Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση διαρκείας με πρώτη δόση ... τα 95 νέα «προαπαιτούμενα»

Eurokinissi

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, η «αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών» (προνοιακά και άλλα επιδόματα που έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες), η «μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας», θέματα δημόσιας διοίκησης, η εφαρμογή της στρατηγικής για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», η μεταρρύθμιση στην αγορά Ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα ζητήματα στα οποία εστιάζει η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε χτες στο Ταλίν της Εσθονίας, σχετικά με τις διαδικασίες του τρίτου κύκλου της «αξιολόγησης».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει περίπου 95 δράσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας που εγκρίθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ.

Επιπλέον, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ έγινε θεματική συζήτηση σχετικά με τις διεργασίες για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), στο πλαίσιο της οποίας δρομολογούνται και νέες αντεργατικές παρεμβάσεις, με σκοπό τη μεγαλύτερη «ευελιξία», παράλληλα με την περαιτέρω εκχώρηση φορολογικών κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν επιπλέον παρεμβάσεις και για την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή για την «επόμενη μέρα» από την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «πρέπει να χτίσουμε και μια στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και τι θα γίνει μετά από αυτό».

Με δεδομένα, βέβαια, τα προνομοθετημένα αντιλαϊκά μέτρα (2019 - 2020) που αφορούν στην καρατόμηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων καθώς και του αφορολόγητου ορίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι μετά το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις. Οπως είπε, αυτές θα αφορούν τη... «φύση της εξόδου» (από το πρόγραμμα), το ζήτημα του κρατικού χρέους και τις «εκκρεμότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» τοποθετείται πριν από το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα μετέφερε τις «ανησυχίες» των υπουργών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ζήτημα που σχετίζεται με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων, που άλλωστε έχουν πιστοποιηθεί και από τη Γιούροστατ.

Επίσης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι στη χτεσινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η υπόθεση της «Εldorado Gold», όπως είχε προαναγγελθεί από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης.

«Κόκκινα» δάνεια - τραπεζικοί όμιλοι

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού», τόνισε ο Μπ. Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Οπως είπε, στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της «αξιολόγησης», που βέβαια θα υποστηριχτεί στη συνέχεια και από την εφαρμογή του μέτρου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ο Μπ. Κερέ στάθηκε στο ζήτημα των διαγνωστικών ελέγχων στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, λέγοντας ότι υπάρχει πλάνο που προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Παράλληλα, απαντώντας στην πλευρά του ΔΝΤ, που έχει θέσει το ζήτημα, σημείωσε ότι «είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ», για να προσθέσει πως ο SSM (εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ) θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των «ιδιαιτεροτήτων» των ελληνικών τραπεζών.

Διεργασίες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ

Ταυτόχρονα, «τρέχουν» και οι γενικότερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στο Ταλίν, έγινε θεματική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), με άξονα την ικανότητα των κρατών «να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν "οικονομικές διαταραχές"». Οπως επισημαίνεται, «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζώνη του ευρώ, όπου οι χώρες έχουν ένα ενιαίο νόμισμα και είναι πολύ αλληλεξαρτώμενες και όπου η έλλειψη οικονομικής αντοχής σε μια χώρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες σε άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ».

Η σχετική ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, σκιαγραφώντας τους άξονες των μελλοντικών παρεμβάσεων, αναφέρει την ευελιξία στις αγορές εργασίας και προϊόντων, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και άλλους τομείς, «όπου οι βελτιώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη οικονομική ανθεκτικότητα».

Στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ επισημαίνεται ότι η χτεσινή συζήτηση θα αποτελέσει τη βάση για ειδικότερες «θεματικές συζητήσεις» στο μέλλον «σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, δήλωσε πως η ευνοϊκή οικονομική συγκυρία στην ΕΕ αποτελεί «μοναδική ευκαιρία» για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Μπ. Λεμέρ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο τέλος θα βρεθεί η λύση για μία «πιο δυνατή Ευρώπη», τόσο για τους πολίτες της, όσο και απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πάνε κι έρχονται στις ΗΠΑ για «επενδυτές» και γεωστρατηγική αναβάθμιση

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Isr. Hernandez, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης «και οι δύο πλευρές τόνισαν το ιδιαίτερα καλό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Επίσης, ο Ν. Παππάς παραχώρησε «εφ' όλης της ύλης» συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου αναφέρθηκε στα «θετικά οικονομικά στοιχεία» που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε ακόμη στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «ήδη πολλές αμερικανικές εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ασφαλιστικές δραστηριότητες, στην αγορά ακινήτων και σε διάφορους άλλους τομείς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ότι εκτός από παράγοντας στον χώρο της ασφάλειας στην περιοχή, οι ΗΠΑ καθίστανται και οικονομικός παράγοντας στη χώρα».

Να σημειωθεί πως ξεκινά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη η λεγόμενη Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή 22/9. Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, προγραμματίζονται συναντήσεις του με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τα Σκόπια, Μ. Νίμιτς, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Πρόεδρο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χ. Θάτσι, τον Ντ. Χάρις, από το «American Jewish Committee», κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δημοσιονομικός χώρος» στο κεφάλαιο με αντιλαϊκά ισοδύναμα(2020-02-18 00:00:00.0)
Με το κλείσιμο της κάλπης η συζήτηση για το νέο αντιλαϊκό πακέτο(2019-06-13 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» την αντιλαϊκή συμφωνία(2018-05-23 00:00:00.0)
«Τρέχουν» την «αξιολόγηση» με φόντο τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς(2017-10-07 00:00:00.0)
Νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης»(2017-06-08 00:00:00.0)
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους(2016-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ