Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας των ανέργων

Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους διεκδικεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, οργανώνοντας σήμερα, Τρίτη, στις 2 μ.μ., κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ, στον Αλιμο. Την πρωτοβουλία του Συνδικάτου στηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ και καλεί τα σωματεία του κλάδου να αναλάβουν πρωτοβουλίες με επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία των ανέργων.

Με το τέλος της τουριστικής σεζόν, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο επιστρέφουν στην ανεργία. Οι αντεργατικοί νόμοι έχουν περιορίσει το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται επίδομα ανεργίας στους τρεις μόλις μήνες κάθε χρόνο, ενώ σε αυτό το «ψαλίδισμα» προστίθεται και το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων στην έκδοση του επιδόματος από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

«Ελάχιστοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας - φτώχειας, για μόλις τρεις μήνες, κι αυτό με καθυστερήσεις που ξεπερνούν το 6μηνο», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Τριμερής για το «Athens Ledra»

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, στη 1 μ.μ., οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», την ώρα που έχει οριστεί τριμερής συνάντηση. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επιστροφή τους στη δουλειά, τη διασφάλιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την καταβολή των μισθών, δώρων και υπερημεριών που τους οφείλονται. Διεκδικούν επίσης νέα έκτακτη επιδότηση 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν σχέση εργασίας με το ξενοδοχείο μέχρι την αναστολή λειτουργίας του.

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι του «Athens Ledra», που είναι εδώ και ενάμιση χρόνο απλήρωτοι, θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο στον ΟΑΕΔ. Επισημαίνεται ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου, στη διαδικασία του πλειστηριασμού του ξενοδοχείου δεν αναγγέλθηκαν οι απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν ένσημα έξι μηνών, να μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας ή να λαμβάνουν το επίδομα για λιγότερους μήνες από αυτούς που κανονικά δικαιούνταν.

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ από σωματεία της Ρόδου

Παράσταση διαμαρτυρίας στην προϊσταμένη του ΟΑΕΔ στη Ρόδο έκανε χτες αντιπροσωπεία τριών επιχειρησιακών σωματείων του νησιού. Τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare & Paradise Village», «Miramare» και «Sheraton» ζήτησαν μέτρα προστασίας των ανέργων, σε μια περιοχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι άνεργοι τη χειμερινή περίοδο.

Τα σωματεία καταγγέλλουν πως ενώ το εισόδημα των εποχικά απασχολούμενων στον Τουρισμό συρρικνώνεται συνεχώς, το επίδομα ανεργίας χορηγείται με το «πλαφόν» των τριών μόνο μηνών κάθε έτος. Υπογράμμισαν επίσης το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδομάτων, καθώς την περσινή χρονιά οι καθυστερήσεις αυτές έφτασαν έως και τα τέλη Μάρτη! Τόνισαν ότι τα μέτρα ανακούφισης των ανέργων είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, γι' αυτό θα επανέλθουν με πρωτοβουλίες τους, ενώ αντιπροσωπεία τους θα πάρει μέρος στη σημερινή κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στην Αθήνα.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη ανέφερε ότι θα προωθήσει τα αιτήματα των σωματείων στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ, ενώ ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία, η οποία φέτος έχει και μικρή μείωση στον αριθμό των υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ