Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ανοίγει αύριο τις πύλες του στην Αθήνα

«100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Μ' αυτό το σύνθημα, τιμώντας τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», έχοντας διανύσει ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στο καλοκαίρι σε όλη τη χώρα, φτάνει στην κορύφωσή του στην Αθήνα.

Το κεντρικό τριήμερο των εκδηλώσεων γίνεται στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον. Οι πύλες του Φεστιβάλ ανοίγουν αύριο Πέμπτη και οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, που θα γίνει η κεντρική πολιτική συγκέντρωση: Στις 20.45 θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ νωρίτερα, στις 20.30, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο χώρο θα δεσπόζει μεγάλη έκθεση με τίτλο «100 χρόνια, Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση». Για το περιεχόμενο της έκθεσης έχει χρησιμοποιηθεί και υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ. Μέσα από εικόνες, χρονοδιαγράμματα και παρουσιάσεις στοιχείων θα ξετυλίγονται η περίοδος από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, η Επανάσταση, οι τεράστιες κατακτήσεις και η προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις ανατροπές και τα σημερινά καθήκοντα των κομμουνιστών.


Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της κεντρικής σκηνής, πέρα από τις μεγάλες συναυλίες ξεχωρίζουν και μια σειρά αξιόλογα αφιερώματα (αναλυτικά οι συντελεστές τους στους πίνακες):

  • Την Πέμπτη στον Μίκη Θεοδωράκη, ένα αφιέρωμα που θα παραβρεθεί για να το παρακολουθήσει και ο ίδιος ο συνθέτης.
  • Την Παρασκευή σε τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου. Ενα αφιέρωμα που το έχει επιμεληθεί ο Θάνος Μικρούτσικος.
  • Στη συνέχεια, την Παρασκευή, αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του.
  • Το Σάββατο, αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τα 35 χρόνια από το θάνατό του και τα 80 χρόνια από τη γέννησή του.

Ακόμα, σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ, πέρα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα λειτουργούν και εκθέσεις, ενώ θα ξετυλίγονται και μια σειρά δραστηριότητες όλο το τριήμερο.

Στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργεί ψηφιακή - διαδραστική έκθεση, αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο...».

Και τις τρεις μέρες, στο Στέκι του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας με ψηφιακά αντίτυπα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης - Συλλογή Κωστάκη.


Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, στο «Μικρόκοσμο», από τις 19.00 έως τις 22.30 θα λειτουργούν «4 γωνιές» δραστηριοτήτων. Τα προγράμματά τους θα είναι μικρής διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις τρεισήμισι ώρες. Οι «γωνιές» που θα λειτουργούν είναι: Αθλητισμού, Ιστορίας, Τέχνης και Επιστήμης.

Στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ, την Πέμπτη και την Παρασκευή οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο κουίζ ερωτήσεων με θέμα «Μαθαίνουμε για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση».

Θα υπάρχει ακόμα χώρος ενάντια στα ναρκωτικά, με πλούσιες δραστηριότητες κατά το τριήμερο (ανάμεσά τους και ένα escape room που θα κλέψει τις εντυπώσεις), καθώς και περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων και συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Παράλληλα, φέτος έχει γίνει μια προσπάθεια αναβάθμισης συνολικά του χώρου του Φεστιβάλ, και στο πλαίσιο αυτό, με θέμα «Στα βήματα της Ιστορίας...», θα υπάρχουν διάσπαρτες στο χώρο μια σειρά κατασκευές και παραστάσεις που θα παραπέμπουν σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα, αλλά και σε προσωπικότητες από την ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ