Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η απεργία είναι το πιο ισχυρό όπλο του Σωματείου

Την πείρα των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» μετέφερε ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Οπως επισήμανε, το επιχειρησιακό σωματείο ιδρύθηκε το 2012, με τη συμβολή του κλαδικού Συνδικάτου της περιοχής και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, και έφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων. «Τότε ήμασταν 6 μήνες απλήρωτοι, δεν πληρώνονταν υπερωρίες, νυχτερινά, δεν υπήρχαν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Καταπατούνταν το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Η δράση που αναπτύχθηκε μέσα από την οργάνωσή μας άλλαξε την κατάσταση. Τα δεδουλευμένα πληρώθηκαν, οι συνθήκες βελτιώθηκαν. Επειδή υπήρχε το σωματείο δεν πέρασαν μειώσεις. Το πιο σημαντικό ζήτημα ήταν ότι διαπιστώναμε πως πλέον μας υπολογίζουν, διότι κάτι τέτοιο δεν γινόταν μέχρι τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πορεία η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεσή της: «Η εργοδοσία επεξεργάστηκε σχέδιο με τη συμβολή και άλλων βιομηχάνων του κλάδου που δεν ήθελαν αυτήν τη δράση γιατί αποτελούσε κακό παράδειγμα. Εξαπολύθηκε μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την εργοδοσία, που δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με τα δικαιώματα, πόσο μάλλον που σε όλες τις ομοειδείς επιχειρήσεις επικρατούσαν συνθήκες μεσαίωνα, παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν πριν φτιαχτεί το σωματείο μας και αποκτήσουμε το όπλο αυτό για να διεκδικούμε».

Οσον αφορά την επίθεση που εξαπολύθηκε απέναντι στην οργάνωση των εργαζομένων, ανέφερε τα εξής: «Σε απεργιακή κινητοποίηση τον Αύγουστο του 2015 κλήθηκαν σωματώδεις άγνωστοι για να σπάσουν την απεργία. Την ίδια τακτική ακολούθησε η εργοδοσία και το καλοκαίρι που μας πέρασε, για να σπάσει και πάλι την απεργία. Παράλληλα, απολύσεις, εκφοβισμός, τρομοκρατία. Η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να συντάξει παραιτήσεις από το σωματείο και έστειλε διευθυντές και προϊσταμένους να μαζέψουν υπογραφές από τους συναδέλφους. Εφτασε στο σημείο να μεθοδεύσει την απόλυση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Κι επειδή δεν μπορούσε να το κάνει με τη μορφή της απόλυσης, προσπάθησε να το κάνει αναγγέλλοντας "οικειοθελείς αποχωρήσεις" στο σύστημα "Εργάνη". Αυτή είναι η δημοκρατία που υπερασπίζεται η κυβέρνηση. Η δημοκρατία των μπράβων, της τρομοκρατίας, των απολύσεων. Η δημοκρατία για τους λίγους που είναι δικτατορία για τους πολλούς. Τα μέτρα που σχεδιάζονται απέναντι στην οργάνωση, τη συνδικαλιστική δράση, απέναντι στο δικαίωμα στην απεργία, αυτήν τη συγκεκριμένη δημοκρατία των λίγων έχουν στόχο να ενισχύσουν».

Ο Γιάννης Τζαβάρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση της κυβέρνησης: «Σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ήταν στήριγμα της εργοδοσίας. Από το 2015 έχουν γίνει τριμερείς συναντήσεις στο υπουργείο, όπου η εργοδοσία έφερε υποσχέσεις που δεν τήρησε. Ο τότε υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μέσα στη Βουλή υπερασπίστηκε επί της ουσίας την εργοδοσία απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση. Τον Μάιο του 2017 σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να φέρει τις παραιτήσεις από το σωματείο που με εκβιασμούς και απειλές μάζευε από τους συναδέλφους, χωρίς να έχει καμία επίπτωση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει καμιά δεκαριά συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, όμως δεν έχει μπει φρένο στην επίθεση».

Παράλληλα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν γνωρίσει την πιο ωμή καταστολή. «Εμείς που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε, έχουμε επανειλημμένα οδηγηθεί στα κρατητήρια», επισήμανε ο Γ. Τζαβάρας. Τον Οκτώβρη του 2015 συνελήφθησαν δύο εργαζόμενοι στο Σχηματάρι. Το Νοέμβρη του 2015 έγιναν 28 συλλήψεις στις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλη του 2016 έγιναν συλλήψεις στην Αλεξανδρούπολη. Πριν δύο περίπου μήνες στο Προκόπι Ευβοίας. «Εμείς που είμαστε απλήρωτοι, που δεν μπορούμε να ζήσουμε, οδηγούμαστε στα κρατητήρια, ενώ ο βιομήχανος, που χρωστάει σε εκατοντάδες οικογένειες καταδικάζοντάς μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, κυκλοφορεί ελεύθερος και δεν τον πειράζει κανείς. Αυτός είναι ο νόμος και η τάξη της κυβέρνησης», σχολίασε.

«Από όλον αυτόν το μακρόχρονο αγώνα, έχουμε διαπιστώσει ότι καλύτερες ημέρες είδαμε μόνο όταν πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, όταν οργανωθήκαμε και διεκδικήσαμε», σημείωσε ο Γ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: «Η απεργία ήταν το βασικό μας, το πιο ισχυρό όπλο, που έφερνε φόβο στην εργοδοσία. Τέτοια εμπειρία δεν θέλουν κυβέρνηση και εργοδοσία να αποκτούν οι εργαζόμενοι. Δεν θέλουν να διαπιστώνουμε τη δύναμη που έχουμε, δεν θέλουν να βγάζουμε συμπεράσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκουν να βάλουν νέα εμπόδια στην οργάνωσή μας και τη δράση μας και στο δικαίωμα στην απεργία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org