Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ανοιξε η αυλαία στη Θεσσαλονίκη

Αύριο στις 9.30 μ.μ. η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Από τη συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση
Από τη συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση
Με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων και ανθρώπων του μόχθου, όλων των ηλικιών, ξεκίνησαν χτες, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο, Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 9.30 μ.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η κόκκινη νεανική πολιτεία που «χτίστηκε» με «υλικά» το μεράκι, τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα και με έμπνευση τις ελπίδες, τα όνειρα και τις ανάγκες της νεολαίας, γέμισε χτες από χιλιάδες νέους, μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενους και άνεργους, που έδωσαν το «παρών» στην πρώτη αγωνιστική συνάντηση της νέας χρονιάς με την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούν Εργατικό Στέκι, Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, Μαθητικό Στέκι, Περίπτερο Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ο «Μικρόκοσμος» (χώρος δραστηριοτήτων για μικρότερες ηλικίες), παιδότοπος, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», περίπτερα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΟΓΕ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κ.ά.

Ο εχθρός για κάθε λαό υπάρχει πριν απ' όλα μέσα στη δική του χώρα

Από τη συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου
Από τη συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μεγάλη έκθεση με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», στην οποία πραγματοποιούνταν οργανωμένες ξεναγήσεις.

Χτες ξεχώρισε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Νεανική Σκηνή, για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Ανατρέπουμε το παλιό, η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας. Το ξέσπασμα της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μέσα στις συνθήκες του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι «ο 20ός αιώνας έβαλε επίσημα και τυπικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όχι μόνο τον όποιο θετικό ρόλο είχαν οι πόλεμοι πριν π.χ. τον 18ο, τον 19ο αιώνα, όταν η αστική τάξη διεκδικούσε την εξουσία από το φεουδαρχικό πολιτικό καθεστώς, αλλά και τον αστικοδημοκρατικό χαρακτήρα των επαναστάσεων.

Οι λαοί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν πρέπει να βλέπουν ως μοναδικό εχθρό και υποκινητή του πολέμου την αστική τάξη της χώρας που τον ξεκίνησε, αλλά και τη δική του αστική τάξη που αποτελεί τμήμα ή μέρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανεξάρτητα αν είναι ψηλά στην ιεραρχία των ισχυρών κρατών ή είναι σε ενδιάμεση και υποδεέστερη θέση.

Οι λαοί των εμπόλεμων στρατοπέδων πρέπει να δώσουν το δικό τους νόημα στη νίκη και στην υπεράσπιση της πατρίδας, να έχουν στον πυρήνα της συνείδησής τους ότι πρέπει να ηττηθεί παντού η αστική τάξη, γιατί ο εχθρός για κάθε λαό υπάρχει πριν απ' όλα μέσα στη δική του χώρα».

Πλούσιο πρόγραμμα σε όλους τους χώρους

Στον Παιδότοπο την τιμητική τους είχαν οι μικροί φίλοι που διασκέδασαν με θεατρικό παιχνίδι με θέμα το «Γαϊτανάκι», όπου τα παιδιά με απλά υλικά έστησαν τη δική τους θεατρική παράσταση. Ακολούθησαν μουσικοκινητικά ομαδικά παιχνίδια και πάρτι ζούμπα.

Στο Μαθητικό Στέκι, το ενδιαφέρον τράβηξε η διαδραστική ψηφιακή έκθεση με θέμα «Πώς αλλάζουν οι κοινωνίες, ποιες επαναστάσεις γνώρισε η ανθρωπότητα, 100 χρόνια από τον Οκτώβρη που συγκλόνισε τον κόσμο». Οι μαθητές «ταξιδεύουν» και γνωρίζουν την πρωτόγονη κοινωνία, τη δουλοκτητική, τη φεουδαρχική, την καπιταλιστική και τέλος τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική, με έμφαση στις επαναστάσεις που γνώρισε η ανθρωπότητα και οδήγησαν στις μεγάλες αλλαγές, με κορυφαία την Οκτωβριανή Επανάσταση που συγκλόνισε τον κόσμο. Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, κόντρα σε αυτά που αποτυπώνονται στα σχολικά βιβλία.

Το περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ αποτέλεσε σημείο συνάντησης των νέων που σπουδάζουν και αντικρίζουν με αγωνία και φόβο το μέλλον και ψάχνουν να βρουν απάντηση στα πιεστικά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά. Τις συζητήσεις πυροδότησε η έκθεση που λειτουργεί με τίτλο «Πώς ήταν να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ». Στο περίπτερο υπάρχει χώρος όπου προβάλλονται συλλογικές εργασίες φοιτητών για την καινοτομία, άλλα και για το πώς ήταν το σύστημα Υγείας στο σοσιαλισμό. Αλλά και υλικό - απάντηση στον αντικομμουνιστικό κουρνιαχτό που έχει σηκωθεί το τελευταίο διάστημα από το σύνολο της αστικής διανόησης, με πρώτο βιολί σε αυτήν την καμπάνια να παίζουν και αρκετοί ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Το σημερινό πρόγραμμα

Στο Μαθητικό Στέκι, σήμερα Παρασκευή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντιπολεμικό μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα από μαθητές. Διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων.

Στο «Μικρόκοσμο» λειτουργεί «γωνιά» αθλητισμού, όπου θα υπάρχουν σκάκι, μπάσκετ, πινγκ πονγκ και πολλά ακόμα αθλητικά παιχνίδια. Σήμερα επίσης θα παρουσιαστεί μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Πώς φανταζόμαστε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε».

Στον Παιδότοπο το πρόγραμμα περιλαμβάνει, σήμερα Παρασκευή, παιχνίδι κρυμμένων «αρχαιολογικών ευρημάτων».

Ακόμα, το σημερινό πρόγραμμα στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες με τους Markab Trio, Βασίλη Λέκκα, Ντιλέκ Κοτς, Σοφία Νάτσιου και Γιώτα Νέγκα.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό πρόγραμμα με τους Μ. Παπούλια και Μουσικόφρωνες. Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη και αφιέρωμα σε τραγούδια του Ζαμπέτα από το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Μανώλη Φάμελλο και τον Γιάννη Γιοκαρίνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ