Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Μόνιμη δουλειά με δικαιώματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Σε Γενική Συνέλευση απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ

Με πολύμορφες δράσεις συνεχίζουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου Δράμας, που μετά από 22 χρόνια δουλειάς κινδυνεύουν να βρεθούν στη ανεργία.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση, ενώ καθημερινά το απόγευμα στήνουν τραπεζάκι στην πλατεία της πόλης και συγκεντρώνουν υπογραφές στήριξης του αγώνα και των αιτημάτων τους. Την επόμενη βδομάδα, η Επιτροπή Αγώνα που έχουν στήσει προγραμματίζει την πραγματοποίηση συναυλίας αλληλεγγύης.

Χτες, μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης του νοσοκομείου να συστήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά.

Στο μεταξύ, σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί για τους εργαζόμενους αυτούς η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο κείμενο της Ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Οι 32 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου, οι οποίοι από το 1995 εργάζονταν ως εργολαβικοί, σύναψαν στις 31/12/2015 ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου για μία ημέρα και στη συνέχεια οι εν λόγω συμβάσεις παρατάθηκαν από 1/1/2016 έως 31/12/2016. Το δε 2017 οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε μίσθωση εργασίας, με βάση το νόμο 4430/2016.

Στη συνέχεια, η διοίκηση του νοσοκομείου, βασιζόμενη στην απόφαση του ΣτΕ 205-206/2016, ότι αυτές οι συμβάσεις δεν προσμετρούνται σωρευτικά, ώστε να μην εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, που δεν επιτρέπει συμβάσεις πάνω από 24 μήνες, πήρε απόφαση για παράταση των συμβάσεων μέχρι 30/12/2018, καθησυχάζοντας τους εργαζόμενους.

Τώρα όμως οι εργαζόμενοι, μετά από 20 χρόνια στον εργολάβο, με απληρωσιές και εκμετάλλευση, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, αφού με τον τελευταίο νόμο 4486/2017 παραπέμπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 164/200.

Παγιδευμένοι σε αυτήν την ομηρία τα δύο τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι έχουν μεν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που προκήρυξε το νοσοκομείο για το 2018, αλλά αυτόματα αποκλείονται, γιατί κριτήριο πρόσληψης είναι η παύση εργασίας για τρεις μήνες μετά τη συμπλήρωση 24 μηνών στη δουλειά.

Για ακόμα μια φορά, και με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των νοσοκομείων, σε έναν τομέα που έχει ανάγκη από μόνιμο και έμπειρο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, βιώνουν το καθεστώς ομηρίας, τη μη σταθερής αλλά και πολλές φορές της απλήρωτης εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ