Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Σημαντική στήριξη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες η παιδική κατασκήνωση

Περίπου 1.000 παιδιά φιλοξενήθηκαν εντελώς δωρεάν το φετινό καλοκαίρι. Εκδήλωση το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη στην πλαζ για τον απολογισμό αλλά και τα όσα πρόκειται να γίνουν στο μέλλον

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την ημερήσια παιδική κατασκήνωση του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), καθώς και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου 30 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλαζ, παραχώρησε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρος Τουλγαρίδης.

«Ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων λειτούργησε και φέτος, για τρίτη χρονιά, στο χώρο της πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά, ημερήσια παιδική κατασκήνωση. Ο δήμος μας, έχοντας ως πυξίδα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, εξαντλεί κάθε περιθώριο για να τους στηρίξει, σε μια δύσκολη περίοδο που τα λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται σκληρά από τις αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου. Προσπαθούμε να σταθούμε στο πλάι αυτών των παιδιών.

Να τους δώσουμε τη δυνατότητα, έστω για κάποιες μέρες, να ψυχαγωγηθούν, να γελάσουν, να χαρούν στην παιδική κατασκήνωση του δήμου μας. Προσφέροντας στα παιδιά μας στιγμές ξεγνοιασιάς, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας, σ' ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, κοντά στη φύση και στη θάλασσα».

Πρωτοπόρα πανελλαδικά η συγκεκριμένη δράση

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, και πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «Αυτή η πρωτοπόρα πανελλαδικά δράση της δωρεάν παιδικής κατασκήνωσης του δήμου μας, λειτούργησε με 55 εργαζόμενους, μόνιμους υπαλλήλους του δήμου και του ΚΟΔΗΠ, και συμβασιούχους με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις. Την προσπάθειά μας στήριξαν με εθελοντική προσφορά 25 συμπολίτες μας. Σημαντική συμβολή είχαν φορείς και σύλλογοι της πόλης μας. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ και αφορούσε βασικά τους μισθούς των εργαζομένων με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις, τη μεταφορά των παιδιών, τα αναλώσιμα, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στο χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ, που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ξεπουλήθηκε, όπως επιθυμούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξιοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με τη διαμόρφωση της σε έναν όμορφο χώρο, για να την απολαμβάνει δωρεάν ο λαός της Πάτρας».

1.000 παιδιά στις κατασκηνώσεις δωρεάν

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην παιδική κατασκήνωση την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 500 παιδιά και τη δεύτερη 750. Τη φετινή χρονιά φιλοξενήθηκαν στο χώρο της πλαζ περίπου 1.000 παιδιά σε τέσσερις περιόδους, διάρκειας 15 ημερών η καθεμιά, από τις 19 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου. Η κατασκήνωση λειτουργούσε σε πενθήμερη βάση, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Φιλοξενούσε καθημερινά 250 περίπου παιδιά, ηλικίας από 8 έως 14 ετών, χωρισμένα ηλικιακά σε 12 ομάδες των 20 - 22 παιδιών η καθεμιά, που τη στελέχωναν δύο ομαδάρχες - συνοδοί. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από το ορφανοτροφείο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Ολο το πρόγραμμα, το οποίο ήταν δωρεάν, περιλάμβανε μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία, πλήρη σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως: Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβο, τοξοβολία, badminton, ξυλορακέτες, tae kwondo, πινγκ - πονγκ, σκάκι, θεατρικό παιχνίδι, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια, περιβαλλοντική εκπαίδευση - ανακύκλωση, μπάνιο στη θάλασσα και υδατοσφαίριση.

Σημαντική βοήθεια από φορείς

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού ευχαρίστησε: Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών Πάτρας (ΕΣΥΝ) για το πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης της εξάρτησης που παρουσίασε, τον ΣΕΓΑΣ που σε κάθε περίοδο πραγματοποίησε πρόγραμμα Athleticskids, την Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ που παρουσίασαν σεμινάρια πυροπροστασίας. Και πρόσθεσε: «Σημαντική ήταν η βοήθεια για την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου της κατασκήνωσης των γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το Καραμανδάνειο και το ΠΕΔΥ, του Ερυθρού Σταυρού όπως και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ