργανώσεις και οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν κάνει σημαία το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή για την εκλογή της κ. Δούρου; Τι έχει να πει η Λαϊκή Ενότητα που συνεχίζει να στηρίζει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής;

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων ως έναν τομέα άντλησης κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Η συστηματική απαξίωση στόχο έχει να προετοιμαστεί το έδαφος για τους ιδιώτες. Σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχουν οι δημοτικές αρχές που βάζουν πλάτη για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας δεν έχουν να περιμένουν κανένα καλό από την πολιτική που προωθεί την «ιδιωτική πρωτοβουλία» στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Η εμπειρία από μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τη χώρα μας έχει δείξει ότι αυτή θα σημάνει εργασιακή ζούγκλα για τους ήδη σκληρά εργαζόμενους στον κλάδο και μεταφορά των βαρών στις πλάτες των δημοτών για να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ο «καβγάς» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα δεν έχει ως αφετηρία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, το ΚΚΕ έχει προβάλει με κάθε μέσο την ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της χωματερής και αποκατάσταση της περιοχής. Παράλληλα, οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για αυτό το οξυμένο πρόβλημα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να διασφαλιστεί στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παράγωγης και τη γη κοινωνική ιδιοκτησία. Προϋπόθεση γι' αυτά είναι η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της την εξουσία. Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, καλούμε το λαό της περιοχής σε οργάνωση και αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, για την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος, απαιτώντας:

  • Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να ακυρωθεί η επιλογή του παλιού Λατομείου Μουσαμά ως χώρου υποδοχής αποβλήτων.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και τις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στους δήμους».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org