Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σε διήμερη Σύνοδο με γεμάτη ατζέντα ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ανησυχητικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις για τους λαούς το επόμενο διάστημα, καθώς ο ευρωατλαντικός άξονας μεθοδεύει νέα επικίνδυνα σχέδια στρατιωτικής προπαρασκευής, σε αντανάκλαση των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνέρχεται σήμερα και αύριο, στα Τίρανα της Αλβανίας, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης.

Απ' όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα συζητήσουν: Την περαιτέρω εφαρμογή του σχεδίου τους «Προβολή Σταθερότητας», όπως αυτό υλοποιείται με την προώθηση και επί μονίμου βάσεως παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων, με το ένα ή το άλλο πρόσχημα, σε κρίσιμες στρατηγικά ζώνες. Π.χ. την προώθηση τεσσάρων Σχηματισμών Μάχης στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, την επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και η αποτίμηση της «εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία» και η σύσταση του «κόμβου» που έχουν αποφασίσει να λειτουργεί, εστιάζοντας στα όσα συμβαίνουν στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας πληροφορίες, δίνοντας το υπόβαθρο στους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη δυνάμεων και την ανάληψη δράσης, με αφορμή την τρομοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα πάνω σε οξυμένες ενδοαστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων Ενέργειας και Διαμετακόμισης στη Μεσόγειο.

Θα συζητήσουν, επίσης, την «κατάσταση Ασφαλείας» στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και θα διατυπώσουν συστάσεις για την πορεία της ΝΑΤΟικής αποστολής «RESOLUTE SUPPORT» στο Αφγανιστάν και τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

Για το Αφγανιστάν, έχει αποφασιστεί να σταλούν επιπλέον 3.000 - 4.000 άντρες, καθώς οι επιτόπου διοικητές κρίνουν την κατάσταση «επιχειρησιακά δύσκολη».

Για το Κόσσοβο, ανώτερες ΝΑΤΟικές πηγές στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι η δύναμή του εκεί δεν ελέγχει μόνο το εν λόγω προτεκτοράτο, αλλά ολόκληρη τη Βαλκανική, ενώ το βλέμμα του ΝΑΤΟ εστιάζει ιδιαίτερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου πηγές μιλάνε περί «γενικευμένης αστάθειας». Αλλωστε, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιχειρεί επιτόπου η ΕΕ, διατηρώντας εκεί τη στρατιωτική αποστολή της «Althea».

Παραπέρα, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα ενημερωθούν για το πώς προχωρά η διαδικασία αναθεώρησης της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε η λυκοσυμμαχία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες.

Οι αρχηγοί θα παράσχουν πρόσθετες οδηγίες σχετικά με την επανεξέταση της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη. Τέλος, θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ