Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΒΟΛΟΣ
Ο Οκτώβρης φωτίζει την πάλη των λαών, ο σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών

Ο Θ. Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων

Από τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ στο Βόλο
Από τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ στο Βόλο
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Βόλο στις 15 και 16 Σεπτέμβρη. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλάμβανε συναυλίες, αφιερώματα, συζητήσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις και εξελίχθηκε σε μια πλατιά συλλογική συζήτηση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη μεγάλη νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στην ΕΣΣΔ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα , η πρώτη γυναίκα αστροναύτης σε ολόκληρο τον κόσμο που ταξίδεψε στο διάστημα το 1963, ήταν μια νεαρή εργάτρια υφαντουργίας. Για χόμπι είχε να κάνει ρίψεις με αλεξίπτωτο από το 1959 στην τοπική αερολέσχη σε μια πόλη της κεντρικής Ρωσίας. Επιλέχτηκε και εκπαιδεύτηκε για αστροναύτης, κάνοντας αίτηση στο διαστημικό πρόγραμμα. Μπορούν να έχουν κάποια σχέση αυτά, δηλαδή ότι μια νεαρή εργάτρια, να έχει το '59 για χόμπι τη ρίψη με αλεξίπτωτα, να μπορεί να το κάνει και να μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να κάνει αίτηση για να μπει σε διαστημικό πρόγραμμα, με ένα ανελεύθερο καθεστώς, που πνίγει την προσωπικότητα;

Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής στην Ιστορία δεν ήταν γόνος της αστικής τάξης ή της παλιάς αριστοκρατίας και φυσικά δεν ήταν στην Ελλάδα μιας και το 1937 οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου. Ηταν μια εργάτρια γης, Πόντια στην καταγωγή, η Πάσα Αγγελίνα, βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Αξίζει να πάρετε το βιβλίο που εκδόθηκε για τη ζωή της. Αναφερόμαστε, γιατί ανάμεσα σε πολλά άλλα δείχνει ότι στην περίοδο που αναφερόμαστε, οι αντιπρόσωποι του λαού, οι βουλευτές του Ανώτατου Σοβιέτ, δεν ήταν αποκομμένοι από τους εργαζόμενους που εκπροσωπούσαν. Συνέχιζαν να εργάζονται, ν' αποτελούν οργανικό κομμάτι του εργαζόμενου λαού. Ηταν διαρκώς υπόλογοι στους εκλογείς τους, λογοδοτούσαν, δέχονταν κριτική και αν δεν ανταποκρίνονταν ο εργαζόμενος λαός μπορούσε να τους ανακαλέσει. Τη περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η ίδια δούλευε στα μετόπισθεν πάνω στα τρακτέρ, δίνοντας τη μάχη της παραγωγής, στηρίζοντας το μέτωπο. Σε μια συνεδρίαση του Ανώτατου Σοβιέτ πολλά έδρανα ήταν άδεια, γιατί άλλοι αντιπρόσωποι του σοβιετικού λαού ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου ή είχαν δώσει ήδη τη ζωή τους. Εχουν καμιά σχέση αυτά με το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα το οποίο το παρουσιάζουν ως την ανώτερη μορφή δημοκρατίας, ενώ είναι η μάσκα της δικτατορίας του κεφαλαίου;

Στη Σοβιετική Ενωση, η πορεία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού ήταν μια πορεία πάλης ανάμεσα στο νέο και το παλιό, όπου τα απομεινάρια των εκμεταλλευτών προσπαθούσαν να ανακτήσουν τα προνόμιά τους σε βάρος του λαού. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του '30 που στερεώνονταν οι κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού και πριν από τον πόλεμο η μάχη οξύνθηκε. Είναι χαρακτηριστικές οι επιστολές του Αμερικανού πρέσβη στη Σοβιετική Ενωση Ντέιβις και τα απομνημονεύματά του, οι αναφορές του, που κάθε άλλο παρά κομμουνιστής ήταν, για το πώς αντιμετωπίστηκε η πέμπτη φάλαγγα των φασιστών μέσα στη Ρωσία, που η δράση της συνέπιπτε με ομάδες υπονόμευσης της εργατικής εξουσίας. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι κομμουνιστές που τσάκισαν το θηρίο του φασισμού μέσα στη φωλιά του με το ίδιο το φασιστικό τέρας που δημιούργησαν οι καπιταλιστές; (...)

Η ελπίδα για την ανθρωπότητα γεννήθηκε μέσα στην ιαχή των μαχών της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης. Διατηρείται σήμερα στη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στην υποστήριξη και διάδοση των θέσεών του. Στη μάχη για να κατακτήσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν να καθοδηγήσουμε την ταξική πάλη μέχρι τη νίκη.

Ο Οκτώβρης φωτίζει τη πάλη των λαών, ο σοσιαλισμός είναι ανάγκη των καιρών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org