Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ»
Αγώνας για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υμνούν την «υγιή επενδυτική πρωτοβουλία» της εργοδοσίας, που επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα

Από την επιτυχημένη στάση εργασίας των εργαζομένων στις αρχές Σεπτέμβρη
Από την επιτυχημένη στάση εργασίας των εργαζομένων στις αρχές Σεπτέμβρη
Σημαντικά βήματα στην οργάνωσή τους μετρούν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στην ανθοκομική εταιρεία «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ ΕΕ» (SELECTA HELLAS). Με τη στήριξη του ταξικού κλαδικού Σωματείου αγωνίζονται διεκδικώντας το αυτονόητο: Να δουλεύουν με σταθερή σχέση εργασίας και να υπογραφτεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση την οποία θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται.

Απέναντί τους στέκονται σε ενιαίο μέτωπο η εργοδοσία, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και η κυβέρνηση μέσω των ελεγκτικών της μηχανισμών, ωστόσο οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Η «επένδυση - πρότυπο»...

Η «SELECTA HELLAS» λειτουργεί στην Καβάλα και αποτελεί σύμπραξη του πολυεθνικού κολοσσού «Selecta One», με δραστηριότητα σε πολλές χώρες του κόσμου και τεράστια κερδοφορία κάθε χρόνο, με τον όμιλο «AGROHOUM». Εκμεταλλεύεται το γεωθερμικό πεδίο της Τοπικής Κοινότητας Ερατεινού, του δήμου Νέστου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το Νοέμβρη του 2016, ενώ εγκαινιάστηκε επίσημα το Μάη του 2017. Η συγκεκριμένη επένδυση προβλήθηκε από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, ως «επένδυση - πρότυπο» για το πώς η χώρα θα εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές της, όπως η γεωθερμία, για «να βγει από την κρίση, να επανέλθει στην ανάπτυξη» κ.λπ.

Στα εγκαίνια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, δήλωνε ότι «ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει μέσα από τα χωράφια και την αγροτική καινοτομία» και μιλούσε για τη σπουδαιότητα της επένδυσης για την τοπική και την «εθνική οικονομία». Διαβεβαίωνε επίσης ότι το κράτος θα στηρίξει κάθε ανάλογη επιχειρηματική πρωτοβουλία και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια στον νέο «αναπτυξιακό νόμο» να υπάρξουν μέτρα που θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν ανθοκομικές μονάδες, νέα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης τον Ιούλη, μιλούσε κι αυτός για τη σπουδαιότητα λειτουργίας στην Ελλάδα τέτοιων «υγιών επενδυτικών μονάδων» και χαρακτήρισε «ιδανική τη συγκεκριμένη επενδυτική προσπάθεια».

...και ο εργασιακός μεσαίωνας

Η ίδια η πραγματικότητα, βέβαια, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ» και γνωρίζει ο λαός της περιοχής, έρχεται να σμπαραλιάσει την εικόνα που καλλιεργείται πως η ανάπτυξη που διαφημίζουν μπορεί δήθεν να οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του φυτώριου ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο να εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου, έχοντας λάβει την υπόσχεση από την εργοδοσία ότι με το νέο έτος, δηλαδή το 2017, θα υπογράψουν Σύμβαση Εργασίας. Το καθεστώς του εργόσημου έχει επιβληθεί κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των προβλέψεών της για τους εργαζόμενους εξαρτημένης εργασίας.

Μάλιστα, κάποιες από τις εργαζόμενες παράτησαν άλλες δουλειές σε διαλογητήρια, συσκευαστήρια, κ.ά. με συμβάσεις εργασίας, ελπίζοντας ότι θα αποκτήσουν μόνιμη απασχόληση και σταθερή Ασφάλιση.

Η υπόσχεση για υπογραφή Σύμβασης Εργασίας παραπέμπονταν προς υλοποίηση από μήνα σε μήνα, ενώ την ίδια ώρα η εργοδοσία πανηγύριζε για τους τζίρους της, που υπερβαίνουν το αναμενόμενο.

Και σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, η εργοδοσία, διά του δικηγόρου της Σ. Ξυνίδη (πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ), προκαλεί δηλώνοντας ότι «δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας. Είναι απόλυτα εργοδοτικό δικαίωμα με ποιο τρόπο θα απασχολούμε και θα ασφαλίζουμε τους εργαζόμενους».

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, παίρνουν μεροκάματο 30 ευρώ, από τα οποία τους αφαιρείται το 10% για ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, παίρνουν στο χέρι 27 ευρώ. Οι περισσότεροι, μάλιστα, λόγω των προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία, καταλήγουν τελικά να είναι ανασφάλιστοι. Αγνωστες λέξεις αποτελούν η άδεια με αποδοχές και η αναρρωτική άδεια...

Η εργοδοσία, χρησιμοποιώντας το καθεστώς του εργόσημου, αντί να απασχολεί μόνιμα ένα προσωπικό 50 - 60 εργαζομένων, έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη «δεξαμενή» προκειμένου να «παίζει» και σε παιχνίδια πελατειακής εξυπηρέτησης, δίνοντας λίγα μεροκάματα σε περισσότερους. Αυτό όμως έχει αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παίρνουν ψίχουλα, κάνοντας ελάχιστα μεροκάματα το μήνα, που δεν τους επιτρέπουν να ζουν, και ταυτόχρονα στην πλειοψηφία τους να μην μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επίσης, η εργοδοσία εφαρμόζει και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού μπορεί τη μία μέρα εργαζόμενοι να δουλεύουν 6 ώρες και την επόμενη 10 ή 12 και να μη μετράνε ως υπερωρία, αλλά να «συμπληρώνουν» το 8ωρο της προηγούμενης μέρας.

Ενδεικτικά, η Ολυμπία, εργαζόμενη στην επιχείρηση, μας λέει: «Για την εργασία την Κυριακή, στην αρχή παίρναμε διπλό μεροκάματο και μας έβαζε να δουλεύουμε λίγες Κυριακές. Μετά σταμάτησε να πληρώνει διπλό μεροκάματο και από τότε αυξήθηκε η εργασία και τις Κυριακές».

Καθεστώς είναι επίσης και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού, για παράδειγμα, μια εργαζόμενη σε 1 ώρα πρέπει να φυτέψει κατά μέσο όρο 1.200 φυτά και αν δεν πιάσει το στόχο απειλείται ότι θα πάει στο σπίτι της, δηλαδή στην οριστική ανεργία.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας έχουν αποτέλεσμα να γίνονται συχνά εργατικά ατυχήματα. Από το Γενάρη μέχρι και τον Ιούνη σημειώθηκαν 8 εργατικά ατυχήματα (σπασμένα πόδια και χέρια, δερματικές μολύνσεις, μολύνσεις στα μάτια, κ.ά.).

Το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας μετά από πολλές οχλήσεις του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ήρθε τελικά για έλεγχο και επέβαλε στην εργοδοσία να χορηγεί στους εργαζόμενους κατάλληλα, ανθεκτικά μέσα ατομικής προστασίας (γάντια και παπούτσια ασφαλείας αντιολισθητικά).

Η οργάνωση του αγώνα

Μπροστά στις άθλιες συνθήκες εργασίας που είχαν κυριαρχήσει, οι εργαζόμενοι από το Μάη και μετά άρχισαν να συζητάνε για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα τους.

Ηρθαν σε επαφή με το κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Καβάλας. Αρχισαν να συζητούν ότι δεν μπορεί να περιμένουν και να παρακαλάνε για να τους δώσουν Σύμβαση Εργασίας, έπρεπε να τη διεκδικήσουν. Βήμα βήμα, μέσα από μικρές στην αρχή Γενικές Συνελεύσεις, άρχισαν να συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι και τον Ιούλη μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση εκλέξανε τη Σωματειακή Επιτροπή τους.

Στη συνέχεια μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του κλαδικού Σωματείου κατέθεσαν πρόταση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και προσκάλεσαν 4 φορές την εργοδοσία σε συζήτηση. Η εργοδοσία αρνείται να μπει σε διάλογο επικαλούμενη ότι δεν αναγνωρίζει τη Σωματειακή Επιτροπή και χαρακτηρίζει αναρμόδιο το κλαδικό Σωματείο.

Στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι απάντησαν με στάση εργασίας, που πραγματοποίησαν με επιτυχία στις 7 Σεπτέμβρη. Σε αυτήν την κινητοποίηση, η εργοδοσία και ο δικηγόρος της απαγόρευσαν την είσοδο στην επιχείρηση στους εκπροσώπους του κλαδικού Σωματείου.

Ακολούθησε όργιο διώξεων και απειλών, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα: Με εκδικητική δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας, ανάμεσα στους οποίους και στα μέλη της εκλεγμένης Σωματειακής Επιτροπής (απομάκρυνση από τις αρμοδιότητές τους, αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης με περικοπές μεροκάματων), καθώς και με πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές που ασκεί η εργοδοσία.

Προκαλεί η Επιθεώρηση Εργασίας

Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, το ΣΕΠΕ Καβάλας πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση, όμως καθυστερεί να εκδώσει το πόρισμα των ελέγχων ή σε κάθε περίπτωση να το κοινοποιήσει στο Σωματείο. Και την ίδια ώρα η εργοδοσία με δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ ισχυρίζεται πως δεν έχουν καταγραφεί παρατυπίες ή παραβάσεις...

Και χτες, Τετάρτη, στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που έγινε για τη συνδικαλιστική δίωξη μέλους της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου και για τις περικοπές μεροκάματων στις εργαζόμενες που συμμετείχαν στη στάση εργασίας, ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας Καβάλας αρνήθηκε να πάρει θέση και παρέπεμψε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια. Μάλιστα, στη διάρκεια της συζήτησης ζητούσε επίμονα να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι...

«Να ξέρουν ότι δεν θα τα παρατήσουμε!»

Μιλώντας με τις εργαζόμενες για την απόφασή τους να μπουν μπροστά και αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αποτυπώνεται εκτός των άλλων και η απαξίωση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που μέσω του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καβάλας πήρε θέση υπέρ της εργοδοσίας και αμφισβήτησε το δικαίωμά τους να οργανωθούν και να παλέψουν. Επίσης, αναδεικνύεται η απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα.

Οπως μας λέει χαρακτηριστικά η Ντίνα, «έτσι είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε, Μεσαίωνας κανονικός. Δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη. Μπήκαμε δυναμικά στον αγώνα για να κερδίσουμε όσα μας υποσχέθηκαν. Κάποιες συναδέλφισσες απογοητεύθηκαν. Ομως, δεν είναι εύκολο να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Χρειάζεται επιμονή. Να ξέρουν ότι δεν θα τα παρατήσουμε».

Η Βάσω Μπράτσιου, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Σωματείου και επικεφαλής της Σωματειακής Επιτροπής στη «SELECTA», μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για την πείρα που αναδείχθηκε από την οργάνωση αυτού του αγώνα.

Οπως μας είπε, «οι εργαζόμενες ξεπέρασαν το φόβο που καλλιεργούσε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην περιοχή, εμπιστεύθηκαν το ταξικό κλαδικό Σωματείο και μπήκαν στην οργάνωση του αγώνα. Εδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν συνολικά οι εργαζόμενες γυναίκες, είτε ζουν κι εργάζονται στην ύπαιθρο είτε στα αστικά κέντρα. Εσπασε η αντίληψη της ατομικής διαπραγμάτευσης για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής, αλλά και η λογική της ανάθεσης. Αποκαλύφθηκε στους εργαζόμενους τι σημαίνει για τους ίδιους η περιβόητη ανάπτυξη: Κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και συνθήκες γαλέρας για τους εργάτες.

Μέσα από τις μαζικές παρεμβάσεις - εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού της περιοχής, για τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, φάνηκε να παίρνει κουράγιο ένας κόσμος που χρόνια τώρα δουλεύει σε άλλες επιχειρήσεις με σκυμμένο το κεφάλι. Σε μια εποχή που μας τα παίρνουν όλα πίσω, οι εργαζόμενοι της "SELECTA" μπήκαν στον αγώνα με αιτήματα για τις ανάγκες τους, για τη διεκδίκηση σταθερής δουλειάς και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε και παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, τόσο για τη στάση του ελεγκτικού μηχανισμού όσο και για το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της επιχείρησης».

Σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα που δίνουν απέναντι στο μπλοκ εργοδοσίας - κυβέρνησης - εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι εργαζόμενοι της «SELECTA» δεν είναι μόνοι τους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο κύμα συμπαράστασης από συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση «SELECTA HELLAS» έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της εταιρείας: Μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, των ευέλικτων μορφών εργασίας, της ασφάλισης με εργόσημο. Εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με αυστηρά μέτρα ενάντια στην παρακώλυση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης από την εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ