Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

Για το «αν μπορεί να γίνει κάτι για το εσωτερικό χρέος, τα χρέη των Ελλήνων προς τα Ταμεία, προς το Δημόσιο και βέβαια προς τις Τράπεζες».

-- Γι' αυτό το ζήτημα, αν και αναφέρθηκε αρκετά και στην εισηγητική ομιλία, πρέπει να σας πω ότι έχουμε καταθέσει και πρόταση νόμου και απαιτούμε να γίνουν τροπολογίες στους νόμους που υπάρχουν. Καταρχήν είναι απαράδεκτος ο πλειστηριασμός α' και β' κατοικίας, ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, είναι απαράδεκτες οι κατασχέσεις. Πρέπει να παρθούν μέτρα και για τα «κόκκινα» δάνεια, έτσι ώστε να διευκολύνονται ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτά είναι το σύνολο του ελληνικού λαού.

Ετσι όπως έχει γίνει η κατάσταση τα τελευταία χρόνια να παραγραφούν τόκοι - έχουμε καταθέσει πρόταση - να μη γίνονται οι πληρωμές των δανείων για τους ανθρώπους που δεν μπορούν, οπωσδήποτε για τους ανέργους να γίνεται κούρεμα χρέους, κούρεμα του δανείου και φυσικά να δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορεί να ανασάνει λίγο ένας άνθρωπος που πληρώνει τα μαλλιά της κεφαλής του και που δεν έχει κιόλας να τα πληρώσει. Και όχι μόνο αυτό, ευρύτερα στην οικονομία.

Για παράδειγμα, επισκέφτηκα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που είναι μια σημαντική βιομηχανία για τη χώρα μας. Πριν μερικά χρόνια είχε τόσα εργοστάσια, δούλευαν χιλιάδες εργαζόμενοι με σχετικά καλύτερες αμοιβές απ' ό,τι σήμερα και καλύτερες εργασιακές σχέσεις, δούλευαν 20 χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί αγρότες που καλλιεργούσαν και τώρα έχει συρρικνωθεί ουσιαστικά σε 2-3 εργοστάσια που απασχολούν ούτε 200 άτομα και τα τρία μαζί, δεν υπάρχει προοπτική επιβίωσης γι' αυτούς τους ανθρώπους, οι τευτλοπαραγωγοί έχουν φτάσει 2 χιλιάδες.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σφίξει τη μέγγενη γύρω απ' την επιχείρηση και δεν μπορεί να επιβιώσει. Ως άμεσα μέτρα σωτηρίας είναι για παράδειγμα να παραγραφούν οι τόκοι, οι οποίοι είναι πάρα πολύ υψηλοί, είναι να κουρευτούν τα δάνεια. Η πρότασή μας περιλαμβάνει το ζήτημα να μην πληρώνονται τα δάνεια αυτήν την περίοδο που υπάρχει ζήτημα επιβίωσης σ' αυτήν την επιχείρηση, που αφορά και τους εργάτες εκεί και τους μόνιμους και τους εποχιακούς και τους τευτλοπαραγωγούς. Υπάρχει πρόταση επίσης να χρηματοδοτηθεί απ' το ΕΣΠΑ ή από άλλους πόρους.

Αρα, λοιπόν, κάποιες τέτοιες προτάσεις μπορείς να κάνεις για να βελτιώσουν ή έστω ν' ανακουφίσουν για μια στιγμή, να διασώσουν μια κατάσταση. Αλλά αν μείνουμε σ' αυτό, πάλι θα επανέλθει το πρόβλημα του χρόνου. Δε θα λυθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης, δε θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν, διότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Η ΕΕ έχει προγράψει την τευτλοκαλλιέργεια για την Ελλάδα, με τις ποσοστώσεις παλιότερα τις έφτασε στους 160 χιλιάδες τόνους από 350 χιλ. τόνους παραγωγή που είχαμε δυνατότητα εδώ στην Ελλάδα.

Τώρα έβγαλε τις ποσοστώσεις, αλλά τελικά με όλη αυτήν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι τευτλοπαραγωγοί και οι συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, έφτασαν να παράγονται 40 χιλιάδες τόνοι, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη τη ζάχαρη, μπορεί να καλύψει αυτούς τους 350 χιλιάδες τόνους, ενώ αντίθετα φέρνουμε ζάχαρη, κακής ποιότητας μάλιστα, από άλλες χώρες και γεμίζουν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, και τη χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, γιατί είναι ένα βασικό στοιχείο στη διατροφική αλυσίδα.

Την ίδια στιγμή, βλέπεις τη Γερμανία, που είναι μέσα στην ΕΚΤ και είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης σήμερα, να έχει φτάσει στο 46% του μεριδίου της αγοράς της τευτλοπαραγωγής και να ακολουθεί η Γαλλία, του «φίλου» μας, του κ. Μακρόν, με 18%, η Μ. Βρετανία με 11% και τώρα και η Πολωνία πάει κοντά επειδή την ενισχύει η Γερμανία, επειδή τη θεωρεί σύμμαχο. Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση φτάνουμε; Για να επανέλθω, θα πρέπει να υπάρξει επίλυση των δανείων, κυρίως όμως θα πρέπει να βρεθεί λύση στο συνολικότερο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, σε αυτό που λέμε ανάπτυξη για ποιον. Οχι ανάπτυξη με τους επενδυτές του κ. Τσίπρα, ούτε ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη ή αυτά που ευαγγελίζονται άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Επίσης, γιατί «το ΠΑΜΕ δεν ενώνει τις δυνάμεις του με τις άλλες συλλογικότητες ενάντια στον κοινό εχθρό προκειμένου να ακυρωθούν οι πλειστηριασμοί» και «τι συγκεκριμένο προτείνει το ΚΚΕ».

-- Καταρχήν, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές που δουλεύουν μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα - εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μιλάω για το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές που δουλεύουν μέσα στο κίνημα, και μέσα στο ΠΑΜΕ φυσικά - έχουν πρωτοστατήσει και η κατεύθυνση της ΚΕ του Κόμματος είναι να πρωτοστατούν σε τέτοιες δραστηριότητες ακύρωσης πλειστηριασμών, κατασχέσεων λαϊκής κατοικίας, να υπερασπίζονται δηλαδή τα συμφέροντα των φτωχών οικογενειών που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση. Αναφέρθηκα και αναλυτικά σε αυτό.

Βεβαίως, έχουμε πρωτοστατήσει και έχουν και Λαϊκές Επιτροπές σε συνοικίες πραγματικά πρωτοπόρα δείγματα σε όλη την Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι γνωστά σε εσάς εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά φαντάζομαι και εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή αυτή η υπόθεση, όπου με ενέργειες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ ακυρώθηκαν τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχουν συνδικάτα, υπάρχουν Λαϊκές Επιτροπές, μέσα εκεί μπορεί να αποφασίζονται και να συμμετέχουν όλοι, δεν εξαιρείται κανένας από αυτά τα πράγματα. Ούτε έχουμε καμιά κατεύθυνση να εξαιρείται όποιος αγωνιστής θέλει να παλέψει γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Τώρα, κάθε Τετάρτη δεν έχω υπόψη μου τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Ας το δείτε, ας το συζητήσετε εδώ με τα συνδικάτα, μπορεί να απαντήσει και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, κάθε Τετάρτη αν βρίσκονται εκεί ή αν κάποιοι πάνε αλλού, δεν ξέρω, αν κατάλαβα κάτι τέτοιο υπονοείτε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ